2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Szülészet - Nőgyógyászati Osztály

baz

Cím :3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
Telefon: 46/515-200
Fax: 46/323-694
Titkárság: 46/515-205
E-mail: korhig@bazmkorhaz.hu
Honlap: http://www.bazmkorhaz.hu
Osztályvezető főorvos: dr. Berkő Péter

Az osztály feladata a kijelölt felvevő terület szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg- és részben járóbeteg-ellátása. Szülészeti vonatkozásban a megye kijelölt koraszülő osztálya a felszereltsége és a szakmai háttere miatt, továbbá a szomszédságában lévő Neonatológiai Intenzív Centrum (PIC) révén magas színvonalú ellátást biztosít a szülő nők és az újszülöttek részére. Ide kell irányítani az egész megyéből a koraszüléseket, a diabeteses szülő nőket (cukorbeteg) és minden speciális és súlyos alapbetegségben, illetve veszélyes terhességi betegségben szenvedő kismamát (cholestasis, terhességi mérgezés - toxaemia). Indokolt esetben a Terhespathológia osztályon kerülnek elhelyezésre ahol folyamatosan ellenőrzik állapotukat.

Bármi probléma merül fel, az újszülöttet azonnal át tudják szállítani a koraszülött osztályra a megfelelő ellátás érdekében. Az osztály orvosai a családközpontú, természetes és biztonságos szülészeti ellátás hívei. A WHO és UNICEF által "Baba-barát Kórház" címmel kitüntetett osztályon lehetőség nyílik a kedvelt együtt szülésre (apuka vagy hozzátartozó). Orvostól függően császármetszésnél is jelen lehet a hozzátartozó.

A kismamáknak hálóinget vagy pizsamát nem kell vinni, mert a kórháziban kell tartózkodni. Szülés után a gyermekágyas részleg "Rooming-in", tehát a baba az anyukájával van elhelyezve. A kórházban tartózkodás ideje alatt a csecsemőgondozó nővérek és a védőnők mindenben segítenek a kismamáknak. Régebben tudtak adni a bent lét idejére bimbóvédőt és mellszívót, de sajnos ezt sokan elfelejtették visszaadni így kifogytak belőle.

Ami ebben a kórházban nem kell a babának: ruha (kisingben és angolpólyában vannak) pléd, pelenka, popsikenőcs, köldök ellátáshoz kellékek.

Az ország egyik legelismertebb nőgyógyászati daganatsebészeti és endoszkópos műtéti centruma. Saját belgyógyászuk, neonatológusuk, onkológusuk, endokrinológusuk és gyermeknőgyógyász szakorvosuk van.

Itt működik a megye Regionális Osteoporosis Centruma, legnagyobb nővédelmi gondozója, meddőség-endokrinológiai-, valamint genetikai centruma és a legjobb személyi adottságokkal bíró ultrahang-ambulanciája. Az osztály kiemelt oktatási centrum: a védőnő-, orvos- és szakorvosképzés elismert megyei központja.

Írta: Betty

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media