2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia napja

mt

Budapesti Szent János kórház szülőszobáiról

2010-03-02 22:54:41 - Rindt Kata, Forrás: mumONboard kismamaruha outlet

A szülőszoba titka

Írta: Rindt Kata
Forrás: mumONboard kismamaruha outlet

Őszintén megvallva, amikor első gyermekemet vártam, rettegtem a szülőszobától.
Amikor doktor bácsim felajánlotta, hogy nézzem meg, visszautasítottam, mondtam, hogy, ha itt lesz az ideje, úgyis megtudom milyen. A szülőszoba gondolatától, nemhogy a látványától is féltem – csak ezt cikinek tartottam bevallani...

A sok összeolvasott és végighallgatott riasztó történet, a filmekben a mezítelenül üvöltöző szülő nők látványa… Be voltam tojva, hogy a poklok pokla vár rám, persze, hogy nem voltam kíváncsi szenvedéseim leendő helyszínére. Tudtam, hogy a 80-as évek utópisztikus filmjeiből jól ismert kínzókamra vár rám, kárörvendően nevető orvosokkal, szülésznőkkel.

Aztán eljött az idő… már nem úsztam meg, át kellett lépni azt a bizonyos küszöböt és felkészültem a legborzalmasabb látványra.

János kórház

Fotó: www.kerekterek.hu

HIHETETLEN, DE IGAZ!

Amikor beléptem semmi olyan nem volt, amitől nekem félnem kell, amivel riogat mindenki minden kismamát. Sőt meglepő módon kényelmes szülőágy várt. Azt is mondták, hogy ha kedvem van, tegyünk be CD-t, hallgassunk rádiót, zenét… Jó jó, kórházi környezet, de egy percig sem az, amitől mindenki riogat, inkább hasonlítanám egy harmadosztályú motelhez. A budapesti Szent János kórházban három ilyen egyágyas szülőszoba van és kettő egyágyas, amiben nincs saját fürdőszoba.

Ekkor ismét rá kellett jönni az igazságra: itt is emberek dolgoznak, nem vérszomjas kínzó hóhérok. Kedvesek, mosolyognak, figyelnek rád! Ott a vajúdó labda, ha akarsz ráülsz, ha akarsz sétálsz. Egy biztos: mindenki azért van ott, hogy megszülessen kisbabád, ennek érdekében ők mindent meg fognak tenni és nem fogják hagyni, hogy "belehalj".

Miután kellemes látvány fogadott, megnyugodtam, biztonságban éreztem magam, oké… történhet bármi, az én kisfiam meg fog születni.

Második gyermekem még a felújítások előtt született, így amikor most jártam az új szülőszobán, csak kapkodtam a levegőt! Te jó ég! Micsoda szállodai körülmények! Tényleg már csak a londiner és a portás hiányzik!

A János kórházban a szülőszoba a második emeleten van, amikor itt az idő, csak fel kell mászni oda, becsöngetni az ajtón és máris fogadnak!

Természetesen először megvizsgálnak, hogy hol tart a szülés, megnézik a méhszájat, a baba fekvését, szívhangját. Sőt jut még idő az adminisztrációra is, ehhez még véletlenül se felejtsd otthon:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • TAJ kártya
 • Házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat
 • Terhes gondozási kiskönyv
 • Egyéb zárójelentések

Ha minden elrendeződött, a kórházi batyudat is a helyére teszik (kapsz saját, zárható szekrényt). Innen már nincs visszaút, elfoglalod helyedet a neked kiosztott kis méretű szállodai szobádban és kezdődik a CSODA!

Micsoda CSODA!

A Szent János kórház szülészetén egyágyas szülőszobák vannak. Megnyugtató, kellemes bordó tapéta borítja a falakat, harmóniában vannak a színek formák, béke nyugalom árad mindenhonnan. Furcsa is, hogy eltűnt a halványzöld szalagfüggöny és a fehér falak, pedig az is igazán hangulatos volt! Az új szülőszobák kaptak saját fürdőkádat és WC-t is, ami ugyanolyan tiszta mintha szállodában lennél! Ha mindez nem elég a komfort érzet kielégítéséhez, ott a sarokban egy CD lejátszó, vajúdó labda, kényelmes szék apának. Bőven jut hely, ha éppen mozogni, sétálni támad kedved. Szóval éppen elég a Titoktól való félelem. A szoba tervezői (természetesen egyetértésben az orvosokkal) olyan szobákat álmodtak meg nekünk, ahol a látvány nem a félelemre, hanem a kellemes megnyugtató hangulatra koncentrál. A vajúdás óráit egy meghitt hely biztosítja.

Mindent úgy rendeztek el a szobában, hogy átlátható legyen, bárki bárhol is van a szobában. Minden kéznél van és elérhető. A baba születése után is látható: látod, miközben letisztogatják, lemérik, elvégzik az első vizsgálatokat rajta. Ez nem is baj, talán eltereli a figyelmedet, míg a varrást végzik (számomra, és ez az én szubjektív élményem, nem biztos, hogy általános, de a varrás az egyetlen olyan pontja a szülésnek), amit szívesen kihagynék, de sajnos én nem úsztam meg.

A megnyugtató színek, a modern bútorok, a diszkréten elhelyezett orvosi eszközök, minden egy helyen van, de mégsem tolakodik semmi az előtérbe - igazán minden megfelel, hogy szívvel-lélekkel átéld a CSODÁT!

Írta: Rindt Kata
Forrás: mumONboard kismamaruha outlet

Mutasd be nekünk Te is azt a szülészetet, ahol gyermeked született. Csatolj a levélhez egy-két jól sikerült fényképet is. Segítsük együtt a szülő nők kórházválasztását!

Megosztás:
Hozzászólások
 • grofno75
  2010-03-03 08:43:11
  Én is itt szültem és csodálatos volt:))
 • Adrienn
  2010-03-03 21:06:34
  Én még sajnos a régi, lepedős szülőszobán, bár hátrányom nem volt belőle. Ott is profi volt minden.
 • mbktu
  2010-03-05 22:42:34
  SZIASZTOK!
  MINDENKI MÁSKÉPP GONDOL VISSZA A SZÜLÉSRE,VAN AKI ELFELEJTENÉ,VAN AKINEK KELLEMES. A VÉGEREDMÉNY A LEGSZEBB MINDENKINEK,AZ PEDIG,,HOGY AZT A PÁR NAPOT HOTELBAN,VAGY FEHÉR LEPEDŐN VISELJÜK EL,AZ MÁR CSAK HAB A TORTÁN.
  EZT IGAZÁN CSAK MI TUDJUK NŐK.
 • Anita020
  2010-03-08 21:44:53
  Sziasztok!
  Én a Jánosba szültem,19éves voltam,retegtem a szüléstöl,de mikor beléptem a szülöszobára,minden félelmem elszállt.
  Az a környezet ami ott van,meg ahogy bánnak veled.Az vmi,nagyon jo.
  Azota minden ismerösömnek a János korházat ajánlom.
 • kovgabis
  2010-04-03 19:00:32
  Sziasztok!
  Valóban nagyon szép a szülőszoba. (Nem igazán számít, de van kék és sárga is.) Nagyon kedvesek, segítőkészek, megnyugtatók a szülésznők.
  Igazán jól felszerelt, a kismama igényeit maximálisan kielégíti. Szép tisztaság van, nem kell azt nézned, hogy hozzá merj-e érni valamihez. (Ó, ha utána az osztály is ilyen lett volna, de ugye akkor már csak a baba számít!!!)
  Szóval csak pozitív dolgot tudok mesélni a szülőszobáról, de ami igazán fontos, hogy amilyen szép, olyan kedvesek az ott dolgozók!
 • zsivi
  2010-04-07 10:50:09
  Kedves anyukák!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a csodás helynek mennyi az ára? Vagy ez most Állami, vagy Magán?
  Bocsi ha értetlen vagyok!
  Köszönöm előre is a válaszokat... Még egy ki melyik Dr-t választotta? kit tudnátok ajánlani?

 • Adrienn
  2010-04-07 13:46:43
  Ez állami! Nem kell fizetni, csak ha alapítványi szobát választasz. az egy ágyas szobákért fogadnak el alapítványi támogatást. nekem anno 9.000 volt éjszakánként.

  Én Dr. Pálmainál szültem. Csak ajánlani tudom. (De állítólag minden doki nagyon rendes!)
 • vadtigris21
  2011-05-05 11:34:34
  én dr. sziklay levente, és szakrendelése van a kórházban is és a községház u.ban
 • Timivagyok
  2014-11-13 22:29:07
  Az alapítványi szobákra nagy sorállás van, ha nincs fogadott szülésznőd is az orvos mellé, jó eséllyel felejtős... Nekem a császár után jól jött volna, a 4 ágyas "mezei" kórterem 4 ajtónyira volt a közös wc-től, plusz minden látogató bejött a kórterembe, a szoptatás friss császársebbel számomra szinte lehetetlen volt így. Nekem csak fogadott orvosom volt, szülésznőm nem. Hajnal 1/2 2-kor ráültettek a labdára erős fájásokkal, majd 40 percig begörcsölt lábakkal próbáltam a CTG-t magamon tartani a labdán egyensúlyozva, miközben teljes fényárban úszott a szülőszoba, 36 óra nem-alvás után. Hát, emiatt nekem nincsenek jó élményeim a szülőszobáról, ráadásul sajnos a műtőben kötöttem ki. Szerencsére a "végeredmény" gyönyörű lett, imádom! :-)
 • arkais
  2018-01-05 19:37:25
  Sziasztok!

  Én ledöbbenve olvastam a Szent János Kórházzal kapcsolatos pozitív leírásokat, és nem értettem, hogy ez most valami marketing kampány része vagy valami vicc... Nekem rémálom volt a 3 nap minden egyes pillanata, amit bent töltöttem 6 évvel ezelőtt, második gyermekem születése után, 2012. tavaszán. A szülésem olyan jól sikerült, hogy minden igyekezetünk ellenére otthon történt meg kb. félóra alatt, és a mentősök is csak tátott szájjal nézték, amikor beestek. A szuperjól sikerült, extra rövid szülés után viszont több órás bénázás vette kezdetét. Legalább egy órába telt, hogy beszállítsanak és végre kinyomhassam a méhlepényt, amit otthon nem engedtek, mondván akkor be kellene antibiotikumozniuk. A kórház előtt, szeles kora tavaszi időben félig meztelenül várattak, mert a kórház liftje kulcsos és anélkül nem tudtak felvinni a hordágyon. Végül nem kevés várakozás után meglett a liftkulcs, de a 2 szintből sikerült kirakniuk a "rossz" szinten, szóval kezdődött az egész hócihő elölről... Eljutottunk végre a "jó" szintre, ráfektettek egy szuperjó szülészágyra, ami totál nem működött, azaz nem lehetett megemelni, teljesen vízszintesen fekve akarták, hogy kinyomjam a méhlepényt (több óra várakozás után), hiába kértem, hogy tegyenek át egy működőképes szülőágyra. Lustaságból vagy nemtörődömségből nem tették, mondván ez is jó nekem és végül addig babrálták az ágyat, míg kisült egy nagyot, rövidzárlatos lévén... Akkor bezzeg egyből átraktak egy másik ágyra. Végre elérkezett a pillanat, amit már oly régóta vártam, kinyomhattam a méhlepényt és megérkezett az orvosom. Mivel magánszobát kértem, 3 napig fizethettem a szétrohadt ablakoktól huzatos "szállást", míg a "nemfizetős", többágyas szobákban új nyílászárók voltak! A fürdőmben a villany nem működött, ha felkapcsoltam, hanem stroboszkóp szerűen villogott, így fürödhettem nyitott ajtóval, huzatban. Az égőt kérésünkre sem cserélték ki, mert hétvége lévén erre nem volt kapacitásuk. Ételt aznap (a szülés napján!) nem kaptam, mert az "otthonszülésem" ebédidő körül történt, a vacsorát meg oda sem adták, mivel szerintük már behozták a szobámba és biztos "lenyúltuk" a vizes zsemléjüket a férjemmel!! Pont úgy néztünk ki, mint aki arra a vizes zsemlére hajt. Szóval nem volt gond, megoldottuk, a párom hozott végül az anyukájától frissen készült levest, szóval szerencsére nem haltam éhen, este 9-kor végre ételhez jutottam. De ez a hozzáállás és lekezelő stílus, amit tanúsítottak, teljesen ledöbbentett! Aztán jött a többi kellemes élmény: 3 napig rám sem néztek, csak hajnal 5-kor belenyomták a fülembe a hőmérőt és ebben ki is merült a törődésük. Legtöbbször nyitva is felejtették az ajtóm ilyenkor, nekem kellett felkelnem, hogy becsukjam. Mivel nem az első szülésem volt, szerencsére nem éreztem magam elveszettnek, ösztönösen tettem, amit kellett, némi tapasztalattal a hátam mögött. A csúcs mindezek mellett az volt, amikor éjszakára be kellett adnom a gyerekem a "közösbe", mert féltem, hogy a huzatos szobában megfázik az újszülött. És hát az szintén nem egy leányálom, amit ott műveltek a picikkel!! Kicsit sem mondható gyerekbarát helynek, nem hogy anyabarátnak! Ha beadtam éjszakára, nem engedték ki, hiába volt rengeteg tejem, hogy megszoptassam, mert az volt a bevett szokásuk, hogy éjszaka beültek a TV elé a kedves nővérkék és ha az egyik baba felébredt, hogy szopizna, egyből becukrosvizeztették az összeset, hogy csendben legyenek és tovább tudják nyugalomban nézni a filmet... Szóval ennyire baba- és mamabarát a hely. A baba vérvételekor is össze-vissza szurkálták, nem jól vettek vért tőle először, totál dilettánsak voltak. Szóval alig vártam, hogy kikerüljek onnan, és megfogadtam, hogy soha többet nem teszem be oda a lábam! Az orvosom az egyik legjobb a szakmában, elismert és keresett, de a kórházi tartózkodás ugyebár nem róla szól, ő a szülésben segédkezett (volna), ha bejutok a kórházba időben. Szóval szerintem nem az orvoson van a lényeg, mert orvost lehet magánkórházba is vinni, hanem a szülés utáni hely megválasztásában. És lehet, hogy a János Kórház szülőszobája szép bordó, de ez csak külsőség!! Én az első gyermekemet a Kútvölgyiben szültem, mielőtt magánklinika lett volna és olyan odafigyelést, kedvességet és hozzáértést el sem tudtam volna képzelni, mint ahogy ott bántak a babákkal és az anyukákkal, ráadásul egy nagyon természetes "room-in" rendszerben. És ott a fejüket fogták, mikor rákérdeztem a gyerekek becukrosvizeztetéséről... Ennél nagyobb baromságot el sem lehet képzelni, hogy inzulint keringtetnek az újszülöttek szervezetében, csak mert lusták kiadni az anyukáknak, hogy megszoptassák anyatejjel gyermekeiket!!! Mindezt azért írtam le, hogy az első gyermeküket váró anyukáknak legyen opciójuk a választásra, és hogy a lényegre koncentrálhassanak, ne a bordóra festett falakra a szülőszobán! Szégyen szerintem, hogy ilyenek megtörténhetnek. Szerencsére a kislányomban ez nem hagyott nyomot, csak bennem; nagyon kiegyensúlyozott, nyugodt és vidám gyermek, hatalmas érzelmi intelligenciával. Valószínű, mert a Sors úgy akarta, hogy otthon "pottyanjon ki", ne ebben a legkevésbbé áldásosnak sem mondható helyen, mint amilyen a Szent János Kórház Budapesten!!!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media