2024. április 18., csütörtök - Andrea, Ilma napja

mt

Budapesti Szent János kórház szülőszobáiról

A szülőszoba titka

Írta: Rindt Kata
Forrás: mumONboard kismamaruha outlet

Őszintén megvallva, amikor első gyermekemet vártam, rettegtem a szülőszobától.
Amikor doktor bácsim felajánlotta, hogy nézzem meg, visszautasítottam, mondtam, hogy, ha itt lesz az ideje, úgyis megtudom milyen. A szülőszoba gondolatától, nemhogy a látványától is féltem – csak ezt cikinek tartottam bevallani...

A sok összeolvasott és végighallgatott riasztó történet, a filmekben a mezítelenül üvöltöző szülő nők látványa… Be voltam tojva, hogy a poklok pokla vár rám, persze, hogy nem voltam kíváncsi szenvedéseim leendő helyszínére. Tudtam, hogy a 80-as évek utópisztikus filmjeiből jól ismert kínzókamra vár rám, kárörvendően nevető orvosokkal, szülésznőkkel.

Aztán eljött az idő… már nem úsztam meg, át kellett lépni azt a bizonyos küszöböt és felkészültem a legborzalmasabb látványra.

János kórház

Fotó: www.kerekterek.hu

HIHETETLEN, DE IGAZ!

Amikor beléptem semmi olyan nem volt, amitől nekem félnem kell, amivel riogat mindenki minden kismamát. Sőt meglepő módon kényelmes szülőágy várt. Azt is mondták, hogy ha kedvem van, tegyünk be CD-t, hallgassunk rádiót, zenét… Jó jó, kórházi környezet, de egy percig sem az, amitől mindenki riogat, inkább hasonlítanám egy harmadosztályú motelhez. A budapesti Szent János kórházban három ilyen egyágyas szülőszoba van és kettő egyágyas, amiben nincs saját fürdőszoba.

Ekkor ismét rá kellett jönni az igazságra: itt is emberek dolgoznak, nem vérszomjas kínzó hóhérok. Kedvesek, mosolyognak, figyelnek rád! Ott a vajúdó labda, ha akarsz ráülsz, ha akarsz sétálsz. Egy biztos: mindenki azért van ott, hogy megszülessen kisbabád, ennek érdekében ők mindent meg fognak tenni és nem fogják hagyni, hogy "belehalj".

Miután kellemes látvány fogadott, megnyugodtam, biztonságban éreztem magam, oké… történhet bármi, az én kisfiam meg fog születni.

Második gyermekem még a felújítások előtt született, így amikor most jártam az új szülőszobán, csak kapkodtam a levegőt! Te jó ég! Micsoda szállodai körülmények! Tényleg már csak a londiner és a portás hiányzik!

A János kórházban a szülőszoba a második emeleten van, amikor itt az idő, csak fel kell mászni oda, becsöngetni az ajtón és máris fogadnak!

Természetesen először megvizsgálnak, hogy hol tart a szülés, megnézik a méhszájat, a baba fekvését, szívhangját. Sőt jut még idő az adminisztrációra is, ehhez még véletlenül se felejtsd otthon:

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya
  • Házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat
  • Terhes gondozási kiskönyv
  • Egyéb zárójelentések

Ha minden elrendeződött, a kórházi batyudat is a helyére teszik (kapsz saját, zárható szekrényt). Innen már nincs visszaút, elfoglalod helyedet a neked kiosztott kis méretű szállodai szobádban és kezdődik a CSODA!

Micsoda CSODA!

A Szent János kórház szülészetén egyágyas szülőszobák vannak. Megnyugtató, kellemes bordó tapéta borítja a falakat, harmóniában vannak a színek formák, béke nyugalom árad mindenhonnan. Furcsa is, hogy eltűnt a halványzöld szalagfüggöny és a fehér falak, pedig az is igazán hangulatos volt! Az új szülőszobák kaptak saját fürdőkádat és WC-t is, ami ugyanolyan tiszta mintha szállodában lennél! Ha mindez nem elég a komfort érzet kielégítéséhez, ott a sarokban egy CD lejátszó, vajúdó labda, kényelmes szék apának. Bőven jut hely, ha éppen mozogni, sétálni támad kedved. Szóval éppen elég a Titoktól való félelem. A szoba tervezői (természetesen egyetértésben az orvosokkal) olyan szobákat álmodtak meg nekünk, ahol a látvány nem a félelemre, hanem a kellemes megnyugtató hangulatra koncentrál. A vajúdás óráit egy meghitt hely biztosítja.

Mindent úgy rendeztek el a szobában, hogy átlátható legyen, bárki bárhol is van a szobában. Minden kéznél van és elérhető. A baba születése után is látható: látod, miközben letisztogatják, lemérik, elvégzik az első vizsgálatokat rajta. Ez nem is baj, talán eltereli a figyelmedet, míg a varrást végzik (számomra, és ez az én szubjektív élményem, nem biztos, hogy általános, de a varrás az egyetlen olyan pontja a szülésnek), amit szívesen kihagynék, de sajnos én nem úsztam meg.

A megnyugtató színek, a modern bútorok, a diszkréten elhelyezett orvosi eszközök, minden egy helyen van, de mégsem tolakodik semmi az előtérbe - igazán minden megfelel, hogy szívvel-lélekkel átéld a CSODÁT!

Írta: Rindt Kata
Forrás: mumONboard kismamaruha outlet

Mutasd be nekünk Te is azt a szülészetet, ahol gyermeked született. Csatolj a levélhez egy-két jól sikerült fényképet is. Segítsük együtt a szülő nők kórházválasztását!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media