2023. február 03., péntek - Balázs napja

mt

CTG (kardiotokográfia)

2022-04-08 23:17:35

A CTG (kardiotokográfia) egy olyan vizsgálat, mellyel információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról. A vizsgálat során összevetik a magzat szívfrekvenciáját az anyai méh összehúzódásaival, és mindezt papírszalagra rajzolt görbére vetítik. A CTG vizsgálat alkalmával megfigyelik, hogy ha a baba megmozdul, arra hogyan reagál az anya méhe, milyen mértékben húzódik össze, keményedik meg, illetve ennek milyen hatása van a magzat szívfrekvenciájára.

Amennyiben a magzat szívfrekvenciája a vizsgálat során hosszabb-rövidebb ideig lassulna, az akár oxigénhiányos állapotra is utalhat.

ctg

A készüléknek két vizsgálófeje van, melyeket zselés anyaggal bekenve, gumiszalaggal rögzítenek a kismama hasára. A szülésznők, vagy asszisztensek megkeresik a kismama hasán azt a pontot, ahol a baba szívfrekvenciája a legjobban érzékelhető, és abban az állapotban rögzítik az egyik detektort. Ez az érzékelő figyeli a magzat szívműködését, a másik érzékelő a méhtevékenységet detektálja. A kismama mindeközben egy kényelmes fotelban ül.

A vizsgálatot többnyire a terhesség nyolcadik hónapjában kéthetente, utolsó hónapjába hetente végzik el, illetve a vajúdás alatt, a szülés tágulási, és kitolási szakában folyamatosan ellenőrzik vele a magzat méhen belüli állapotát, oxigén-ellátottságát, és szükség esetén azonnal közbelépnek.

Mivel a vizsgálat elengedhetetlen része a magzatmozgás, ezáltal ha a baba alszik az anyuka pocakjában, akkor a vizsgálat megfelelő eredményt sem ad. Ezért, ha CTG vizsgálatra mégy, előtte célszerű valahogy felébreszteni a hétalvót. Mozgással, pocaksimogatással, finom étellel (én mindig vittem néhány szem mazsolát), vagy beszélgetéssel is aktivitásra bírható egy pocaklakó.

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media