2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Magas AFP érték

Maga az AFP szócska egy rövidítés, az alfa-fetoprotein kifejezés összetevőinek kezdőbetűiből állították össze. Ez az alfa-fetoprotein egy fehérje, aminek a mennyiségét vizsgálják az anya vérében. Általában ugyanis ez a fehérje a magzati vérben jelentős mennyiségben megtalálható, viszont az anyai keringésbe nem kerül be, vagy csak nagyon jelentéktelen mennyiségben. Ezt a fehérjét a magzat mája termeli, a tudósok még nem igazán tudják a pontos szerepét, pusztán jelenlétéből tudnak statisztikák alapján következtetéseket levonni.

Az anya véréből, a betöltött 16. terhességi hétben vett minta alapján határozzák meg, hogy a méhlepény mennyit engedett át a fehérjéből a magzati keringésből az anya vérébe. Az AFP mértékét úgy nevezett MoM (középarányos, multiple of median) értékben fejezik ki. Tulajdonképpen ez a mérési mód a fehérje koncentráció mellett figyelembe veszi az anya testmagasságát, súlyát, a pontos terhességi kort, és néhány esetben még az anya bőrszínét is, hiszen ezek a tényezők mind befolyásolják az AFP értékét.

poci

Normális esetben ez az érték 0,8 és 2,5 MoM közé esik. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez az átlagos érték csak az adott terhességi héten mérhető, már egy hét eltolódás, rosszul mért testsúly vagy elírt testmagasság is igen nagy eltéréseket mutathat.

Mi van akkor, ha magas a kapott AFP érték?

Ha az eredmény 2,5 fölötti, akkor előfordulhat (hangsúlyozom, hogy van némi esélye), hogy idegcső záródási gondokkal kell szembenéznünk. Ez egy olyan rendellenesség, amikor a gerincben, illetve a koponyában futó idegcső nem záródik rendesen. Két ismertebb formája van, de ezeknek is vannak fokozataik. Az egyik legismertebb a nyitott gerinc, esetleg nyitott koponya, a másik az agyhiány, de előfordulhat az is, hogy a testüregek valamelyike nem záródott rendesen. (Hasüreg, hólyag, mellkas) Ezek a rendellenességek egyértelműen felismerhetők egy alapos ultrahang vizsgálattal. Talán akkor nehezen, vagy nem észrevehető csak, ha a nyitott gerinc csak kismértékű.

Szerencsére már sok olyan termék, vitamin készült, mivel jó eséllyel megelőzhetőek ezek a velőcső-záródási rendellenességek. A kismamának például már rögtön az első vizsgálaton az orvos folsavat ír fel, illetve javasolja a magzatvédő vitaminok szedését, amik szintén folsavat tartalmaznak. A folsav szedésével ugyanis ezek a problémák megelőzhetők.

Mindezek mellett tudjuk, hogy a folsav vízben oldódó vitaminok közé tartozik, így túladagolni nem lehet. A magzatvédő vitaminok mellett ezért buzdítanék minden kismamát, hogy fogyasszon folsavban gazdag ételeket, mint például csirkemájat (persze ezt csak mértékkel, és jól átsütve), lencsét akár főzeléknek, akár levesnek, mindenféle gabonapelyheket, spenótot vagy spárgát.

De nem csak abban az esetben lehet magas az AFP értéke, ha (talán) a babával van gond, hanem akkor is, ha a lepénnyel nincs rendben valami. Történetesen elkezd leválni a méhfalról a méhlepény, vagy egyszerűen csak a lepény mögött valamilyen okból kifolyólag egy vérömleny keletkezik. Minden esetet az orvosok alaposan megvizsgálnak, és az eredményeket mielőbb közlik a kismamával.

Viszont vannak olyan esetek is szép számmal, amikor a magas AFP érték mögé semmilyen kóros elváltozást nem tudnak tenni az orvosok, a kapott adat pusztán előhírnöke valamilyen más jellegű problémának. Például előre jelzi a baba majdani korábban születését, vagy fejlődési elmaradását. Ezért a 2,5 MoM-nál magasabb értékű AFP eredményű kismamákra fokozottabban figyelnek a terhesség hátralévő részében.

Összefoglalva

A magas AFP érték önmagában csak egy adat, ami ha jól van mérve, akkor utalhat valamire. A normálistól kórosan eltérő esetekben végeztessük el újra a szűrővizsgálatot, vegyünk részt alapos és igen részletes, ha lehet akkor többdimenziós ultrahang vizsgálaton. Minden szűrővizsgálat hozhat fals eredményt, ami mögött semmilyen elváltozás nem tapasztalható, és minden szűrővizsgálat mögött állhat kóros elváltozás a normálissal megegyező eredmények ellenére is. A kóros állapot diagnosztizálása, a kórkép felállítása minden esetben az orvos feladata.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media