2023. december 11., hétfő - Árpád napja

mt

Fejlesztés a pocakban

2023-05-22 23:30:42 - Adrienn

Már a magzati lét során lehetőségünk van a pocaklakó igen korai fejlesztésére. Sokan nem is gondolnák, hogy ennek milyen fontos szerepe van a gyermek későbbi élete során. Azok a gyermekek ugyanis, akikkel már a fogantatást követően, de még szülés előtt játszott, foglalkozott az anyuka, sokkal fejlettebb idegrendszerrel születnek, nyitottabbak a világ dolgaira, és később a tanulási folyamatok során is jobban teljesíthetnek.

Jogos a kérdés, hogy hogyan foglalkozz a pocakoddal, hiszen a gyermeket még nem látod, nem tudod a kezedben fogni. Pedig a fejlesztésre így is számtalan lehetőségünk van.

Fejlesztés a pocakban

 • Simogasd meg a hasadat gyakran. A baba ezt nagyon korán érzi, tudja, hogy a mama/papa most felé fordul. Összefüggésbe hozható ez a tenyéren át történő energiaközléssel is, de ha nem megyünk el az ezotéria irányába, akkor gondolj arra, hogy a te bőrödnek jól esik, ez áthat a picire is. Természetesen, ha a terhesség utolsó hónapjában az orvos szól, hogy mostmár óvatosan a simogatással, akkor azt érdemes betartani, ugyanis méhösszehúzódásokat is kiválthatunk vele, ami esetlegesen koraszülést is eredményezhet.
 • A pocak simogatása nem csak kézzel, de a zuhanyrózsa vízsugarával is történhet. Ekkor még némi rezgést is érez a kicsi, ami egy új inger lehet számára, és mint minden új, fejlesztően hat az idegrendszerre.
 • Ha már vizes vagy, engedj egy kád vizet, feküdj bele, élvezd a lebegést. A hasad súlyától egy kis időre meg is szabadulsz, a víz felhajtó ereje miatt. Ha a pocakod még elfér, akkor próbálj lassan forogni a kádban a hossztengelyed körül, támasztva fordulj hasra, lógasd le a csöppséget, ringj előre-hátra. Ha már nem férsz el, akkor inkább menj el a közeli uszodába, ott ússz, lebegj hason-háton, forogj, libbenj. Minden mozgást együttmozgásként él meg a kicsi. Merülj el ebben a gondolatban, legyetek kettesben.
 • Ha van lehetőség, akkor egy pihentető masszázsra szabad beiratkozni, vagy esetleg  a leendő apukát megkérheted, hogy óvatosan simogasson, masszírozzon váll, nyaktájon, végtagokon, üvő pozícióban a hátadon, derekadon. Derékrájon különösan jól esik. Ez nem csak a vérkeringést fokozza, de a feszültség elmúlik, és relaxálni is segít.
 • Járj tornázni, vagy tornázz otthon. A ritmusos mozgás, és egyáltalán a mozgás nagyon jót tesz. Az egyik legjobb torna persze a tánc, ami telis-tele van ritmussal. Fokozza a vérkeringést, elősegíti a idegpályák kialakulását. A baba is megtapasztalhatja a mozgásod által a helyzetváltoztatást.
 • Énekelj neki, hallgass zenét, beszélj hozzá, olvass neki hangosan. Adj lehetőséget a kispapának is, hogy kommunikáljon gyermekével. Állítólag a beszédritmust, hanglejtést, hangtónust már a magzati korban megtanulhatja a kicsi. Javaslom, hogy vásároljatok valami apró, nyugtatóan zenélő kütyüt neki, és a pocakodra téve hallgassátok együtt. Születés után a csöppség majd megismeri a hangját, sírós helyzetekben megnyugszik tőle.
 • Hintázzunk sokat! Hintaszékben, függőágyban, szoptatós székben. Ez is egyfajta ritmusos együttmozgás, ami az idegrendszer érését segíti.
 • Játsszunk a fényekel! Akár egy zseblámpával is bevilágíthatunk, de a pocak ki-be takargatása is jó móka odabentről nézve. Persze ne számítsatok arra, hogy a baba éles fényeket fog látni, hiszen csak a bőrödön, hasfaladon, méhlepányen, és egyéb szöveteken keresztül beszűrődő fénymaradványokat fogja észlelni. Ami a sötétebb napjait feldobhatja. :)
 • Amikor már eléggé nagy a pocak, és a baba sokat rúg, akkor megpróbálhatunk kommunikálni vele. Picict meglökve, picit megnyomva, picit nyomvatartva az "üres részeket", a csöppséget mozgásra, válaszra ösztönözzük. "Bekopogunk" hozzá, és ő majd válaszol.
Jó szórakozást, jó fejlesztést kívánok! Élvezzétek, hogy még együtt vagytok! :)

Feltöltötte: Adrienn.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media