2021. május 07., péntek - Gizella napja

mt

Baba születik, család születik

2021-02-17 23:29:53 - Adrienn

I. rész: A párkapcsolat

Az első gyerek megszületésével nagy változások keletkeznek, azt hiszem, erről nem is kell senkit meggyőzni. De hogy hogyan lehet erre felkészülni? Ugyan teljes mértékben nem lehet, mert az új élethelyzet sajátosságait a saját bőrünkön kell megtapasztalnunk, de sokat tud segíteni, ha számítunk arra, hogy változások szükségszerűen be fognak következni, és emellett előre tudunk néhány dolgot, amire érdemes odafigyelnünk.

A gyerekvállalás időszakában sok kihívást jelentő feladattal szembesülünk. Ebből adódóan ez egy olyan életszakasz, amit fokozott sérülékenység jellemez, de óriási növekedést is rejt magában.

Baba születik, család születik

A baba születésével új viszonyok és szerepek alakulnak ki, amit minden félnek tanulnia kell, és ez így természetes. Az anyasággal, az apasággal mi is új örömök és tennivalók elé nézünk, de nincs ezzel másként származási családunk sem, mivel a nagyszülőséget és egyéb rokoni kapcsolatokat sok esetben nekik is újonnan kell tanulniuk. Lényeges pont, hogy erre az időszakra párként egymás iránti lojalitásunk kialakult-e és a szülőkkel való kapcsolatunkban a határok meghúzásra kerültek-e, mivel önállósodásunk és az új családunk iránti erősebb azonosulásunk nélkül a családi életünk sem lesz zökkenőmentes.

A család alapja, a párkapcsolat

Az első gyerek születésével párkapcsolatunk is egy új életciklusba lép. Ahol eddig csak ketten voltunk, oda most betoppan egy harmadik fél, ami az addig kialakított és megszokott mindennapokat gyökeresen megváltoztatja. Az intimitás formái, kommunikációs mintáink, konfliktusmegoldásunk, a különböző feladatok felosztása, partnerünkkel szembeni elégedettség vagy elégedetlenség és sok egyéb ugyan már kialakult, de ezek a továbbiakban is változásra képesek.

Természetesen úgy, ahogy egy építkezésnél itt sem mindegy, hogy milyen alapokkal rendelkezünk, azaz milyen is a párkapcsolat, amibe a babát tervezzük. A gyerek születése amúgy is próba elé állítja kapcsolatunkat, így nem árt előzetesen az alapokat megerősíteni. Ez azért is fontos, mert a gyermek születését követően is a család alapját a párkapcsolatunk adja meg. Emellett a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb házasságban az első gyermek születése körül kerülnek az első porszemek a gépezetbe, ezért jó, ha tisztában vagyunk vele, odafigyeléssel és korai felismeréssel megelőzhetőek a későbbi gondok. Ha tehát szép házat szeretnénk az alapozásra és karbantartásra sose sajnáljuk időnket és energiánkat.

Angyal Mónika
pszichológus
Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media