2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

Fittness teremben nagy pocakkal?

2023-09-13 23:28:20 - Adrienn

Sportoló kismama - Fittness teremben nagy pocakkal?

Ha a várandósság előtt is sportoltál, akkor problémamentes terhesség esetén minden további nélkül folytathatod azt. Természetesen csak kismama tempóban! Semmi veszélyes ugrándozás, megeröltetõ súlyzózás. Ha az orvosod valamilyen ok miatt nem javasolja vagy éppen tiltja a sportot, akkor bírd ki és ne menj le az edzőterembe.

Light-os mozgás

Létezik egy sor olyan mozgásforma, amely kifejezetten javasolt kismamáknak, ilyen a jóga, a kismamatorna, a vízitorna és az úszás is. Ha ezek nem jöhetnek szóba sétálgass nagyokat, jó időben, jó levegőben szippantsd tele a tüdődet friss levegővel. A séta legyen tempós, jóleső, de nem megeröltetõ, kellemesen fáradj el a végére. Kirándulásra túrára mindig vigyél magaddal elegendő folyadékot és ennivalót is, hogy a megelőzdhesd, hogy leessen a vércukorszinted – javasolja Miasnikov Tímea mozgásterapeuta és egészségtréner.

Nem szabad olyan sportot űzni - még ha képesnek is érzed rá magad - amely veszélyes lehet, mert megütheted magad, rázkódással, ugrálással jár. Sőt csapatsportokat sem, mert véletlenül fellökhetnek, megüthetnek eltalálhat a labda. Olyan sport is kerülendő, ahol nagy fizikai erőkifejtésre van szükség vagy az egyensúlyozásnak fontos szerep jut.

Fittness teremben nagy pocakkal?

Mit szabad és mikor?

Az egészségtréner azt javasolja, hogy a várandósság alatt ne válassz új mozgásformát. Nem ekkor kell a képességeidet fejleszteni, vagy új sporttal ismerkedni, még akkor sem, ha úgy döntesz, hogyha eddig nem is, de mostantól a baba érdekében mozogni fogsz. A cél, hogy a jelenlegi kondíciódat megtartsd, ennek érdekében leginkább a második trimeszterben kezdj el kismamatornát, jógát, úszást, vagy streching mozgást végezni. Tímea azt mondja, hogy nagyon fontos, hogy az első három hónapban mindenképpen kerüld az alhasi vérbőséget okozó, rázkódással járó sportokat, például a futást. Miután ez a beágyazódás időszaka, akár vetéléssel is járhat egy-egy megeröltetõ mozgásforma. Az első trimeszter a kíméletességről kell, hogy szóljon! A 12. hét után bármilyen ajánlott mozgást is választasz, legalább egyszer konzultálj szakemberrel, gyógytornásszal, aki megmutatja a helyes mozgásformákat. A pocak növekedésével bizonyos testhelyzeteket majd kerülnöd kell, és az egész várandósság alatt nem javasoltak azok a gyakorlatok, ahol a has feszülhet, a hanyatt fekvés – mert megnyomhatsz bizonyos artériákat. A cél elsősorban a mell-, és a hátizmok erősítése legyen. Az edzőtermet és a súlyzózást jobb, ha 9 hónapra elfelejted!

Szülés után

Akár még a szülés napján is mozoghatsz – ha van hozzá kedved. Ebben az utolsó időszakban érdemes a jó légzés-, és relaxációs technikát elsajátítani, ez sokat segít a szülés alatt – mondja Tímea. Szülés után az első hat hétnek a pihenésről kell szólnia, majd ha a 6 hetes kontrollon szabad utat kapsz, akkor indulhat újra a mozgás – apránként. Hattól a tizenkettedik hétig vagyis a baba három hónapos koráig otthon tornázz, lassan próbálj visszarázódni, majd ez után kezd újra a csoportos órák látogatását.

A Pharmaton Matruelle terhesvitamin készítmény ideálisan kiegyensúlyozott összetétele vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyag-mikroösszetevőket, továbbá folsavat és omega-3 (köztük DHA) zsírsavakat tartalmaz, amelyek összhangban vannak az anya és a gyermek igényeivel mindegyik szakaszban, a gyermek tervezésétől a szoptatási időszak végéig. Csupán napi egy kapszula optimális mennyiségben tartalmazza azokat az összetevőket, melyek segítenek fenntartani szervezetünk megfelelő vitamin, ásványi anyag, nyomelem és omega-3 zsírsav szintjét, így adagolása kényelmes.

A Pharmaton Matruelle lágy zselatin kapszula étrend-kiegészítőként kapható a patikákban.

További információk

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media