2022. december 06., kedd - Miklós napja

mt

Gyermeknevelési támogatás

2022-05-10 23:18:13

Ki jogosult gyermeknevelési támogatásra?

Az ellátásra a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár.  Amennyiben a legfiatalabb gyermek 2010. április 30-át követően született, a támogatás a legfiatalabb gyermek 2. életévének betöltésétől jár. Megszűnik a jogosultság akkor is, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladóan folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti a gyermekek napközbeni ellátást biztosító intézményben történő elhelyezése.

forint

Mikor nem jár gyermeknevelési támogatás?

Nem jár gyermeknevelési támogatás annak a személynek, aki

 • olyan gyermek után igényli a gyermeknevelési támogatást, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
 • előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
 • a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve

a) a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat.

Bejelentési kötelezettség

A gyermeknevelési támogatás folyósításának, szüneteltetésének időtartama alatt 15 napon belül, írásban a folyósító szerv részére jelenteni kell:

 • ha az ellátásra jogosult a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) 27. §. (1) bekezdésének a) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül,
 • az ellátásra jogosult előzetes letartóztatásba vételét, illetve szabadságvesztés büntetésének megkezdését,
 • az ellátásra jogosult három hónapot meghaladó, egybefüggő külföldi tartózkodásának tényét;
 • az ellátásra jogosult nevének, fizetési számlaszámának vagy lakcímének megváltozását,
 • a gyermeknek az ellátásra jogosult háztartásából történő kikerülését, továbbá - gyermeknevelési támogatás esetében - ha a háztartásba a 3. életévét, vagy 2010. április 30. után született, 2. életévét még be nem töltött kiskorú kerül,
 • ha a gyermeknevelési támogatásra jogosult személy kereső tevékenységet folytat, kivéve, ha az a napi négy órát nem haladja meg, illetve ha a keresőtevékenységet az otthonában folytatja,
 • az EGT tagállamban történő munkavállalás vagy önálló vállalkozói tevékenység folytatásának tényét.

Az ellátás folyósítását érintő változások bejelentésének elmulasztása az ebből származó jogalap nélküli kifizetés összegének visszafizetését vonja maga után!

A gyermeknevelési támogatás összege

A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Gyermeknevelési támogatás iránti igény érvényesítése

A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igény benyújtása a Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok másolatának körét. A formanyomtatvány ingyenes.  A gyermeknevelési támogatás iránti igényt elbíráló szerv: a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatósága.

Az ellátás az igény benyújtásának időpontjától jár, feltéve, hogy a benyújtás időpontjában a jogosultsági feltételek fennállnak. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-07-22 16:30:29
  Mennyi a Gyet most forintra pontosan??
 • Esther
  2010-07-22 17:37:07
  Gyet összege 2010-ben:

  * bruttó: 28.500 Ft/hó,
  * nettó: 25.793 Ft/hó.

  Mindig annyi mint a GYES.
 • Adrienn
  2010-07-22 20:51:13
  Köszi szépen. Az nem sok... Bár, összeszámolva a családi pótlékkal, ami 3 gyerek után háromszoros, már valami..., de nem emiatt lesz valaki főállású anya, az biztos.
 • Feanka
  2010-08-03 11:52:48
  Hát az biztos :) , A 3-4x családi pótlék meg még kevés is /gyermekre.
  Én 4 gyermeket nevelek , a legkisebb dec-ben lesz két éves ,és utána főállású anyaként próbálok eleget tenni az oktatási intézmények szeszélyeinek (öszi,téli, tavaszi,nyári szünet, oktatási szünetek , továbbképzési szünetek, csak úgy szünetek , ügyelet nélküli napok, és fennáll az esélye annak is ,hogy nem egyszerre lesz beteg a 4 gyermek , )Na melyik munkahely ad ezeknek teret, időd ma Magyarországon? Ahol beszólások és megjegyzések nélkül mosolyognak az anyukára , mert hol beteg, hol ez ,hol az van,-aki azt se tudja hova fusson :):) És nem beszélve a szülői értekezletekről, anyák napjáról és egyéb ünnepekről ahova szintén nem szívesen engedik el az anyákat ......
 • Adrienn
  2010-08-03 12:16:00
  Persze, de az ovi is simán benyögi a havi fizetnivalókat, nem is beszélve az iskoláról! Jó fej az állam, hogy legalább ennyit ad, de ez naggggggyon kevés bármire is. Még szerencse, hogy engedik mellette az anyát otthon dolgozni! Bár, nem értem, hogy miért ne dolgozhatna egy anya az otthonától távolabb. Ha meg tudja oldani, akkor is anya, és akkor is érdemelne támogatást az államtól.

  Most olvastam egy nagyon jót: A szinglikkel kellene plusz adót fizettetni, mert Ők nem járulnak hozzá az állam épüléséhez gyerekekkel. teljesen jogosnak gondolom. Nekik van is miből, de ha már ott van egy lakás, kocsi, és még mellette 2-3 gyerek, akkor már nem sok marad a kasszában.
 • Feanka
  2010-08-04 10:14:16
  Vannak országok ,ahol az állam állja az oktatást , az utolsó ceruzáig!! Csakhogy képzettek legyenek a gyermekek , min. két idegen nyelvet kell tanuljanak, hogy a "világpiacon" helyt álljanak. És semmiért nem kell fizetni-kivétel az étkezés. Gondolok itt pl: az óvodai torna plusz költségeire :( . Anno nekem minden reggelem tornával kezdődött az oviban , most meg egy héten 1-2x kb 5000 Ft-ért tornázhatna a gyermek -számla nélkül. Arról nem is beszélve, hogy 6-18-ig kéne nyitva lenniük és ha úgy adódik igenis a gyermeket be kéne fogadniuk akár napi 10 órára ( ha jól emlékszem). Ehhez képest mi van? - Ha 8 előtt viszed a gyermeket és 16 után mész ,te vagy a legrosszabb anyuka, arról nem is beszélve amikor elintézik neked ,hogy a "szüneti" ügyeletben melyik családnál lesz a gyermeked ,mert ők ugyan 3-4 gyermekért nem ,ennek be dolgozni :s .
 • Adrienn
  2010-08-04 11:33:48
  Nevetséges ez az egész helyzet. Szabolcsban látom rendszeresen, hogy szombaton 12-kor mindenkit kizavarnak a boltokból. Nemhogy örülnének, hogy van vásárló, és ha ilyen sokan vannak, akkor +2 óra nyitvatartás nem árthat az üzletnek. Persze Magyar honban nem kell az embereknek a pénz, nem kell a munka, csak a jólét kellene, de az azonnal....

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media