Sárgatúró
A tyúktojás
Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.
Az átlagos tyúktojás jellemzői
- Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.
- Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.
- Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás súlya 50-60 gramm között van.
- Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.
- Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.
- Vitamin tartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb."
Forrás: Patikamagazin
Sárgatúró
Édes változat
Hozzávalók:- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 1 cs vanília cukor
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
Sós változat
Sós változat
Hozzávalók: - 1 liter tej
- 10 tojás
- 1 tk delikát
- 1 kk cukor
- apróra vágott snidling, medvehagyma
Az elkészítés menete:
A tojásokat egyenként megmosom, megtöröm és villával elkeverem - a sós változatnál hozzákeverem az apróra vágott snidlinget, medvehagymát. A forrásban lévő tejhez hozzáadom a fűszereket, sót, cukrot, majd hozzáöntöm a tojásokat, és folyamatos kevergetés mellett újraforralom. Ahogy melegszik a keverékünk, a tojásos tej úgy válik szét túróra és savóra. Addig főttük, amíg a savóban nagyobb túródarabok nem lesznek. Ez után egy szűrőbe fektessünk gézlapot, vagy sűrű, de színét nem eresztő textíliát, és szűrjük át rajta a túrónkat. A savóra semmi szükségünk nem lesz, úgyhogy nyugodtan csinálhatjuk a műveletet csap fölött. Ha jól kicsöpögött, akkor a textil 4 sarkát kössük össze, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk meg a túrónkat, ezáltal segítünk a tömörödésben, meg szép formát adunk neki. A kész túrót a textil sarkainál fogva függesszük fel, és hagyjuk kihűlni, majd az anyagból kibontva tegyük pár órára a hűtőbe. Szeletelve kínáljuk.
A húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke. Mutatós, ízletes és a sonka kiváló kiegészítője.
Jó étvágyat!