2025. október 14., kedd - Helén napja

mt

Mézes túrós húsvéti bárány

bárány

Mézes túrós húsvéti bárány

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt (én fehér tönköly lisztet használtam),
  • 25 g élesztő,
  • 2,5 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 10 dkg vaj,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve,
  • 3 ek méz,
  • 1 tk cukor.

Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, méz ízlés szerint, a citrom másik felének a leve.

A kenéshez: 1 tojás sárgája, jégcukor, a szemének egy vágott aszalt szilva, vagy mazsola.

 

Az elkészítés menete:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.

A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a  tojásokat, a citromot, a mézet, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.

Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (Nagyon magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga).

Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 19-20 db egyforma nagyságú darabot.

A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól nyomkodjuk össze).

A gombócokból először rakjuk ki a bárány testét úgy, hogy az illesztések legyenek alul. Végül rakjuk ki a fejét a nagyobb tésztából, és a pici tésztát tegyük rá a fejre a füle helyére.

Kenjük le a bárányt a felvert tojással. A testét és a fülét szórjuk meg jégcukorral. Szemnek tegyünk a fejére egy aszalt szilvát, vagy egy mazsolát.

Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc gyorsreceptedet!

Szólj hozzá Te is a Fórumban!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media