Mézes túrós húsvéti bárány
![]() |
Mézes túrós húsvéti bárány Hozzávalók a tésztához:
|
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, méz ízlés szerint, a citrom másik felének a leve.
A kenéshez: 1 tojás sárgája, jégcukor, a szemének egy vágott aszalt szilva, vagy mazsola.
Az elkészítés menete:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
A lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojásokat, a citromot, a mézet, a csipet sót, majd az élesztős tejet is.
Kb. 10 percig dagasztjuk, majd meleg helyen 1 órán át kelesztjük. (Nagyon magasra feljön a tészta, és nagyon buborékos lesz az állaga).
Közben a töltelékhez valókat is összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta, tegyük egy vékonyan lisztezett sütőpapírral. A kezünkkel tépjünk belőle egy nagyobb, egy kicsi, és kb. 19-20 db egyforma nagyságú darabot.
A tésztadarabokat a kezünk segítségével nyújtsuk korongokká, amiknek a közepébe tegyünk 1-1 tk túrót. Mindegyiket gyúrjuk gombóccá (azaz az illesztéseket jól nyomkodjuk össze).
A gombócokból először rakjuk ki a bárány testét úgy, hogy az illesztések legyenek alul. Végül rakjuk ki a fejét a nagyobb tésztából, és a pici tésztát tegyük rá a fejre a füle helyére.
Kenjük le a bárányt a felvert tojással. A testét és a fülét szórjuk meg jégcukorral. Szemnek tegyünk a fejére egy aszalt szilvát, vagy egy mazsolát.
Előmelegített sütőben süssük 20-25 percig.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Küldd be hozzánk Te is a kedvenc gyorsreceptedet!Szólj hozzá Te is a Fórumban!