Grízes derelye
A grízes derelyét pontosan úgy készítjük, mint a túrós vagy lekváros derelyét, azzal a különbséggel, hogy nem túrót vagy lekvárt teszünk bele, hanem előre elkészített grízt. Mondanám, hogy tejbegrízt, de tejallergiások ugye azt nem ehetik. Ezért a grízt csak enyhén sós vízben megfőzzük, esetleg pár szem mazsolát teszünk bele, és ha puhára főtt, megcukrozzuk. Aki szeretné, tehet bele néhány kanállal a hipoallergén tápszerből, utólag összekavarhatja pici fahéjjal, de ezek nélkül is nagyszerű töltelék. S, hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a tésztát is készítsük mi házilag, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz benne tojás.
Grízes derelye
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 ek tojáspótló por
- 10 ek víz
- 1 csipet só
A töltelékhez: - 2-3 ek gríz
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- esetleg fahéj, mazsola
- víz
A prézlihez: - 2 megszárított vizes zsemle lereszelve
- 2 tk fahéj
- 2 ek cukor
- fél deci olaj.
Elkészítése:
Először el kell készíteni a grízt, ami töltelékként a tésztába kerül, hogy legyen bőven ideje hűlni, mielőtt a tésztába csomagoljuk.
A gríz hűlési ideje alatt a tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és csomómentesen összedolgozzuk. Kemény tésztát kapunk.
A tészta nyújtásához a legcélszerűbb eszköz a tésztanyújtó gép, viszont, ha nincs ilyened, akkor sodrófával is próbálkozhatsz. Nem biztos, hogy sikerül annyira vékony tésztát nyújtanod, mintha géppel dolgoznál, de nagyon finom lesz picit vastagabb tésztával is.
A kinyújtott tésztára egyenlő távolságokra kicsi halmokat tegyél a grízből, majd hajtogasd rá a tésztát. Ha az ujjaddal kicsit bevizezed a tésztát a töltelék körül, akkor könnyebben összetapad.
Derelyeszaggatóval vágd szét a kész, nyers derelyéket, és lobogó, enyhén sós vízben 5 perc alatt főzd készre. De amíg a főzővíz felmelegszik, érdemes elkészítened a prézlit is, hogy a kész tésztákat leszűrés után azonnal bele tudd forgatni.
A prézli elkészítése nagyon egyszerű: A hozzávalókat összekavarod, és serpenyőben aranybarnára pirítod. Nagyon kell vigyázni, mert lassan kezd barnulni, de aztán gyorsan odakozmálhat. Folyamatosan kevergesd, amíg a kívánt színt el nem éri.
A kifőtt tésztát csak bele kell forgatni a prézlibe, és már tálalható is.
Vicces, hogy nálunk pillanatok alatt elfogy a derelye - még lefotóznom sem sikerült. :)
Nem a leggyorsabban elkészíthető étel, de megéri a fáradtságot.
ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL: Tejmentes Tojásmentes |
Jó étvágyat kívánok!
Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!