2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Böjte Csaba: rossz gyereket még nem láttam

2023-06-03 23:24:44 - Adrienn

Csaba testvér közvetlensége, tiszta lelkülete, a belőle áradó szeretet meghatja az embereket – fogalmazott Böjte Csaba új könyvéről, az Iránytű a Végtelenhez című kötetről szólva Osztovits Ágnes, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője a Kossuth Rádióban. Csaba testvér könyvei nem kizárólag a hívőkhöz, hanem a kereső emberekhez is szólnak – tette hozzá. Böjte Csaba gyereknevelésről és könyveiről is beszélt a Vasárnapi újságnak.
"Ezekkel a könyvekkel a saját munkámat teszem könnyebbé" – mondta a Kossuth Rádióban Böjte Csaba. Míg korábban minden hittanórát személyesen meg tudtam tartani, most már hatvanhárom helységben vannak gyerekeink, lehetetlen mindenhova eljutni és órát tartani. Azokat a témákat gyűjtöttem össze, amelyeket szeretettem volna eljuttatni a fiatalokhoz, gyerekekhez. Az már hab a tortán, ha a gondolatokat mások is olvassák – tette hozzá.

Böjte Csaba: rossz gyereket még nem láttam

A kérdésre, hogy mennyire tudja követni azoknak a fiataloknak az útját, akiket még kiskorukban befogadott és azóta már felnőttek, Böjte Csaba elmondta: van, aki már mellette dolgozik, az internet segítségével pedig igyekszik mindenki életét figyelemmel kísérni. Korábban szerette volna, ha valamennyiüket ő esketi, ez azonban már meghaladja a lehetőségeit. "Sok szeretetet, ragaszkodást kapok tőlük" – hangsúlyozta.

A nehéz sorsú gyerekek neveléséről szólva Böjte Csaba kijelentette: "csak olyan embert alkalmazok, aki összeköltözik a gyerekekkel, hiszen a gyereknek éreznie kell, hogy az élete részévé válok. Ha látja, hogy megosztom vele például az asztalomat, beengedem az életterembe, akkor irányítható, nevelhető lesz. Viccesen szoktam mondani: csúf vénasszonyt és rossz gyereket még nem láttam" – jegyezte meg. "Azt tapasztalom, hogy ha a gyerekeket az ember szeretettel, szépen kéri, azt megteszi."

"Nagyon fontos, hogy el kell mondani a gyerekeknek, minek mi a következménye" – hangsúlyozta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, hozzátéve: ezért viszi el a gyerekeket börtönbe, kórházba, hajléktalanok közé. "Meg kell mutatni a reális világot, csak ők tudják megmenteni saját magukat." Megható látni, amint rádöbbenek erre – mutatott rá.

"Hiszem, hogy Isten jó anyagból teremtette az embert, az ember nevelhető, és hiszem azt, hogy a gyerekek, fiatalok vágynak arra, hogy kibontakozzanak, a bennük lévő értékek felszínre jöjjenek. Ha én erre lehetőséget teremtek, a gyerek ezzel élni fog" – mondta Böjte Csaba a Kossuth Rádióban.

MR

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media