2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

A köldökzsinórvér felhasználási lehetőségei

2023-06-14 23:18:14

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek jelenlegi terápiás felhasználási lehetőségei

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek terápiás felhasználásával kapcsolatos orvosi javaslatok gyakorlatilag megegyeznek a csontvelőből vagy a keringő vérből nyert őssejtek felhasználási javaslataival. Napjainkban a köldökzsinórvér eredetű őssejt-beültetést leggyakrabban bizonyos súlyos daganatos betegségeknél (főleg különböző leukémiák), elsősorban a vérképzőrendszert és az immunrendszert érintő betegségeknél alkalmazzák. 80-nál is több a jelenleg őssejt-transzplantációval gyógyítható betegségek száma.

Magyarországon 5 állami transzplantációs központban (Budapest, Pécs, Szeged, Miskolc, Debrecen), évente 300-350 őssejt-beültetés elvégzésére van lehetőség. A gyógyulási statisztika 70% körüli, szemben a kemoterápia 30%-os gyógyítási esélyeivel.

születik

Minden sikeres kutatás legnagyobb kritikája az, hogy elméleti eredményeket hoz, de a gyakorlati alkalmazás – például a beültethető minták korlátozott száma miatt – gátolt. Az orvosok szerint nagy szerencse, hogy a placentában található köldökzsinórvérről már több évtizede kiderült, hogy nagyszerű vérképző őssejteket, és emellett úgynevezett „mezenhimális” őssejteket is tartalmaz.

„Azt tudjuk a köldökzsinórvér eredetű mezenhimális őssejtekről, hogy sikeresen lehet sejttenyészetben fenntartani és különféle sejtekké (például csont-, porcképző, ideg vagy akár tüdő-sejtté) átalakítani.” (Dr. Won Soon Park, a Szöuli Gyógyintézeti Központ kutatója - Cell Transplantation, Volume November 2009, Stem Cells online edition, October, 2009)

Őssejt-kutatás

A tudományos világ érdeklődésének középpontjában ma az őssejtek által kínált kezelési eljárások állnak. Világszerte számos tudományos vizsgálatot folytatnak a köldökzsinórvér eredetű őssejtek orvosi felhasználhatóságát illetően. Kutatási eredmények igazolják az őssejt-terápia alkalmasságát szívinfarktus kezelése kapcsán az elhalt szívizomsejtek pótlására, gerincvelő sérülésnél idegsejtek regenerálására, cukorbetegség (elsősorban I-es típusú diabetes) gyógyítására inzulintermelő sejtek létrehozásával.

Vizsgálatok folynak Alzheimer- és Parkinson-kór esetén történő őssejt-terápiás alkalmazásokra is. Ugyancsak pozitív eredményeket hoztak azok a kutatások, amelyek során őssejt-kezeléssel izomsorvadásos beteg állatok tüneteit javították. Laboratóriumi körülmények között őssejtekből működőképes májszövetet is létre tudtak hozni.

Az őssejtek felhasználhatóságának tudományos jelentőségét mutatja az is, hogy a 2007. évi orvosi Nobel-díjat is e témában ítélték oda.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media