2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Amit a köldökzsinórvér-őssejt gyűjtéséről tudni kell

Szülőkké válva számos döntést kell meghoznunk gyermekünk helyett, és próbáljuk tudásunk szerint a legszebb életet, egészséges jövőt biztosítani neki. Tájékoztatónkkal egy újfajta lehetőségre szeretnénk felhívni a leendő szülők, nagyszülők figyelmét, amelynek segítségével egyedülálló módon részesülhet gyermeke – és vele az egész család is – a legmodernebb orvos-technológiai módszerek előnyeiből. Ez a különleges lehetőség a köldökzsinórvér-őssejtek tárolása.

Mi is az őssejt?

Az őssejtek azok a szinte korlátlan osztódási képességgel rendelkező sejtek, amelyekből a korai magzati fejlődés folyamatában az emberi szervezet különféle szöveteit és különböző szerveit alkotó specializálódott sejtek létrejönnek. A specializálódott sejtek elvesztik további átalakuló képességüket. Azonban a már kialakult emberi szervezetben mindig megmaradnak úgynevezett "szöveti őssejtek", amelyek őrzik a további osztódás és átalakulás képességét. Az ember minden olyan szervében fellelhetők, ahol a szövet sejtjeit állandóan regenerálni kell. Így az izomban, a bőrben, de még az idegrendszerben is találtak őssejteket, amik képesek az adott szövetre jellemző specializálódott sejteket létrehozni.

Az őssejteket regeneratív sejteknek nevezik, hiszen a felnőtt, érett szervezetben fő feladatuk az, hogy sérülés esetén részt vegyenek a sejtek pótlásában. A regeneratív orvoslás az őssejteknek ezt a tulajdonságát használja fel gyógyítási célokra.

köldök

Őssejt-források

A rutin orvosi gyakorlatban felhasznált őssejteknek több forrása lehet. Ezek a csontvelő, a keringő (perifériás) vér, valamint a köldökzsinórvér. A csontvelőből és a keringő vérből történő őssejt-nyerésnek a lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Az utóbbi időben ezért a figyelem egyre inkább az őssejtek új, könnyen hozzáférhető forrása: a köldökzsinórvér felé irányul. A köldökzsinórvér a baba vére, ami nagy mennyiségben tartalmazhat őssejteket.

A méhen belül a magzat vére a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül keringve veszi fel az oxigént és a tápanyagokat. Amikor a gyermek megszületik, a köldökzsinór átvágásával megszűnik a gyermek vérkeringésének összeköttetése az anyával és a méhlepénnyel. Ha a szülők a szülés alkalmával nem kérik kifejezetten a köldökzsinórvér eredetű őssejtek megőrzését, akkor ez a hasznos, akár életet mentő vér a köldökzsinórral és a méhlepénnyel együtt szerves biológiai hulladékként ma még megsemmisítésre kerül.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak a köldökzsinórvér eredetű őssejteknek?

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek fontos ismérve, hogy könnyen és gyorsan, gyakorlatilag fájdalom- és kockázatmentesen juthatunk hozzájuk.

Egy saját köldökzsinórvér eredetű őssejt-tartaléknak nagy előnye, hogy szükség esetén azonnal felhasználható. Így nem kell a hosszas donorkeresési folyamatot végigvárni, csökkentve ezzel a gyógyulási esélyeket.

A köldökzsinórvér őssejtjei nem csak abban különböznek a felnőtt korban nehezebben kinyerhető szöveti őssejtektől, hogy könnyebben és kockázatmentesen levehetők, hanem a sejtek korát illetően is. A köldökzsinórvér őssejtjei gyakorlatilag "újszülött-korúak", tehát nagyon fiatal sejtek, osztódási képességük ezért nagy, még sok sejtet tudnak létrehozni életük során. Emellett genetikai állományuk nagy valószínűséggel mentes a környezeti károsodásoktól (pl. sugárzás, szmog). A szöveti őssejtek velünk együtt öregszenek, és a minket ért negatív hatások a sejtek genetikai állományát is érinthetik.

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek beültetésének előnye továbbá, hogy immunológiailag éretlenek, ezért alkalmazásuk kapcsán ritkábban lép fel olyan betegség, amikor a beültetett sejtek megtámadják a befogadó szervezet sejtjeit („graft versus host”). Így ezek az őssejtek a családon belül, elsősorban a közeli rokonok (szülők, testvérek, nagyszülők) kezelése során is jó eséllyel felhasználhatók. Ezzel kiküszöbölhető, hogy például a donorként szereplő egészséges testvért megterhelő beavatkozásoknak tegyék ki.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media