2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Tudnivalók a hepatitis A betegségről

2023-07-27 23:30:47 - Adrienn

A hepatitis tulajdonképpen a máj gyulladását jelenti. Ezt az állapotot vírusok is okozhatják, ezeket vírushepatitiseknek nevezi az orvosi szaknyelv. Többféle hepatitis vírus létezik, a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitis A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitis B fertőzés, illetve a hepatitis C. De létezik hepatitis E is, sőt egészen G-ig azonosítottak már hepatitis vírusokat. Az egyes hepatitis vírusok terjedésének módja és az általuk okozott betegségek és azok szövődményei is eltérőek. A hepatitis A például az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 1,4 millió új hepatitis A fertőzés fordul elő évente. Magyarországon néhány száz eset fordult elő az évezred első éveiben, ugyanakkor a tavalyi esztendőben összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke.[1]A hepatitis A fertőzések gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkezhetnek egymással, illetve a vírus útját gátló higiénés körülményeket sem tartják be minden esetben. Ezen túl a tömegközlekedés során, közintézményekben és közterületeken, nyílvános mosdókban is megfertőződhetünk, a fertőzés gyakori az utazók körében is. A vírus sárgasággal járó májgyulladást okoz, amelyet gyakran kórházban kezelnek.

Tudnivalók a hepatitis A betegségről

A hepatitis B jelenti az egyik legnagyobb  népegészségügyi problémát globálisan

A hepatitis vírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a tizedik vezető haláloknak számít globálisan, illetve tízszer könnyebben elkapható, mint a mindenki által rettegett AIDS vírusa. A hepatitis B betegség a fertőzöttek 10 %-ánál krónikussá válik, és májzsugort, májrákot okoz.[2]Magyarországon évente több százan fertőződnek hepatitis B vírussal annak ellenére, hogy a hepatitis B ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat. A hepatitis B vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és különböző testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések, de lehet a betegség forrása fertőzött olló és borotva, piercing, tetováló tű, pedikűr vagy manikűr. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. A vírus veszélyeztetheti azokat az utazókat, akik olyan országba utaznak, ahol nagyon magas arányban fordulnak elő vírushordozók, illetve a szabad szexuális életet élőket, a hepatitis B betegek családtagjait és közeli hozzátartozóit, a droghasználókat, az egészségügyi dolgozókat, a veszélyes munkát végzőket (rendőrök, tűzoltók, katonák stb.).

A megelőzés legbiztosabb módja a védőoltás

Ma már a hepatitis A és a hepatitis B ellen létezik védőoltás. A hepatitis A vírus elleni védőoltásból a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk. Magyarországon a 29 évesnél idősebbeknek azonban ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele is, hiszen ők még nem kapták meg kötelezően a hepatitis B elleni vakcinát. A hepatitis A és B vírusok ellen egyaránt védelmet nyújtó kombinált vakcinából a teljes oltási sor felvételével (3 adag) a hepatitis A ellen évtizedekig is biztonságban érezhetjük magunkat, míg a hepatitis B ellen életünk végéig védettekké válhatunk. Ha valaki még nem védett hepatitis A és B ellen, mert korábban nem esett át fertőzésen vagy még nem kapott védőoltást, akkor ajánlott a háziorvosnál kérni a szükséges vakcinákat.

Témával kapcsolatban további információt találnak a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldalon.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media