2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Rózsahimlő

A rózsahimlő, más néven rubeola (angolul rubella), enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed.

Fontos: Az angol nyelvben a "rubeola" szó alatt a kanyaró betegséget értik!

rubeola

Epidemiologia

Időnként kisebb járványokat okoz. Leggyakoribb ideje a tavasz, nyár eleje. Gyermeken enyhébb, mint felnőttön. Életfogytiglani immunitást ad. A rózsahimlő szoros kapcsolatban, főként a kiköhögött cseppek belélegzésével terjed. A fertőző szak a kiütés megjelenése előtti 1 héttől annak eltűnése utáni 1 hétig tart.

Lappangási idő

12-23 nap (átlagban 18 nap)

Tünetei és lefolyása

Felsőlégúti gyulladásos tünetek, torokfájás, láz. Először arcon szokott a kiütés megjelenni, azután fél nap alatt a nyakon keresztül az egész testen elterjed. Lázat okoz. A nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadnak. A kiütések apróbb, legfeljebb, lencsényi, élénk rózsaszínű foltok. A láz 2-5 napig tart. A kiütések körülbelül egy hét után múlnak el, nem hagynak nyomot. A betegség a gyermekeknek általában még a közérzetét sem zavarja. Szövődmények ritkán lépnek fel.

Gyógyítása

Ágyban fekvés, amíg a láz tart. A beteg a kiütés megszűntéig izolálandó.

Prognózisa

Kivétel nélkül jó, viszont a terhes nők rózsahimlője veszélyes a magzatra. Koraszüléshez vezethet, ill. az újszülött egy normális terhességi időtartam dacára kis súlyú és éretlenebb a koránál. A fertőzés a csecsemő későbbi testi-szellemi fejlődésére is negatív hatású. A fertőzött csecsemő többnyire vírus-ürítő, ez 2-3 éves korra teljesen megszűnik.

Megelőzése

Minden terhes nőnek, aki nem esett át rózsahimlőn, vagy nem kapott ellene védőoltást, terhessége első 12 hetében óvatosnak kell lennie, és kerülnie minden érintkezést olyanokkal, akik rózsahimlősek vagy nemrég fertőzésen estek át. Kislányoknál régebben ajánlották annak elősegítését, hogy a természetes fertőzésen átessenek. 1989 óta minden kisgyermek kombinált védőoltást kap rózsahimlő ellen. Az oltott virus-ürítővé válhat az oltás után 1-4 hétre, ezért terhes nőt ne látogasson. Maguk a terhesek nem olthatók, hiszen élő, gyengített vírussal történik az oltás, és a vírusok a magzatot károsíthatják.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media