2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Mindent a szőlőről, szőlőitalról és a mustról

2011-09-21 14:26:05 - BettyBlue

Mindent a szőlőről, szőlőitalról és a mustról
Szőlőital, vagy must

(9 hónapos kortól)

Hozzávalók:
  • Szőlő.

Az elkészítés menete:

A szőlőfürtöt megmossuk, a szőlőszemeket leszedjük, és gyümölcscentrifugával vagy gyümölcspréssel kicentrifugázzuk, vagy kipréseljük a gyümölcs levét.

Ha a gyümölcscentrifugát használjuk, akkor kicsit zavarosabb gyümölcslevet kapunk, amit érdemes kicsit állni hagyni, hogy a sűrűje a tetejére felszálljon, majd egyszerűen kanalazzuk le róla.

A must tartalmaz:
- Vitamint : A, összes B, C,
- Ásványi anyagokat: kalcium, vas, foszfor, réz, cink, szelén,
- Pektint = koleszterin csökkentő, rák kialakulását megelőző szénhidrát vegyület,
- Gyümölcssavat, szőlőcukrot, melyek segítenek az emésztésben.
- Magas kálium tartalma miatt vízhajtó, ami segíti a vese jó működését, tisztulását.

Napi egy pohár szőlőlé fogyasztása is csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Viszont ha nem mi készítjük házilag, akkor figyeljünk oda a csomagoláson, hogy minél kevesebb cukrot és mesterséges ízfokozókat tartalmazzon italunk.

A szőlőlé és a bor közötti átmenet a must, mely úgy készül, hogy a leszüretelt szőlőt préseléssel összezúzzák. Régen ez a folyamat taposással történt (jó móka volt a falu gyermekeinek), mostmár kiváló présgépek léteznek, melyek levették ezt a terhet az ember válláról. A présgépek segítségével kapjuk a szilárd részektől elválasztva a mustot. Ezt később hordókba töltik, ahol az élesztőgombák hatására beindul az erjedés, mely során alkoholtartalma lesz a mustnak, ami idővel borrá válik.

A cikket írta: BettyBlue. Köszönet érte!

Töltsd fel Te is kedvenc bébiétel- és egyéb receptjeidet!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media