Mindent a szőlőről, szőlőitalról és a mustról
2011-09-21 14:26:05 -
![]() |
Szőlőital, vagy must
(9 hónapos kortól)
Hozzávalók:
|
Az elkészítés menete:
A szőlőfürtöt megmossuk, a szőlőszemeket leszedjük, és gyümölcscentrifugával vagy gyümölcspréssel kicentrifugázzuk, vagy kipréseljük a gyümölcs levét.
A must tartalmaz:
- Vitamint : A, összes B, C,
- Ásványi anyagokat: kalcium, vas, foszfor, réz, cink, szelén,
- Pektint = koleszterin csökkentő, rák kialakulását megelőző szénhidrát vegyület,
- Gyümölcssavat, szőlőcukrot, melyek segítenek az emésztésben.
- Magas kálium tartalma miatt vízhajtó, ami segíti a vese jó működését, tisztulását.
Napi egy pohár szőlőlé fogyasztása is csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Viszont ha nem mi készítjük házilag, akkor figyeljünk oda a csomagoláson, hogy minél kevesebb cukrot és mesterséges ízfokozókat tartalmazzon italunk.
A szőlőlé és a bor közötti átmenet a must, mely úgy készül, hogy a leszüretelt szőlőt préseléssel összezúzzák. Régen ez a folyamat taposással történt (jó móka volt a falu gyermekeinek), mostmár kiváló présgépek léteznek, melyek levették ezt a terhet az ember válláról. A présgépek segítségével kapjuk a szilárd részektől elválasztva a mustot. Ezt később hordókba töltik, ahol az élesztőgombák hatására beindul az erjedés, mely során alkoholtartalma lesz a mustnak, ami idővel borrá válik.
A cikket írta: BettyBlue. Köszönet érte!
Töltsd fel Te is kedvenc bébiétel- és egyéb receptjeidet!