2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Mikulás sapka saját kezűleg

2022-12-02 23:13:22

mikulás sapka

Mikulás sapka saját kezűleg

Kellékek:

 • 40 cm piros színű, rövid szőrű műszőrme, vagy bársony anyag,
 • 15 cm fehér színű, hosszú szőrű műszőrme,
 • 40 cm piros színű pamut dzsörzé anyag.

Eszközök:

 • Szabókréta,
 • olló,
 • tű, cérna, esetleg varrógép.

Az elkészítés menete:

A piros színű műszőrméből egy 40 cm sugarú félkört kiszabunk. Megmérjük a célszemély fejkörfogatát, majd a félkör íves oldalára - 2 cm ráhagyással - a kapott nagyságot ráméretezzük. A kapott pontot összekötjük a kör középpontjával, majd az anyagot a megrajzolt vonal mentén elvágjuk. Egy körcikket kapunk.

A körcikk két sugároldalát az anyag fonákán összevarrjuk, így készen lesz a sapka kúpos felülete.

Ugyanezt elvégezzük a pamut anyagunkkal is, így készül el a sapka bélése.

A fehér színű műszőrme csíkunkból a fejkerületnek megfelelő hosszabbik oldalhosszúságú téglalapot leszabunk, és 2 cm ráhagyással levágjuk, majd a két rövidebbik oldalt összefogva, a fonákán összevarrjuk az anyag ezen oldalát. Így egy hengert kapunk, vagy nevezhetjük csőnek is, ez lesz a sapka pereme.

Most jön a trükk: Az eddig elkészült piros sapkakülsőt a színével befelé fordítjuk (ha még nem forgattuk ki, akkor nem kell semmit csinálni vele),  a fehér szőrmegyűrűt színével kifelé a sapkába csúsztatjuk, a  varrásokat összeillesztjük és körbe összevarrjuk, végül az összevarrt alkatrészeket kinyitjuk. (Nem kell kiforgatni, mert varrjuk bele a bélést.)

A bélést színével befele az eddig elkészült sapka belsejébe csúsztatjuk, hogy a varrott rész a kúpba nézve látható legyen, összeillesztjük a peremeket, a két varrást, és körbevarrjuk úgy, hogy kb egy 10 cm-en luk maradjon. Ezen a résen keresztül kiforgatjuk a sapkát, a csúcsokat egymásba forgatjuk, esetleg egy öltéssel oda is varrhatjuk, majd a rést, amit hagytunk, kézzel végigvarrjuk.

A fehér korc része a sapkának félbe kell, hogy hajtódjon. Kívül és belül is ugyanannyi hajtódjon egymásra. Ha szeretnénk, még körbe is varrhatjuk a piros rész pereménél a sapkát a belsejével.

És már csak a bojt hiányzik.

A fehér műszőrméből egy 15 cm átmérőjű kört szabunk ki, a kör szélétől egy cm-re lusta öltéssel végigöltjük, a közepébe vattát, vagy maradék anyagot teszünk, és a varrás mentén a cérnával összehúzzuk a széleket. A tetejét alaposan elvarrjuk, majd a kész bojtot a sapka csúcsához varrjuk.

TIPP:

 • A kész sapkát célszerű egyszer átfésülni egy sűrű kefével, hogy a hulladékszőrök lehulljanak.
 • Padlószőnyegről a lehullott műszőrt nedves kefével, vagy vastag celluxszal könnyű fölszedni.
Küldd be Te is kreatív, Mikulásváró ötleteidet!
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media