2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Csomókötés gyakorlása saját kézzel készített kispárnán

2023-10-06 23:31:02 - Adrienn

A csomó megkötése iskolaérettségi feltétel. Nem bonyolult művelet, mégis komoly öszpontosítást igényel egy 5-6 évestől, aki még csak tanulgatja használni a kezét. A kéztő csontosodása még nem fejeződött be, a szem-kéz koordináció éppcsak kialakult.

Csomókötés gyakorlása saját kézzel készített kispárnán
Csomókötés gyakorlása
saját kézzel készített kispárnán

Kellékek:
  • Két darab póló anyag 30x30, vagy 30x40 centiméteres,
  • némi töltőanyag, ami lehet bab, lencse, flíz, vagy bármi.

Az elkészítés menete:

A csomó megkötése nem kizárólagosan gyakorlás kérdése. A gyermeknek első sorban nagyszerű megfigyelő képességgel kell rendelkeznie, hogy a felnőtt által megmutatott műveletet utánozni tudja. A reprodukáló képességének is kellően fejlettnek kell lennie, hogy a műveletet el tudja kezdeni. A szem-kéz koordinációja ha megfelelő szintű, csak akkor tudja a tárgyat - amelyen szeretné a műveletet elvégezni - a szemétől megfelelően távol, vagy közel elhelyezni. A szemének is jónak kell lennie, ha látni szeretné, hogy mit csinál, illetve a finommotorika fejlettsége sem elmaradhatatlan, ha a fonalat, cipőfűzőt szeretné jól mozgatni ahhoz, hogy a csomó ténylegesen, szebályosan kialakuljon.

Ezek a képességek körülbelül az iskolakezdés előtti időszakra alakulnak ki, így ezzel a művelettel is jól mérhető, hogy egy gyermek iskolaérett-e. Persze a csomókötés nem az egyetlen kompetencia, amivel egy gyermeknek rendelkeznie kell, viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodt szívvel iskolaérettnek nyilvánítsuk. Gyakoroljuk tehát most a csomókötést.

Végy kettő darab pólódarabot. A közepét varrd körbe a szélétől 5 centiméterre, hogy egy kispárna legyen belőle. Mielőtt teljesen bevarrnád, tömd ki valamivel, hogy később egy kispárnának használhasd. Vágd be a párnán kívül eső sávot egy centinként, végül add a csöppséged kezébe, hogy gyakorolja a csomó megkötését minden egyes anyagpáron.

Jó szórakozást kívánok! :)

Feltöltötte: Adrienn. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media