2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Cipőfűzés, csomókötés, masnikötés gyakorlása

2023-07-30 23:31:24 - Adrienn

A cipő befűzése és annak megkötése csomóra, majd masnira, egy igen komplex művelet. Összetett gondolkodást, kialakult szerialitást, fejlett finommotorikus képességet igényel. Az idegrendszeri érettség egy fontos mérföldköve, ezért nem árt gyakorolni.

Cipőfűzés, csomókötés, masnikötés gyakorlása
Cipőfűzés, csomókötés, masnikötés gyakorlása
Hozzávalók:
  • 15x30 cm-es hullámkarton,
  • 80 cm-es cipőfűző vagy vastag fonal.

Az elkészítés menete:

A kartonlap közepére rajtoljunk egy cipőtalp formát, rajzoljuk meg a részleteket (cipőorr, nyelv, lyukak helye) színezzük ki, majd fúrjuk ki a cipőfűző lyukainak a helyét.

A cipőfűző befűzésének többféle módja van. Akár valami egyszerű formát megtaníthatunk a gyerekeknek, de az ügyesebbekre rá is bízhatjuk, hogy találjanak ki saját formát. Később majd úgyis gyakoroljuk a fűzésmintáknál.

A csomókötés és masnikötés megtanítása csak ez után következik. A masni megkötésekor az öt-hat éves korosztály a duplanyuszifüles megoldást tanulják a legkönnyebben. Először ptóbálkozzunk csak csomókötéssel dupla szálon, majd félbe hajtott szálon. Érdemes így kezdeni.

Komplettebb gondolkodási műveleteket igényel az egy nyuszifület kötbetekerős, majd lyukon átdugós verzió, de az a kisgyermek, aki idegrendszerileg érett, térlátása, szerialitása rendben van, az nagyon hamar meg fogja tanulni azt is.

Érdemes mindkettőt megmutatni neki, és majd ő eldönti, hogy neki melyik a kényelmesebb, melyiket tudja magáévá tenni. Valaki egyszer azt mondta, hogy egy kisgyermeknek legalább 4000 masnit kell kötnie ahhoz, hogy a képességből készség legyen. Tehát, ideje elkezdeni.

Jó szórakozást kívánok!

Adrienn


Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media