2023. június 04., vasárnap - Bulcsú napja

mt

Divathullámok a névadásban: Ünige lehet, Pacquiao nem

2011-07-05 11:07:45 - Adrienn

Terjednek a hóbortos névadási szokások, pedig nem ártana, ha a szülők meggondolnák, hogy jó lesz-e a gyereknek a nyakatekert fantázianév.
Egyre több a divatnév, sokan a filmslágereket nézve választanak, így lesz a gyerek neve Kevin, Brandon, Szamanta és Dzsenifer. Nem ritka, hogy szegénységben élő családok választanak ilyen neveket, a szülők kitörési vágya jelenik meg ebben. Viszonylag új keletű divat ez, tíz éve még gyakoribb volt a Mária, István és József.

A cigányság körében terjed a nevek "magyarosítása", változtatása is, például Orsósról Hercegre – ez nem mellékes szempont a munkahelyi felvételnél.

Divathullámok a névadásban: Ünige lehet, Pacquiao nem

Amelyik nevek szerepelnek az MTA Nyelvtudományi Intézetének jegyzékén, így a Lauretta, Darinka, Heidi, Detre, Efráim, Jázon, Gábriel, azok minden további nélkül adhatók. De ha valaki Shakirának akarja nevezni a gyerekét, annak kérvényt kell írnia, és a tapasztalatok szerint meg is kapja az engedélyt a nyelvtudományi intézettől, indoknak elég az, hogy tetszik.

Rácz Judit, a nyelvtudományi intézet tudományos főmunkatársa elmondta, hogy az Ünige (lánynév) például mehet, de a Barrera vagy a Pacquiao (ökölvívóbajnokok nevei) nem. Két éve meg is fogalmaztak egy tízpontos szabályt. Magyarországon keményen szabályozzák egyébként a névadást, az Európai országokban általában az az egyetlen szempont, hogy mi jó a gyereknek. Ezt persze az anyakönyvvezető dönti el.

A szülőknek azt sem árt meggondolni, hogy a fantázianeveknek nincs névnapjuk, hiszen a névnapok a katolikus hagyományok alapján, a szentek nevei szerint alakultak ki. Nem ritka, hogy a családok összhangba próbálják hozni a névadási gyakorlatot, így például az egyik gyerek neve Eper, a másiké Szamóca.

A virágboltok tapasztalatai szerint a vásárlói szokások is megváltoztak, de nem úgy, hogy a Katalinok és Máriák helyett Samanthák és Heidik kapnának virágot, hanem úgy, hogy már nem számítanak a nevek, általában kiment a divatból a névnap virággal való megünneplése.

A régi magyar nevek sem mennek ki teljesen a divatból, sőt, van, hogy ismét felfedeznek néhányat, így nemrég engedélyezték a Hunyad, a Devecser, a Sáfély (zafír), a Zsongor, a Bolyk nevet.

Aki engedélyeztetni szeretne egy nevet, annak az anyakönyvvezetőhöz vagy a Közigazgatási és Igazságügyi MInisztérium anyakönyvi osztályához kell fordulnia.

MR

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media