2022. január 28., péntek - Karola, Károly napja

mt

A mellfolyás

2022-01-06 23:11:30

Mit jelent a mellfolyás, mikor kóros és mikor természetes?

Ezekről a kérdésekről, valamint az okokról és a kezelésről adunk információt.

A címben leírt kifejezés a női mellből ürülő váladékozást jelenti. A betegség latin neve galactorrhoea, magyarra fordítva tejfolyás.

Mikor természetes?

Szoptatáskor a tej ürülése a mellből élettani, normális folyamat. Ugyancsak nem kóros, hogy már a terhesség első harmadától kezdve előfordul az előtej ürülése.

Mikor kóros?

Nem terhes állapotban azonban a mellből spontán ürülő váladék kóros. (Hangsúlyozni kell, hogy a spontán váladékozás jelent bajt; kifejezett nyomásra gyakran ürül 1-1 csepp folyadék a mellbimbóból. Ezért nem célszerű nyomkodással "megbizonyosodni" a mellfolyás fennállásáról.)

mell

Mi okozza?

A folyamat hátterében több különböző elváltozás is állhat. Leggyakrabban egy prolaktin nevű hormon fokozott elválasztása okoz mellfolyást, mely ebben az esetben mindig kétoldali. Ezt a hormont az agyalapi mirigy termeli. (Szoptatás alatt a prolaktin a tejelválasztást fokozza.)

A magas prolaktin termelődést az agyalapi mirigy fokozott működése okozza. Váladékürüléshez vezethet a mell gyulladása is. Ilyenkor az esetek túlnyomó többségében fájdalom, néha láz is fennáll, melyek segítik a helyes diagnózis felállítását. Rendkívül fontos, hogy a mellfolyás hátterében - szerencsére csak ritkán - rosszindulatú betegség, mellrák húzódhat meg. Ha a rákos folyamat a terjedése során betör valamelyik tejjáratba, váladékozás indulhat meg. Különösen akkor kell gondolni rosszindulatú betegségre, ha a mellből ürülő váladék véres.

Mi a vizsgálata?

A helyes diagnózis felállítását számos vizsgálati módszer segíti elő. Lehetőség van a prolaktin szintjének meghatározására a vérből. Magas hormonszint esetén célszerű a koponya röntgen- vagy mágneses rezonancia vizsgálatával meghatározni, hogy az agyalapi mirigy megnövekedéséről vagy csak túlműködéséről van-e szó.

A mell vizsgálata mindig az alapos áttapintással kezdődik. Esetleges csomót gyakorlott orvos már tapintással is észrevesz. A mammográfia - a mell röntgenvizsgálata - nem tapintható elváltozásokat is kimutat. (Ezt az eljárást 40 éves kor felett szűrővizsgálati céllal is alkalmazzák.) Az ultrahang a már kimutatott csomók méretének és szerkezetének meghatározására alkalmas. A ductográfia során a mellbimbónál vékony katéterrel megkeresik a tejvezeték külső végét, és kontrasztanyaggal töltik fel azokat.

Mi a kezelése?

A kezelés a mellfolyást kiváltó különböző okok miatt sokrétű. Prolaktin túltermelődés esetén gyógyszeres kezelés indokolt. Ha az agyalapi mirigy növekedése egy bizonyos szintet meghalad, műtéti megkisebbítése is szükségessé válhat. A gyulladást antibiotikummal, lázcsillapítóval kezelik. Mellrák esetén műtétre kerül sor, szükség szerint sugárkezeléssel és kemoterápiával kombinálva. Mellfolyás esetén tehát feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni. Nem szabad idő előtt elkeseredni, mert nemegyszer fordult már elő, hogy a "betegség" hátterében a régen várt terhességet sikerült kimutatni.

Dr. Bárány János
szülész-nőgyógyász

Forrás: Patika Magazin

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media