2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

20. hét

A baba méretei a 20. héten

Ülőmagassága 14 centiméter, teljes magassága bőven 20 centiméter fölött, olyan 23-25 körül lehet. Akkorka, mint egy közepes banán. Súlya minimum 250 gramm. Hetente 80-100 gramm közötti gyarapodás várható a ebben az időszakban. Combcsontja 3 centiméter hosszú, fejátmérője 4,9-5,7, mellkasának átmérője 4-4,3 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 20. héten

A baba bőrén megjelenik a fehér színű magzatmáz, amely folyamatosan jelen van mostantól egészen a születésig. A pocakban megvédi a baba bőrét a túlzott felázástól, amolyan szigetelő rétegként is funkcionál. A születéskor a szabad levegővel érintkezve funkcióját veszti, és a nagyon hamar felszívódik. Egyrészt az anya mellkasán, másrészt a baba teljes testén. Összetételének köszönhetően a mama bőrét is selymessé varázsolja, megfiatalítja.

Sokat rugdos, mocorog. Mostmár az apuka is érezheti a magzat mozgását, ha a kezét a kismama hasára teszi. Legviccesebb érzés mindkettőjük számára, ha a baba csuklik. Akkor ugyanis ritmusosan ugrál a mama pocakja. Az én gyermekem például annak idején olyan sokat csuklott, hogy néha a sok pocakmozgástól sinte tengeribetegnek éreztem magam.

20. hét

A sok mocorgásnak köszönhetően a baba karja és lábacskája egyre erősebb, hiszen folyamatosan edzi magát.

A kívülről beszűrődő hirtelen zajokra nagy ugrással reagál. Megijed. Viszont hallja a kellemes zenét, az anyuka éneklécét, és az édesapa dörmögését is. Ha eddig még nem tettétek, akkor nyugodtan kezdjetek beszélgetni vele. Érteni ugyan nem fogja, de a hanghordozáshoz hozzászokik, így születés után ez alapján is felismeri majd a hozzátartozókat.

Amit a kismama érez

A tüdőt nyomhatják a belső szerveket, így gyakran légszomj alakulhat ki. Fontos szerepe van ennek az időszaknak az átvészelésében a helyes testtartásnak. Görnyedt háttal ugyanis még kevesebb helyet hagyunk a tüdőnknek. Addig tart ez a légszomjas időszak, amíg a baba "le nem száll". Ezt szokták mondani, ha a has lentebb ereszkedik, a baba feje a szülőcsatornába illeszkedik, és a belső szerveknek ezáltal nagyobb hely jut ismét. Ez a terhesség 34. hete környékétől várható, úgyhogy már csak 14 hetet kell kibírni. :)

A kényelmes alvási pozíció megtalálása is egyre nehezebb. A kismamák leginkább a jobb oldalra fordulva alvást kedvelik, és sokan a lábuk közé, pocakjuk alá még párnákat is tesznek, ezzel tehermentesítik a hátat, csípőt.

20. hét

Az anya változásai

A méh gyorsan nő. A pocak is nagyot változik ebben az időszakban. Sok kismamának a köldöke lassan kifelé fordul, másoknak csak szétterül, kilapul. Vicces megvizsgálni a köldököt, hogyan is néz ki a belseje, most erre lehetőséget kap a kismama.

Már most elkezd készülni a szervezeted a szülésre. Egyfajta hormon termelésével a kismama szervezete hozzájárul az izületek porcainak felpuhulásához. Ez teszi majd lehetővé, hogy a medencéd csontos részei között a baba átférjen majd. Az izületek fellazulásával, esetlennek, ügyetlennek érezheted magad.

Vizsgálatok a 20. héten

Ezen a héten nincs kötelező vizsgálat, de ha van otthon sztetoszkópod, és jó helyre teszed a hallgatóját, akkor Te is hallhatod a baba szívverését. Olyan, mint egy kis kis gőzös, ami folymatosan zakatol.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media