2023. szeptember 30., szombat - Jeromos napja

mt

Varrósuli - gumis lepedő az oviba

2023-08-27 23:19:01

lepedő

Gumis lepedő

Szükséges kellékek:

  • 120 cm x 142 cm pamutvászon (lehetőleg valamilyen gyerekes mintával),
  • 120 cm x 140 cm polár anyag, vagy közbélés,
  • 4 db 20 cm-es gumiszalag (lehetőleg széles, de nekem is csak keskeny volt itthon).

Eszközök:

  • gombostű,
  • olló,
  • varrógép.

Manapság az ovikban nem a hagyományos, szétnyitható ágy a trendi, hanem amolyan műanyag keretes, középen műanyag hálós, majdnemhogy lapos teknő alakú. Nem nevezném puhának, csodálkozom, hogy kényelmesen alszanak benne a gyerekek. Modern, de nem igazán jók rá az eddig megszokott méretű, formájú lepedők. Az ágy sarkait amikor egymásba csúsztatjuk, kilukad a hagyományos lepedő, meg koszos is lesz, vagy állandóan föl kell hajtani. Úgyhogy vagy direkt olyan lepedőt vásárolunk, aminek a sarka le van vágva, vagy készítünk egyet magunknak.

Az oviban nálunk 60 centiméter széles és 140 centiméter hosszú ez az ágy. Erre varrunk most puha alátétet, ami lepedőként is funkcionál.

Az elkészítés mente:

Vásároljunk 120 centiméter széles, pamutvászon anyagot, azt csak félbe kell hajtani. Csak vágjuk el 60 centiméteresre.

Az anyagot színével befelé hajtsuk hosszában ketté, majd varrjuk körbe úgy, hogy az egyik rövidebbik oldal két végét csak 20 centiméterre varrjuk össze mindkét irányból, azaz a rövidebbik oldal közepén hagyjunk lyukat. Itt fogjuk a bélésanyagot belehelyezni.

A sarkaitól mérjünk ki mindkét élen 15-15 centimétert, rajzoljunk be összesen 4 darab egyenlő szárú háromszöget a sarkokra.

Az anyag színe felől, azaz belülről tűzzük a gumikat a háromszöghöz úgy, hogy a gumi két vége a háromszög csúcsain belül lógjanak másfél centiméternyit. Ez összesen 8 darab tűzés.

A háromszögeket varrjuk le, a guminál ráadásul erősítetsü is meg a varratot. A fölösleges anyagot le is vághatjuk.

Most, ha kifordítod az anyagot, akkor már szépen látszik a lepedő kinézete. Nyolcszögletes alakú, és a gumihurkok, amiket majd az ágy lábára akasztunk szépen kilógnak a sarkokon. Most következik a bélés.

Hajtsuk a polár anyagunkat 120x140-esről 60x140-esre, azaz félbe. Simítsuk ki az anyagot, majd helyezzük rá a már késznek tűnő lepedőnket.

Jelöljük be a sarkokat, amiket le kell vágnunk, tűzzük össze a bélésnek szánt anyagot legalább 12 helyen egyenletesen elosztva, majd ténylegesen vágjuk is le a sarkokat.

Öltsük össze a két réteg bélésanyagot, nehogy elcsúszkáljon egymáson, miközben próbáljuk a helyére tenni. Én egyszerűen csak összevarrtam géppel körbe, de kézzel, sima fércöltéssel is varrható.

A kész bélést a lepedő 20 centiméteres résén ügysen húzzuk a helyére. Mintha csak egy ágyneműhuzatot húznánk fel.

Simítsuk ki a munkánkat, majd tűzzük össze a bélést és a huzatot, hogy a varrás folyamán ne csúszkáljon össze-vissza. Ügyeljünk a sarkokra, hogy a helyükre kerüljenek.

Forgassuk be huzaton az anyagszélet a résnél, és varrjuk végig. A két végén erősítsük meg a varrást.

Steppeljük az anyagot. Varrjuk össze a 2 réteg huzatot és a 2 réteg bélést körbe, majd tetszés szerinti mintában.

Vasaljuk ki, és készen is van!

Jó munkát kívánok!

Küldd be hozzánk Te is a praktikus, házilag elkészíthető ötleteidet! Tanuljunk varrni együtt!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media