2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Batikolt terítő körmintával

2023-07-29 23:22:19 - Adrienn

A gyerek annyit tapasztal a világból amennyit megmutatsz, látni engedsz belőle. Ahhoz, hogy eljusson az önállóan felfedezni vágyásig, meg kell csillantani előtte néhány csodát. Néhány egyszerű csodát, ami nekünk, felnőtteknek természees és egyszerű, de Ő valószínűleg még soha nem látott hasonlót.

Batikolt terítő körmintával
Batikolt terítő körmintával

Kellékek, eszközök:
  • Pamutvászon anyag, lehetőleg körbeszegve,
  • cérna,
  • textilfesték,
  • só,
  • ecet,
  • gumikesztyű.

Az elkészítés menete:

Az ilyen egyszerű csodák egyike a textilfestés, amikor egy egyszerű, fehér anyagból valami színeset alkotunk. Vagy egy színnel, vagy több színnel, vagy egyféle mintával, vagy többfélével. A lényeg a varázslat.

A terítő közepét fogjuk meg, és cérnával jó szorosan tekerjük körbe a csúcstól mondjuk 5-10-20 centiméteres távolságra. A lekötözött rész fog fehéren maradni. Igyekezzünk szorosan tekerni a cérnát, hogy alá egyáltalán ne mehessen a textilfesték.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a sarkokkal is, majd keverjük be a kívánt színű festéket.

Egy tálba öntsünk forró vizet, szórjunk bele megfelelő mennyiségű textilfesték-port, adjunk hozzá egy kis sót (ettől elmélyül a szín kissé), majd mártsuk bele a festékes vízbe az anyagot.

Egy másik tálba készítsünk oda ecetes vizet, és a festékből kivett, összecsomózott terítőket sorba tegyük az ecetes vízbe. Az ecet segít a színek fixálásában. A művelethez használjunk gumikesztyűt, hogy se a ruhafesték, se az ecet ne legyen káros hatással a kezünkre.

Öblögessük ki tiszta vízzel is a terítőket, majd a csomókat, amelyeket cérnával készítettünk, sorba vagdaljuk le róla.

Terítsük ki, és hagyjuk megszáradni, majd magas hőfokon vasaljuk át. A vasalás, a magas hőmérséklet szintén segít a színeinket tartóssá tenni.

Jó szórakozást kívánok!

Feltöltötte: Adrienn.

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media