2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Bababáb

2022-10-14 23:04:54

Bababáb

Bababáb

Kellékek:

 • 25 cm-es hurkapálca,
 • maréknyi vatta vagy tömőanyag,
 • 20x20 cm-es világos vászon anyag (feje, blúza),
 • 30 cm átmérőjű, kör alakú, középen lukas, mintás vászon anyag (szoknyája),
 • 15 cm-es háromszög alakú mintás vászon anyag (kendője),
 • 25 cm-es hármas fonat fonalból (haja), szőke, barna vagy vörös színben.
 • kötözőfonal, vagy hímzőcérna.

Eszközök:

 • alkoholos filctoll (fekete, piros),
 • olló.

Az elkészítés menete:

Igen sokféle hozzávalóval kell készülnünk, úgyhogy jobb, ha már a műveletsor elkezdése előtt rendet rakunk az asztalon, mert a végén eluralkodik a káosz, és akkor ember legyen a talpán, aki kreatívkodni tud a nagy rumliban. Jó is, hogy ha gyermekedet már most, ilyen fiatal korban elkezded rendre nevelni. Felül a hozzávalók, alatta az eszközök, és a kezed alatt csak az legyen, amivel éppen dolgozol, mert a könyököddel ha a földre sodrod a pálcát, vagy az anyagokat, akkor a család legkisebb tagja biztosan megkóstolja, és hogy néz ki egy bababáb, ha a szoknyája félig nyálas, és ez még a jobbik eset. A pelusban a cérna igen furcsán mutat...

A világos textillel kezdünk dolgozni legelőször. A közepére tesszük a tömőanyagot, az anyag négy sarkát egymáshoz illesztjük, közé tesszük a hurkapálcát, hogy az egyik vége a tömőanyaghoz nyomódjon, majd szorosan a tömőanyag fölött a textilt fonallal megkötjük, egy kis labdacsot képezve belőle. Ez lesz a baba feje. A megkötés szoros legyen, hogy a pálca ne hulljon ki magától.

A textil két átellenes sarkát az előző csomózás alatt 3 cm-el ismét hozzákötöm a hurkapálcához úgy, hogy az anyag ne feszüljön, kellemes esése legyen, mintha egy szoknyába húzott blúz lenne. A világos textil másik két sarkára (a saroktól 2 cm-re) fonalat tekerek és összecsomózom. A textil hegyes sarkát a hegyétől 1 cm-re levágom. A bababábunknak már van feje, dereka, és keze is. Most jön a szoknya.

A kör alakú, középen lukas textilt ráfűzöm a hurkapálca szabad végére, és felhúzom addig, amíg a baba "derekát" meg nem találom. A világos textil pálcikához kötözött két sarkát is áthúzom a lukon, majd a szoknyát is hozzáerősítem a pálcához alulról, ugyanott, ahol az előző csomó van. A bababábot megfordítjuk, "lábra állítjuk", és láthatjuk, hogy már majdnem készen vagyunk. Már csak a fejét kell "rendbe tenni".

A hajfonatot a feje búbjára tesszük, és a háromszög alakú textillel hozzáerősítjük, mintha az lenne a baba kendőcskéje. Szebb a baba, ha előtte egyet hajtunk a kendőcske szélén, így nem rojtozódik az anyag az arca mellett. Alkoholos filctollal megrajzoljuk a szemét, száját, és kezdődhet is a bábozás.

Jó szórakozást kívánok!

(A képet a 2008-as Mesterségek Ünnepén készítettem.)

Szólj hozzá Te is a Fórumban!

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media