2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Bizonyították, hogy egy ritmusban ver az anya és a baba szíve

A legújabb kutatások szerint egy anya és a csecsemője egymásra hangolódásának egyértelmű élettani jelei vannak: szó szerint együtt dobban a szívük.

Anya és gyermeke képes a szívverését milliszekundumos pontossággal szinkronizálni – állapították meg izraeli kutatók negyven anya és háromhónapos csecsemőik vizsgálata alapján.

A kísérletben részt vevő anya-gyerek párokat egymással szemben ültették le, és a mellkasra helyezett elektródákkal vizsgálták a szívverésüket. Amint szeretetteljesen egymásra néztek és gügyögtek egymásnak, szinte rögtön egy ritmusban kezdett verni a szívük.

Ez csak abban az esetben működött, ha saját gyermekről volt szó, idegen anya gyermekével ez a kapcsolat nem alakult ki. A hatáshoz mosolyra és más pozitív szociális viselkedés megjelenésére volt szükség. Az izraeli kutatók eredményeikről az Infant Behavior and Development folyóirat decemberi számában számoltak be.

Bizonyították, hogy egy ritmusban ver az anya és a baba szíve

A kutatók feltételezik, hogy amikor az emberek utánozzák egymás arckifejezéseit, olyan agyterületek aktivizálódnak, melyek a szívműködést is befolyásolják. Az anya és babája közötti összhang nem csupán néhány szívverés erejéig hat. Ugyanez a kutatócsoport korábban kimutatta azt is, hogy azok a babák, akik csecsemőként nem tudnak összehangolódni az anyjukkal, tizenévesként kevésbé lesznek empatikusak, mint szerencsésebb kortársaik.

Azok, akiknek a korai érzékeny időszakban nem volt lehetőségük az anyával való szoros kontaktus megtapasztalásra – például mert koraszülöttek voltak vagy édesanyjuk szülés utáni depresszióban szenvedett – nagyobb eséllyel vész el vagy gyöngül ez a szociális képesség.

Más emlősöktől eltérően az embernél a fizikai érintésen túl a látáson keresztül megvalósuló szociális összehangolódás is befolyásolja a kötődés kialakulását.

origo.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media