2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

Terhességi vizsgálatok a 12-14. héten

2022-04-25 23:16:45

Ebben az időszakban, a 12. és 14. hét között esedékes az első genetikai vizsgálat elvégzése. Az értékeket elsősorban anyai vérből mérik, majd másodlagosan ultrahangvizsgálattal, megerősítik, alátámasztják, vagy megcáfolják. Mint tudjuk, nagyon sok esetben előfordult már, hogy egyes vizsgálatok eredménye nem hozott pontos eredményt, így mielőtt a rossz számok láttán elrettennénk, érdemes újabb vizsgálatot végeztetni. 2-3 nem kedvező eredmény után kezdhetünk gyanakodni, hogy talán valami nem stimmel, de az első vizsgálat után még semmiképp se.

Ezt a tesztet, amikor az anyai vért is vizsgálják, és ultrahang vizsgálatot is végeznek, kombinált tesztnek nevezzük. Manapság ez az egyik leghatékonyabb módszer a kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére.

Az ultrahang vizsgálaton részletesen megvizsgálják a babát. Pontos terhességi kort számolnak az ülőmagasság alapján, illetve megmérik a kicsi tarkóján lévő bőrredő vastagságát, és megkeresik az orrcsontot. Ez a két, igen jól diagnosztizálható rendellenesség (3 millimétertől vastagabb tarkóredő, és az orrcsont hiánya vagy rendellenes fejlődése) ugyanis a Down-kór jelenlétére utalhat.

ultrahang

A 12-14. hét között levett anyai vérből hormon és fehérje mennyiséget határoznak meg. A szabad béta-hCG (humán chorio-gonadotropin) hormont az anya szervezete kezdi termelni, amikor a petesejt beágyazódik. A hormon mennyisége az anyai szervezetben a 10. hétig folyamatosan nő, eléri maximumát, majd a terhesség végéig csökken. Amennyiben a 12-14. hét környékén túlságosan gyorsan csökken a szintje, akkor az vetélés előjele is lehet, így fokozottan figyelni kell mind a kismamára, mind a babára. Ha a szint nem változik, de a határérték alatt van jóval a mért érték, akkor az méhen kívüli terhességet jelenthet. Ez a hormon szintén segítséget nyújthat az ikerterhességek meghatározásában.

Az anyai vérben szintén előforduló PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein-A) fehérje koncentrációját vizsgálva megállapíthatóak rendellenességek, kifejezetten akkor, ha a mért érték 0,5 MOM (multiple of median) alatti.

Ezek a tesztek önmagukban nem jelentenek teljes bizonyosságot, viszont egymás mellé téve, ha mind határérték alatti, vagy azon túli eredményt ad, akkor nagy valószínűséggel további vizsgálatokat kell végeztetnünk, hogy megbizonyosodjunk gyermekünk hogylétéről.

Abban az esetben például, ha a kismama a 35. életévét már betöltötte, vagy a családban már előfordult valamilyen genetikai betegség, biztos lehet benne, hogy az orvosa genetikushoz küldi, illetve szükséges esetben további magzat, magzatvíz, vagy anyai vérvizsgálatokat végeztetnek.

Még egyszer szeretném kiemelni, hogy a mai modern eszközök segítségével sem mutatható ki minden endellenesség a terhesség ezen szakaszában. Vannak olyan gépek, amellyel kizárólag a durva elváltozások észlelhetők. Viszont néhány esetben, amikor igen jól beállított ultrahang-vizsgálóval találkozunk, nem csak a Down-kór tüneteit vizsgálhatjuk, de a nyúlajak vagy farkastorok kialakulása felől is bizonyosságot kaphatunk.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2010-05-11 15:44:52
  35 éve felett mennyire kötelezőek ezek a plusz genetikai vizsgálatok?
 • henke
  2010-07-06 10:34:52
  Nekem azt mondta a védőnőm ha nem megyek el ezekre a vizsgálatokra akkor feljelent magzat veszélyeztetése miatt.
 • Adrienn
  2010-07-06 10:53:10
  Miben veszélyezteted a magzatot? Hogy nem engedem mondjuk hasba szúrni magam, azzal miben veszélyeztetem a magzatot? Mondjuk a kötelező szűrésekre elmegy az ember 35 éves kor alatt is, de azokon fölül mennyire kell komolyan venni azokat?
 • kolibri
  2010-07-14 09:00:27
  Meglátásom szerint a védőnőnek nincs joga ilyet tenni, legfeljebb rád akart ijeszteni. De ha mégsem élsz a lehetőséggel hogy megvizsgáljanak, akkor majd fölnevelsz egy beteg gyermeket? 36 éves múltam, és kérdezés nélkül megyek vizsgálatra, ami nem kellemes de nem is elviselhetetlen. 22 évesen magzatvíz-vétel után derült ki, hogy down-os a babám, és megszülesztettek. Most lenne egy fogyatékos gyermekem, aki még más szervi betegségekkel is küszködne, ha még ugyan élne. Jó tanács, és saját magamon tapasztaltam, hogy nem csak az időseknél fordulhat elő ilyesmi.
 • Adrienn
  2010-07-14 12:28:04
  (Egy Down-os baba élete is lehet teljes értékű.)
 • kolibri
  2010-07-24 20:14:08
  Nos igen, a szülő teheti teljes értékűvé, a magam részéről viszont úgy látom, hogy ha fogyatékkal élő gyermek születik egy családba az próbatétel és megterhelés. A házasságok nagy többsége megy tönkre emiatt, ugyanis teljes figyelmet és egész embert igényel egy beteg baba, később gyermek, és talán felnőve is. A másik, egészséges gyermektől és férjtől veszed el ezt az időt ha bevállalod. Négy évig dolgoztam fogyatékkal élők otthonában, szereztem némi tapasztalatot arról, hogy milyen megterhelő ez a családnak, és persze a betegnek is, akihez egyre ritkábban jöttek a családtagok.... sokszor hallottam a sírásukat karácsonykor amit magányosan töltöttek. Én mikor nekem kiderült a down-os terhességem, minden egyes szakember, orvos, genetikus, védőnő, mindenki azt mondta, ha kiderült, akkor ne vállaljam be véleményük szerint. Szó sincs arról, hogy nem lehet teljes értékű az élete, de a családnak, férjnek, másik gyermeknek is az????? Elgondolkotató.
 • Egnes
  2010-07-25 14:58:17
  Nekem volt olyan xobatarsam akinek nagyon korababaja volt es latni sem akarta. En ezt nem ertem, ha vki gyereket akar csak azert nem kell mert nem tokeletes? akkor mar el kell dobni h majd lex masik?! es ha egexsegesen xuletik es kesobb beteg lex megy az intezetbe?
 • kolibri
  2010-07-25 16:23:36
  Félreértés ne essék, nem csak a "tökéletesség" hiányáról van szó. Ezek nagyon súlyos fogyatékosságok, ezek a babák nem csak egyszerűen értelmi fogyatékosok, szervi betegségeik is vannak. Úgy jön a világra, hogy nem tudhatod, néhány napig, hónapig, esetleg évig él-e. Minden egyes nap úgy telik el, hogy rettegsz, mert esetleg még szívbeteg is, vagy megvakult. Nem tökéletes, persze egy nyúlajkat vagy plusz ujjacskát műtéttel meg lehet gyógyítani. De ha arra van ítélve, hogy vegetálni fog esetleg, te pedig felteszed rá az életedet, kapcsolatodat akkor miről beszélünk????
 • zsivi
  2010-07-31 15:21:34
  Kolibrinek adok igazat. Aki nem volt ilyen gyerekek közt, addig ne mondja, hogy megtartaná. Sajnos és ez tény, tönkre teszi az ember életét valamilyen szinten (nincs élete a családnak). nagy örömet tudnak szerezni, ha fel tudod fogni a történteket. Anyukám dolgozik ilyen iskolában, és több család gazdag és mégsem boldog. És akinek nincs sok pénze annak még nehezebb.

 • Adrienn
  2010-07-31 18:29:50
  Nekünk itt a játszón van egy down-os gyerek. 9-en vannak testvérek, de csak Ő beteg. A család teljesen normális, nem boldogtalanok. A gyerekek is harmonikusan fejlődnek, életvidámak. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.
 • canty
  2010-08-01 20:14:23
  Mikor terhes voltam nálam nem volt kérdéses ez a dolog.Megbeszéltük ha kiderül hogy beteg akkor nem tartjuk meg.Nem arról van szó,hogy csak tökéletes gyereket szeretnék.Sokan mondják mennyi szeretetet tudnak adni a beteg gyerekek.Igen ám,de az anyán kívül nem hiszem,hogy sokan elfogadnák ugyanígy.És ki szereti majd ha az anyja nem lesz?Én is jártam fogyatékos gyerekek,felnőttek közt és félelmetes néha ahogy viselkednek.Szó szerint megijedt az egész osztály amikor az egyik ilyen gyerek annyira örült a piros pulcsis osztálytársamnak,hogy 30 felé rebbentünk szét.Aztán volt néhány tetániás görcsben fekvő baba,aki csodaszép volt,de sajnos Ő is beteg volt és talán már nem is él.Szóval Én a mai napig úgy vagyok vele,hogy nekem az ikerterhességem 10hetesen egyre redukálódott,de biztos meg volt az oka.Így van egy gyönyörű gyerekem aki tökéletesen eleven.És nem 2 akiből egyik talán nem lett volna épp.
 • Egnes
  2010-08-02 11:42:30
  En azert allok igy a dolgokhoz mert a potxuleim mozgasserultek es megis teljes eletet elnek ugy h betegek, mind2en orvosi hiba miatt lettek betegek a xuletesuksnel. A lanyaik a manok kerextanyujai. Nagyon sokat lehet tanulni toluk, es xornyu latni h sokan +vetessel neznek rajuk mert "masok". En nem lettem volna kepes elvetetni a babamat ha beteg lett volna. Persze ez mindenkinek a sajat dontese. Ismerek olyat aki 3 ab-on van tul mert nem akar gyereket, de nem hajlando vedekezni. Ot elitelem mert nagyon sokan evekig probalkoznak egy gyerekert es nem sikerul nekik.
 • Adrienn
  2010-08-02 12:28:59
  Nálunk vallási okokból sem megengedhető az abortusz. A Jóisten csak azt adja egy szülőnek, amit elbír. Egy grammal sem többet. Ki "csak" azt tudja csak elviselni, hogy egészséges gyereke szülessék, ki a beteggel is elbír, ki pedig annyira erős, hogy egy méhen belüli gyilkosság terhét képes egy életen át cipelni.
 • kolibri
  2010-08-03 12:18:11
  Nem szabad senkit sem elítélni sem amiatt, hogy megtart egy súlyos beteg babát, sem azt, aki nem. Igen, egyéni elhatározás, és nem nagyobb teher a méhen belüli "gyilkosság", mint az, ha azzal kell élned, hogy hiába teszel meg mindent, nem biztos, hogy életben tudod tartani. Akkor nincs lelkiismeret-furdalás, ha rosszul lesz, és nem tudod megmenteni? Egy beteg baba mellett választhatsz: elfelejted a hivatásodat, a munkahelyedet, vagy beadod egy intézetbe... mi a humánusabb? Persze mindenkinek szuverén joga a döntés, és nem azért írok ide, hogy akárkit is elítéljek, csak, mivel már átéltem ezeket a testi-lelki fájdalmakat, csupán tanáccsal tudok szolgálni.
 • Adrienn
  2010-08-03 12:36:30
  Ezzel pusztán csak annyi a gondom, hogy a pocakon belülre nem látni 100%-osan. Egy ismerősömnek pl. biztosra mondták, hogy beteg a babája. Nagyon beteg, és jó, ha a szülést túléli. Nagy teher volt ez neki az egész terhesség alatt. A szülésre rettegéssel készült, merthogy ő is hithű, és fel sem merült benne az abortusz. A szülésnél minden rendben volt, a baba egészséges, kutyabaja, most osztályelső, bár, még csak 7 éves, úgyhogy kijöhet akármi, akármikor, de eddig olyan volt, mint a makk! Most kérdezem én: Ha az orvosokra hallgat, és halálos ítéletet ír alá e fölött a csodaszép kislány felett... Így is lehet nézni a dolgokat.
 • kolibri
  2010-08-04 10:41:17
  Valószínű az ismerősöd nem ment el kromoszóma vizsgálatra akkor, mert ha az mondja meg az eredményt, az 99-100 %. Ha az orvosok csak a vérvizsgálat lelete vagy ultrahang alapján mondták, akkor valószínű, hogy tényleg nem volt beteg, mert ezek a vizsgálatok nem elegendőek a diagnózishoz.
 • Adrienn
  2010-08-04 11:36:50
  Minden vizsgálatra elment, ami csak létezik, és biztosra mondták, hogy beteg a baba. Mégis egészséges lett...
 • Brekibogyó
  2010-08-04 12:07:58
  Ezt én is megtapasztaltam a magam bőrén. Teszteredmény: 1:50 esély, hogy Zalán down-os lesz. Az UH ezt nem támasztotta alá....Ellentmondó eredmények.... Ezt senkinek nem kívánom! De egy pillanatg nem volt kérdés, hogy mi legyen. Megszületett a mi kis drágánk, most egy egészséges, rosszcsont kétéves krampusz.
  Úgy gondolom, hogy az elvégzett vizsgálatok összességében tudják viszonylagos biztonsággal megállapítani az esetleges rendellenességeket. De ott van az a néhány százalék, ahol bizony mégis téves a diagnózis.
 • Adrienn
  2010-08-04 12:09:50
  Igen, erről beszélek. Pont emiatt a nagyon kicsi százalék miatt nem lehet kérdéses számomra, hogy ha ilyen helyzetbe kerülök, mit teszek. Bár, remélem, soha nem kell döntenem majd.
 • @kismama@
  2010-08-04 18:36:20
  A 29 hetes Uh papíromra ráírták: Hiánytalannak látszó végtagok, Azóta stresszelek..
  Az orvost megkérdeztem h mégis ezt mire véljem, mire csak annyit kérdezett olvastam-e az apró betűs részt... mindent nem lát az uh... :s Hát kösz szépen!!! Dominál ilyen szöveg egyik leletemen sem szerepelt!

  a minap kint voltunk a játszótéren és oda jött hozzánk egy down-os gyerek, kb. 5 év körüli lehetett nem tudtam mit mondani neki majdnem elbőgtem magam a játszótér közepém, a fiam két éves lesz pár hét múlva és tisztábba "beszél" mint az a kisgyerek... :(
  Na az volt az a pont amikor úgy döntöttem h ha nem egészségesen jön világra a második fiam akkor én lemondok róla abban a pillanatban a kórházban.... Nem vagyok elég erős egy beteg gyerekhez....
 • lányoroszlán
  2010-08-04 20:34:53
  nekem volt egy abortuszom mert féltem a felelősségtől és mindentől ami vele jár nem voltam erős harcolni ezzel az érzéssel féltem, most mikor terhes lettem inkább eltitkoltam hogy terhes vagyok mert csak így tarthattam meg mert szeretem és harcoltam érte miatta feladtam az életem mindent most 18hónapos a kislányom apa nélkül nevelem mert közölte neki nem kell ezzel úgy vagyok ha beteg gyerekem születne akor is az enyém vállalnom kell felesőgél tartozok iránta. én át éltem hogy mert gyenge voltam elveszítettem a babámat már nem hagynám.szeretem Jázminom apját de nekem a lányom mindig fontosabb lesz bárkitől akár beteg akár egészséges.
 • kolibri
  2010-08-10 12:08:54
  Tegnap voltam amniocentézisen, és esküszöm, az utána farba beadott anti-D szuri kellemetlenebb volt. :) Amíg vártam a beavatkozásra, megéreztem a legelső rugást is, 16 és fél hetesen. :) Most élvezem a kötelező pihenést, amíg a nagylányaim szorgoskodnak.
 • Adrienn
  2010-08-10 12:51:04
  Majd számolj be az eredményről! anti-D-t miért adtak? Nem féltél a kockázatoktól? Tudod, a magas vetélési ráta... Örülök, hogy Nálatok minden rendben zajlott.
 • kolibri
  2010-08-10 14:53:59
  Anti-D-t azért kaptam, mert a vércsoportom negatív, és minden beavatkozás után, vagy szülés után adnak. Nem féltem, mert már voltam, akkor derült ki az, hogy beteg második terhességem. A védőnőm egyébként azt mondta, itt a városban ahol élek, sokan voltak már amniocentézisen, és még senkinek nem lett semmi baja. Most egyébként csak azért mentem mert elmúltam 36 éves, egyébként minden eredményem jó, a nyaki redő 1,4 mm volt, ami tökéletes. De így vagyok nyugodt. Kisfiam lesz, tegnap ultrahangon látták, de a kromoszóma vizsgálattal ezt is 100 %-kal megmondják majd. Úgyhogy nagy az öröm a családban, a két nagylányom után egy fiúcska... :D
 • kolibri
  2010-09-07 06:43:04
  Tegnap voltam genetika kontrollon, és közölték, hogy egészséges kisfiam lesz... végig kiélvezhetem a terhességemet és nyugodtan fekszem le este, nekem ennyit megért a "hasbaszúratás" :)
 • zserbu85
  2011-12-07 13:41:34
  Sajnálom, hogy valaki egy ilyen szűrővizsgálat után úgy dönt, hogy nem tartja meg a babát. Ezek nem 100 %-os vizsgálatok. Akár teljesen egészséges babát is megölhet az, aki megijed és azt mondja, hogy nem vállalja a beteg babát. Nekem is van olyan ismerősöm, akinek azt mondta az orvos, hogy down kóros lesz a baba, vetesse el. A család egy hívő keresztény család, így aztán semmi esetre sem akarták elvetetni. Teljesen egészséges babájuk született. Ha az orvosra hallgattak volna, akkor egy egészséges babát öltek volna meg. Hallottam több ilyen esetről is. Betegnek gondolták, végül egészségesen született meg. És ha mégis beteg lenne? Akkor is örökbe lehet adni. Bármily hihetetlen vannak, akik örülnének még a beteg gyerkőcnek is.
  A témával kapcsolatban két rövid videót ajánlok figyelmetekbe. Akit érdekel tekintse meg. Érdemes. Jó tudni miről/kiről mondunk le és hogyan teszük ezt valójában. Az orvosok azt nem részletezik.
  http://www.kma-hu.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=110:giana-jessen&Itemid=3
  http://www.filmnet7.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=118:22-het&Itemid=2
  Köszönöm, hogy elolvastad!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media