-
Rakott piskóta
Konyhában » Desszertek
Ha a gyerkőcök este elmentek aludni, mindenkinek akad 10 perce összedobni ezt a gyöngyszemet, aztán másnap edéb után csak elő kell varázsolni a hűtőszekrényből. A gyerekek imádják! A hozzávalókat egymásra rétegezzük: A piskótával kezdjük, majd jöhet a joghurt, a joghurtra banánkarikák kerülnek, majd a rétegezést újra a babapiskótával folytatjuk és így tovább.
-
Barack lekvár
Konyhában » Lekvárok
A barackmagokat ne dobjátok ki, hanem szárítsátok meg kicsit, és törjétek meg. A kemény házban lapuló magocskákból naponta 5 testsúlykilogrammonként 1 szemet megehettek. Nagyszerű természetes B17 vitamin forrás, ami a rák megelőzésére kiváló. Rákos betegek ennek a mennyiségnek a többszörösét is megehetik.
-
Marha meggymártással
Konyhában » Bébiételek
Vízben felteszem főni a marhahúst és a megmosott, meghámozott, kockára vágott burgonyát. A krumpli hamarabb megfő, mit a hús, úgyhogy csak később tegyük a húshoz. A megmosott, kimagozott meggyet kevés vízben felfőzöm, pici cukrot lehet bele tenni, ha nagyon savanyú la meggy.
-
Toszkán kenyér
Konyhában » Péksütemények
Akik szeretik az olaszos ízeket, és néha-néha vágynak a megszokott ételek mellett kicsit különlegesebb falatokra, azoknak ajánlom, hogy ugorjanak neki, nem bánják meg. Nagyon finom, laktató fogás egy leves után. A lisztet mély tálba szitáljuk, és összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttatjuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 evőkanál olajjal együtt a liszthez adjuk, majd jól kidagasztjuk. Inkább lágy, ragacsos, semmint kemény tésztára van szükségünk.
-
Édesköménygumó főzelék
Konyhában » Bébiételek
A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd másfél cm-es kockákra vágjuk. Az édeskömény gumót is alaposan megmossuk, a rossz részeket kivágjuk belőle, majd csíkokra vágjuk. A burgonyakockákat és az édeskömény csíkokat egy csipet köménymaggal megszórva, 2-3 evőkanálnyi vízzel, fedő alatt puhára párolom. Az egész művelet - forrástól számított - 10-15 percnél ne legyen több, hogy az értékes vitaminokból a lehető legtöbbet megőrizzük.
-
Lasagna - Garfield kedvence
Konyhában » Főételek
Az egyik fej hagymát megmosom, megtisztítom, apró kockákra vágom, és kevés olajon üvegesre pirítom. A hagymára ráöntöm a paradicsom konzervet, melyet kevés víz hozzáadásával puhára/pürére főzök. Egy másik edényben, a másik, szintén megmosott, apróra vágott hagymán elkezdem megpirítana a darált húst. Mikor a hús megpirult, hozzáöntöm a paradicsompürét, ketchupot és a fűszereket. Jól összekeverem, és újra forralom.
-
Madártej recept
Konyhában » Desszertek
Odateszem a tejet felforralni 1-2 dl kivételével. Ezt a kis tejet, amit külön öntök elkeverem a 3 tojás sárgájával, az 1 csomag vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral és a 2 evőkanál pudingporral. Mikor a tejünk felforrt, lehúzom a tűzhelyről oldalra, és belekeverem az imént kikevert tojásos, cukros, pudingporos tejcsinket, ezzel elkészült a madártej leve.
-
Bébiétel házilag
Konyhában » Bébiételek
A csecsemők számára a legjobb táplálék az anyatej, amely mindig steril, megfelelő hőmérsékletű és kéznél van. 6 hónapos korban viszont - a baba igényeinek növekedésével - ideje megkezdeni a hozzátáplálást. Mielőtt azonban hozzákezdenénk a bébiételek gyártásához, néhány szabályt meg kell jegyeznünk.
-
Citromos süti
Konyhában » Aprósütemények
Különválasztom a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verem és félreteszem, a sárgáját a cukorral jól kikeverem robotgéppel, majd belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét. A margarint megolvasztom és hozzáöntöm, majd ezt a masszát összegyúrom a sütőporos, vaníliacukros lisztel, csipet sóval majd finoman összeforgatom a keményre vert tojásfehérjével.
-
Csigusz
Konyhában » Desszertek
Kisfiam nagyon szeret segédkezni a konyhában így próbálok olyan egyszerű süteményeket készíteni amiben ő is kiveheti a részét. :) A kakaópor kivételével az alapanyagokat összedolgozzuk és ketté vesszük. Az egyik felébe tesszük a kakaóport. Ez lesz a csiga feje és a teste. A tészta másik feléből hengert sodrunk és feltekerjük ez lesz a csiga háza.
-
Gofri
Konyhában » Desszertek
Mindig a lisztben keverjük el a sütőport, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, a sót, a vaníliás cukrot, a cukrot, a fél liter tejet, és a citrom héját. Csomómentesen elkeverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a kivajazott gofrisütőben. Darabonként kb. 1-2 perc alatt megsül. -
Vanília fagylalt
Konyhában » Desszertek
A tejszínen kívül összes hozzávalót elkeverjük, fagyasztóba tesszük. Egy óra múlva a tejszínt kemény habbá verjük, és a fagyasztóból kivett félig fagyott keverékhez kavarjuk óvatosan, hogy a tejszínhab ne nagyon törjön össze. A habos keveréket visszatesszük a fagyasztóba. Néhány óra múlva kész a fagylalt, fagylaltszedő kanállal szervírozzuk. A tej: tejszín arány lehet 4-4 dl is. Ha nincs otthonn tejszín, akkor használhatunk kész tejszínhabot is.