-
Forró csoki
Konyhában » Italok
Húsvét után vagyunk, és az éléskamra felső polca tele van csokinyuszival, csokicsibével és csokitojással. Eszembe jutott, hogy csinálok egy sütit, aminek a tetejére csinálok belőle csokimázat. Semmi mást nem tettem, csak gőz fölött megolvasztottam egy adag csokit, és a süti tetejére öntöttem. Az pedig szépen megszilárdult. Egy picit viszont túlméreteztem a dolgot, és maradt a tálban egy nagy adag olvadt csoki. Innen jött az ötlet: vacsora után igyunk forró csokit! Elővettem a jobb minőségű csokifigurából egyet-kettőt, és nekiláttam.
-
Babakeksz
Konyhában » Aprósütemények
A hozzávalókat összekeverem egy nagy tálban, hogy jól formázható állagú masszát kapjunk. Nagyobb testvérek segíthetnek gyurmázni, formázni. Azért írtam, hogy pici cukor illetve víz, mert a cukor csak ízesítésre kell el is hagyható, a víz pedig hogy jól formázható masszát kapjunk. Kis kígyókat, korongokat formázunk belőle, és 180 fokon, kb. 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Olasz Minestrone leves
Konyhában » Levesek
A téli időszakot köszöntsük egy finom egészséges olasz zöldséglevessel. A zöldségeket megtisztítom és apró kockákra darabolom. Kevés olajon elkezdem pirítani a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadom a többi zöldséget. Mikor már valamennyire megpárolódtak, felöntöm 1- 1,5 liter húslével. Hozzáadom a paradicsompürét, majd lassú tűzön forraljuk, még meg nem puhulnak a zöldségek.
-
Almapüré (6 hónapos kortól)
Konyhában » Bébiételek
Az almát megmossuk, meghámozzuk, és a húsát üvegreszelővel lereszeljük. Kiskanállal kínáljuk. Finnyás gyerekeknek: Ha a gyermek nem fogadja el a nyers almahúst, próbálkozhatunk a sült almával. Ekkor egyszerűen csak meghámozzuk az almát, négy részre vágjuk, és eltávolítjuk a magházat.
-
Főzelékek, menük - 6 hónapos kortól
Konyhában » Bébiételek
Parajfőzelék csirkemájjal A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben az apróra zúzott fokhagymát és a kis darabokra vágott májat pirítjuk, majd rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a májas parajt a burgonyával pürésítjük.
-
Immunerősítő homoktövis szörp
Konyhában » Italok
A homoktövis jellemzői: C-vitaminban igen gazdag, az egyik legideálisabb vitamin pótló. Almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz. Növeli szervezetünk védekező képességét, jelentős immunerősítő. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a meghűléses, influenzás megbetegedések gyors gyógyulásában. E-vitamin tartalmának köszönhetően a száraz, berepedezett bőr kezelésére alkalmas. Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben.
-
Diós keksz
Konyhában » Aprósütemények
Elérkezett a dió szezon, készítsünk egy egyszerű de mégis nagyon finom diós kekszet. A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozom. (Az olvasztott vajat a tojással, cukorral, vaníliás cukorral elkeverem, hozzáadom a lisztet, sütőport, daráltdiót, majd robotgép vagy kézzel tésztát gyúrok belőle.) Miután ezzel elkészültünk, fóliába tesszük és akár egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
-
Céklapüré
Konyhában » Bébiételek
A céklád folyó víz alatt alaposan megmosod, meghámozod, apró kockákra vágod, és felöntöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor elkezd icipicit puhulni a cékla, akkor a megmosott, meghámozott, és szintén apró kockákra vágott krumplit hozzáteszem, és együtt főzöm tovább. A legvégén az alma kerül bele ugyanúgy kockázva, hámozva, magházát eltávolítva.
-
Karamellás alma
Konyhában » Desszertek
Egy kisebb fazékba beleöntöm a cukrot és addig kevergetem, még folyós karamellé nem olvad. Egy tálba előkészítem a mogyorót. Az almákat megmosom, kicsumázom és félbevágom. Nem kell meghámozni, mert különben nem tapad rá a forró karamell. Fsaslikpálcát vagy hurkapálcát szúrok az almákba és belemártom a karamellbe, majd belenyomom a darált mogyoróba, ami jól rátapad. Utána félreteszem kihűlni.
-
Hús a főzelékhez
Konyhában » Bébiételek
A csirkemell filét megmosom és felkockázom. A vizet és az olajat felforrósítom, majd beleteszem a kockára vágott csirkemell filét. Lassú tüzön megfőzöm. Ha elkészült, hagyom kihülni, majd turmixgépben a levével együtt összeturmixolom. A levét apránként öntöm hozzá, a kívánt állag eléréséig.
-
Hagymából tea köhögésre
Konyhában » Italok
Egy-két fej közepes hagymát megtisztítok a külső, koszos héjától, de nem veszem le az összes barna réteget róla, csak azt, ami nagyon koszos. A megmaradt, barna hagymahéjat egy másik edénybe szedem, majd egy liter vízben fölteszem főni. Közben egy másik edényben 3 ek cukrot karamellizálni kezdek. Ha a tea már elég sötét, akkor lassan rámerem a karamellára, felolvasztva azt.
-
Gyors rakottas abból, ami éppen idehaza akadt
Konyhában » Főételek
Egyik este összeszedtem mindent, amiből ez kerekedett vacsorára. Nem túlzás, ha elárulom, hogy ha lenne háziállatunk éhen halt volna, mert semmi maradék nem maradt volna szegénykének! :D Sós vízben félpuhára főzzük a brokkolit és karfiolt, egy másik edényben a tisztított,szeletelt gombát is.