2019. június 16., vasárnap - Jusztin napja

mt

 • 18. hét 2D felvételek

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  18. hétHa eddig még nem tetted, akkor lassan kezdhetsz gondolkodni a kicsi nevén. Válassz fiú és lánynevet is egyaránt, nehogy valami csoda folytán olyan nevet kelljen mondanod, amire nem számítasz. Sokakkal előfordult már, hogy ugyan biztosra mondták az orvosok, hogy kislánya lesz, mégis fia született. A névválasztásnál sokféle szempontokat figyelembe vehetsz.
 • A köldökzsinórvér felhasználási lehetőségei

  Pocakkal » Őssejt, köldökzsinórvér

  születikA köldökzsinórvér eredetű őssejtek terápiás felhasználásával kapcsolatos orvosi javaslatok gyakorlatilag megegyeznek a csontvelőből vagy a keringő vérből nyert őssejtek felhasználási javaslataival. Napjainkban a köldökzsinórvér eredetű őssejt-beültetést leggyakrabban bizonyos súlyos daganatos betegségeknél (főleg különböző leukémiák), elsősorban a vérképzőrendszert és az immunrendszert érintő betegségeknél alkalmazzák. 80-nál is több a jelenleg őssejt-transzplantációval gyógyítható betegségek száma.
 • Fiú utónevek (L)

  Pocakkal » Utónevek

  l betűLABORC (szláv-magyar) hős párduc; más források szerint Anonymus névalkotása a hasonló folyónévből - júl. 23., szept. 30. LADOMÉR (szláv-magyar) ld. még: Vladimír cselvető - júl. 15., nov. 15. LAJOS (német-francia) hírnév + háború - aug. 19., 25., okt. 10., 11. LAMAR (német) világhírű LAMBERT (német) országszerte híres - ápr. 16., 18., jún. 22., szept. 17. LÁNDOR (magyar) ld.: Leander, Nándor - febr. 22., 27., márc. 13. LANTOS (magyar) lantos - febr. 27., júl. 18. LARION (latin-görög) ld.: Hiláriusz - jan. 14., okt. 21. LÁSZLÓ (szláv) hatalom + dicsőség - febr. 27., máj. 4., jún. 27., aug. 8., 28.
 • 18. hét

  Pocakkal » Hétről-hétre

  18. hétHa eddig még nem érezted a baba mozgását, akkor a napokban legyél figyelmes, és próbálj különbséget tenni a bélmozgás és a magzatmozgás között. Legegyszerűbben persze a baba csuklása ismerhető föl, hiszen amúgy a belek nem rángatóznak ritmusosan. Én azt szoktam mondani, hogy a baba mozgása olyan, mintha egy picike pillangó próbálgatná a szárnyacskáit odabent, de a helyhiány miatt néha-néha beleütközne a hasfalba.
 • Az AFP vizsgálat már csak a kismamák ijesztgetésére alkalmas

  Pocakkal » Vizsgálatok

  ultrahangA terhességi szűrővizsgálatok egyik fontos eleme a magzati kromoszóma rendellenességek, így például a Down-szindróma kiszűrése. Ennek meghatározására a mai napig a leggyakrabban az AFP vizsgálatot használják, miközben ez a 70-es években bevezetett módszer már alkalmatlan arra, hogy megbízható eredményt adjon.
 • WHO ajánlása a normális szülésre vonatkozóan

  Pocakkal » A szülés

  szülésA WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normális szülés alatti ellátásról, megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlást fogalmazott meg. Az ajánlást négy kategóriában fogalmazta meg.
 • P-vitamin

  Pocakkal » Vitamin ABC

  csipkebogyóA rutin (más néven citrin) a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a flavon vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
 • 17. hét 4D felvételek

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  17. hétA baba testsúlya már meghaladja a placenta súlyát. A bőre még piros, vérerei látszanak, de bőre alatt lassan elkezd zsírréteg felhalmozódni, ami a bőrét lassan rózsaszínűvé változtatja. Mire elérkezik a szülés időpontja, addigra a teljes testtömegének a 4-8%-át a zsír teszi ki.
 • Baby blues (szülés utáni depresszió)

  Pocakkal » Pocakos szótár

  szomorúA nők 60-80%-ánál jelentkezhet szülés után kb 3-4. nap ez az állapot, általában az első gyermek születésénél. Járhat fáradékonysággal, hirtelen hangulatváltozással, ingerlékenységgel, gyakori sírással, félelem érzettel. A friss anyukák ilyenkor realizálják, hogy mekkora felelősség "szakadt" a nyakukba, szabadságukat pedig úgymond
  elvesztették, tapasztalatlannak érzik magukat.
 • Leány utónevek (L)

  Pocakkal » Utónevek

  l betűLADISZLA (szláv-latin) hatalom, dicsőség - jún. 27. LAMBERTA (német) országszerte híres - ápr. 16. LARA (latin) ld. még: Laura, Larissza jól ismert - márc. 26. LARCIA (etruszk) ld.: Lartia - okt. 4. LARINA (szláv) ld.: Hilária - aug. 12., szept. 5. LARISA ld.: Larissza - márc. 15. LARISSZA (görög) larisszai - márc. 26. LARTIA (etruszk) uralkodó - okt. 4. LATINKA (magyar) latin - okt. 4. LAURA (latin) laurentumi; babérfa, babérkoszorú - jún. 17., 28., okt. 19. LAURENCIA (latin) ld.: Laura - jún. 28., okt. 8. LAURETTA (olasz) ld.: Laura - jún. 17., 28., okt. 19.
 • 17. hét 2D felvétel

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  17. hétA kicsi a 17. hét végére eléri a 13 cm-es ülőmagasságot (CRL) és a 140 grammos súlyt. Mostanság kezdi a bőre alá elraktározni a helyes kis zsírpárnákat, úgyhogy a súlya miatt nem kell aggódni. A 3D-s, 4D-s felvételeken azért még igencsak soványkának tűnhet. 250-300 ml magzatvízben lubickol. Helye ugyan van bőven mozogni, de az Anyuci már majdnem minden nyújtózását érzi.
 • 17. hét 3D képek

  Pocakkal » 2D 3D 4D Ultrahang Felvételek Hétről-hétre

  17. hétHallása már működik: hangos szóra összerezzen, lágy dudorászásra megnyugszik. Reflexei is működnek: ujjait mozgatja, a köldökzsinór, ha hozzáér, néha megfogja, de a köldökzsinór szerkezetéből adódóan kárt nem tud benne tenni, elszorítani a kezével nem tudja. A magzatvízben nyitott szemmel lubickol, néha pislog, és csukott szemmel alszik. Nyelni már megtanult, a magzatvízből kortyol néha-néha egy kicsit.

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media