2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda napja

mt

21. hét

2022-07-11 23:18:12

A baba méretei a 21. héten

Magassága 25-28 centiméter körül lehet, körülbelül akkora, mint egy sárgarépa. Súlya minimum 300 gramm. Combcsontja 3,4 centiméter hosszú, fejátmérője 5,2-6, mellkasának átmérője 4,3-4,5 centiméter körüli lehet.

A baba változásai a 21. héten

Ha mostanság mennél ultrahangra, és a baba is akarja, akkor már biztosra tudják mondani a baba nemét. Csak akkor bizonytalanok az orvosok, ha a baba úgy fordul, hogy nehéz megközelíteni az intim tájékot, vagy szorosan összeszorított combokkal csücsül. Ilyenkor ugyanis a heregolyók ugyan látszatnak alulról, de a hímvesszőt nem láthatják. Ilyen esetekben gyakran a kisfiút is gyakran kislánynak mondják. Anno az én orvosom mondta: Kislányból lehet kisfiú akármikor, de ha látszik a kukac, akkor az már nem tűnik el egykönnyen. :)

21. hét

És persze sokan vannak olyanok is, akik nem szeretnék megtudni a baba nemét. Ők jobb, ha minden vizsgálat előtt szólnak az orvosnak, nehogy véletlenül elszólja magát, ha valami érdemlegeset lát.

Ha lánybaba van odabent, akkor bármilyen furcsa is, de a petefészkében már kialakult az összes tüsző, amelyek egyikéből-néhányából a Te unokád/áid is lesz/nek majd egyszer. A tüszőtermelés viszont mostanság leáll, már élete végéig ennyivel kell gazdálkodnia. Majd ezekben a tüszőkben alakulnak ki a petesejtek.

A babának kialakult a napi ritmusa. Ezt követi az ébrenlét-alvás ciklusa, a légzése, és a szívritmusa is. Ha jól megfigyeled, akár most elkezdhetsz hozzászokni az éber időszakokhoz, melyek a napnak szinte mindig ugyanabban a szakában jelentkeznek.

Bőre még vöröses, átlátszanak a vérerek. Lassan termelődik ugyan a zsírréteg a bőr alatt, ami majd rózsaszínűre varázsolja a babát, de ez a folyamat igen lassú.

Amit a kismama érez

A baba sokat mocorog odabent. Helye még van bőven, így sokat forog, rugdos, kalimpál. A kismama hasán egyre erősebben lehet érezni a belső aktivitást. A kispapa is csatlakozhat a kismamához a mocorgások kitapintásában. Jó alkalom ez az apa-gyermek kapcsolat megalapozására.

A növekvő teher mellett, ha nem figyelsz a helyes testtartásra, akkor idő előtt derékfájdalmakra fogsz panaszkodni. Érdemes betartani a járás során, hogy a fül, váll, csípő függőlegesen egy vonalba essen. Ne dülleszd ki túlságosan a pocakodat, és ne is próbálj föléje görnyedni. A gerinc ezeket a pozíciókat hosszú távon nem szereti.

Ugyanúgy ahogy a baba is, ugyanúgy a kismama is érzékenyebb lehet az időjárási frontokra, mint azelőtt. Néhány nő a teherbeesés előtt egyáltalán nem volt érzékeny a frontokra, a hormonális és állapotbeli változások viszont érzékenyebbé teszik a szervezetet. Ugyanez az érzékenység igaz lehet a babára is. Figyeljük meg, hogy mely frontoknál aktívabb, mikor nyugodtabba a kicsi odabent. Születés után segítségünkre lehet ez a megfigyelés a baba viselkedésének megértésében.

21. hét

Az anya változásai

A hasad most olyan ütemben nő, hogy nehéz feladata van a bőrödnek. Sok kismama hasa csupa vörös csík lesz, mert a has bőre nem elég rugalmas. Érdemes ugyan a terhesség ideje alatt kenegetni zsíros krémekkel ezt a bőrterületet, de sajnos a striák kialakulása teljes egészében genetikus, így ha valakinek hajlama van rá, akkor maximum enyhíteni tudja, de ki nem kerülheti. Sajnálatos módon ezek a csíkok a szülés után is megmaradnak, maximum a színük elhalványodik.

Megosztás:
Hozzászólások
  • Anikamatzi
    2017-07-14 11:12:49
    Ezt tényleg minden cikkben mantrázni kell, hogy a terhességi csíkok kialakulása genetikus? Nem igaz! Ha én is a genetikára bízom magam, már úgy néznék ki mint egy barázdákkal teli szántóföld, de NEM nyugodtam bele, hogy olyan legyen a hasam mint a család többi nőtagjáé (azé is aki csak egyszer szült) . Babaolaj, minden nap, mellkastól térdig, a pozitív teszt napjától. Senki nem mondaná meg a hasam alapján, hogy szültem egy 3.45 kg-os babát. Persze volt rá esély, hogy semmit nem használ a babaolaj de nem szabad eleve úgy belevágni a csíkok elleni harcba, hogy nekem úgyse sikerül mert "genetika" Ugyanúgy nem az, mint az elhízás. Az akinek sok a kövér családtagja, sajnos hátránnyal indul a fogyásban de korántsem esélytelenül.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media