2017. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

RH-összeférhetetlenség

2017-03-03 23:24:39 - Adrienn

Összesen 4 különböző vércsoport létezik: A, B, AB, O, és kétféle RH faktor: pozitív és negatív. Ennek a kombinációja adja ki a személyre szabott vércsoportot. Az emberek különböző vércsoportba tartoznak, különböző RH faktorral. A vércsoport is és az RH faktor is örökletes.
A vérben található vörösvérsejtek molekulái határozzák meg egy-egy ember vércsoportját. Vérátömlesztésnél szigorúan figyelnie kell az orvosoknak, hogy a véradó és vérkapó azonos vércsoporttal rendelkezzen, különben ha eltérő vércsoportok vére találkozik, reakcióba lép egymással baktériumként, fertőzésként tekint rá és elpusztítják egymás vörösvérsejtjeit. Kivétel ez alól a 0-s vércsoport, hiszen ezzel a vércsoporttal rendelkezők, mindenkinek adhatnak vért.

RH-összeférhetetlenség

A másik sorsdöntő élethelyzet a vérátömlesztés mellett, a terhesség. RH pozitivitás esetén nincs probléma. Viszont a terhességnél, ha RH negatív az anya, és a baba (apától örökölt) RH pozitív, akkor már gondok lehetnek. A baba és a mama vére a terhesség alatt ugyan nem keveredik, de a szülésnél, illetve ha a méhlepény bevérzik magzati vér juthat az anyai vérkeringésbe. Ez a bevérzés a terhesség során spontán, vagy valamilyen orvosi beavatkozás során is megtörténhet. Ilyenkor a magzat vére bekerül az anya keringési rendszerébe. Ezt az eseményt pontosan ugyanúgy értékeli a szervezet, mintha hibás vérátömlesztés történt volna. Az anya szervezete ellenanyagot kezd el termelni a magzati vörösvérsejtek ellen, ezzel károsítja a magzatot. Ugyanez a vérkeveredés jön létre szüléskor is. Ezért az első terhesség alatt is fokozottan kell figyelni, nem csak a szülés alatt.

Szerencsére a terhesség alatt is időben lehet észlelni az ellenanyagok termelődését. Az anyai szervezetbe jutott magzati vér mennyiségétől függően, a vérkeveredés korai szakaszában már igen egyszerűen meg lehet előzni az ellenanyag-termelődést. Minden ilyen esetben az RH-negatív nőnek egy RH-ellenanyagot tartalmazó injekciót (AntiD gammaglobulin oltás) kell megkapnia. Érvényes ez a szülés utánra is, nem csak az esetleges orvosi beavatkozásokra, vagy spontán bevérzésekre. Az injekció hatására ugyanis egyszerűen csak közömbösítődnek az anyai vérbe jutott magzati vérsejtek, és az ellenanyag-termelés leáll.

Fontos, hogy ezekben az esetekben 72 órán belül az injekció rendelkezésünkre álljon, mert azt követően a folyamat már visszafordíthatatlan. Az anya immunrendszere hevesen reagál a szervezetébe jutó magzati vérre, és olyan mennyiségű ellenanyag termel, hogy az a babát megbetegítheti.

 

Megosztás:
Hozzászólások
 • Hapo
  2016-03-11 15:30:32
  Rh negatív a 6 éves lányunokám és a 44 lányom is. Aki épp válik és új szerelemben volt vetélés nov.-ben, és volt 2 hete is. Utóbbi nagyobb bajt okozott. A leendő apa nullás vércsoportú. Azt gondolom, hogy mindkét vetélésben a magzat rh pozitív lehetett. És az itt olvasott anti-D gammaglobulin beadása senkinek sem jutott eszébe eddig sem. 2 Orvos csak utóbbinál látta, de komoly felvilágosítást nem adott egyik sem! Nem gondoltak erre?
  Ezután milyen esélye lehet az anyának és esetlegesen az új magzatnak
  a túlélésre? Mert erős a vágyakozás, de csekély a kérdés megfelelő megfogalmazása!
 • salome212
  2016-10-04 22:48:16
  Nekem szintén rh- a vérem ,a férjemé o vércsoport és pozitiv,és 44 éves vagyok mint a te lányod és 6 éves a kisfiam.Tudtam hogy rh összeférhetetlenség van közöttünk és végig felügyelet alatt voltam a terhesség idején,sőt volt egy amniocentézisem és akkor is megkaptam az ellenanyagot,mert akkor még nem tudtuk hogy a kisfiam az én véremet örökölte.A császármetszés után már nem kellett ellenanyag,mert ha keveredett is a vérünk ,mivel ő is negativ nem gond. A barátnőm szintén negativ és nem tudta hogy vetélés után is kell ellenanyag ,mert szűlésnek számít,ekkor nem kapott,majd a következő terhességnél nagyon izgult hogy ne legyen gond,végülis 2 egészséges kisfia van.Anyukám szintén negatív de ő nem is tudta a 70-es években hogy ellenanyagot kellene kapnia,velem nem is volt gond első baba voltam negativ vércsoportal de utánam nem tudott kihordani több gyereket sajnos .

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media