2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

Gyerekpóráz, babahám

2010-04-13 12:30:27

Ki gondolná, hogy a kutyáknak használatos kutyahám mintájára olyan szerkezetet kezdenek gyártani, ami a kisgyerekek kordában tartására alkalmas. Még a gondolata is... érdekes. Egészen addig, amíg nem gondolunk bele jobban, hogy mi ez, hogyan használható, és milyen célt szolgál.

Természetesen a kutyák esetében a hám és a póráz együttesen arra jó, hogy a gazdi kordában tartsa a rohangáló kutyust, megóvja tőle a járókelőket, illetve megvédje az autóktól és egyéb járművektől a kedvencét. Babák esetében mondjuk más, de mégis hasonló a helyzet. A gyermeket megvédjük attól, hogy az autó alá rohanjon, viszont itt nincs szükség arra, hogy a járókelőket védjük meg tőlük. Ezáltal a hám a kettős funkcióját elveszíti, de valahogy mégis az az egy funkció nagyon praktikusnak tűnik. Vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy miért.

Tételezzük fel, hogy nem egyke gyerekről van szó, mert ugye az esetek 99 százalékában az anyuka egy gyerekkel csak elbír, viszont kettő-három már igencsak négy-öt irányba képes egyszerre szétfutni. Még akkor is érdemes elgondolkodni ezen, ha nem ikrekről, nem azonos korú gyerekekről, esetleg nem is testvérekről van szó.

Nagyanyáink korában (annyira nem is régen) pl. az óvodai kirándulás is úgy ment, hogy egy hosszú kötelet kellett a gyerekeknek szorítaniuk, amíg a célállomást el nem érték. Persze akkoriban a fegyelmezésnek más eszközei voltak, így eszünkbe sem jutott a kicsiknek elengedni a kötelet. Féltek a következményektől. Ma viszont a pedagógusnak nincs meg az a fajta fegyelmező eszköze - szerencsére -, és a közlekedési eszközök is olyan módon felgyorsultak, hogy más praktikát kell kitalálni, hogy a gyerekek biztonságosan elérjék úticéljukat. Erre egy eszköz a babahám és gyerekpóráz használata.

cumi

A kép forrása: http://vatera.hu

Azért, mielőtt végleg elítélnénk ezt a szerkezetet, vegyünk sorra, hogy mire is jó, és hogyan is lehet használni.

A babahám használata

 • Úgy gondolom, hogy ez az eszköz kizárólag stabilan járni tudó gyerekek esetében használható. Ugyanis ha még nem tud járni, vagy nem eléggé magabiztosan, könnyen baleset forrásává válhat.
 • Azok a gyerekek, akik szépen képesek anya kezét fogva sétálni, annak semmi szüksége rá a sétához, viszont akinek szinte megfoghatatlan, általam halacskának becézett keze van, annak a legerősebb szorításból is kicsusszan a praclija. Ez egy forgalmas út menti séta esetén igen veszélyes lehet, így mindenképp javaslom egy babahám beiktatását. Nem arra a célra, hogy annál fogva sétáltassuk a gyereket, hanem egy biztonsági eszközként, hogy amíg megtanul kézen fogva sétálni, nem történik vele baj, ha az anya kezét elengedi.
 • Előnyös például vásárlás közben, amikor egy-egy pillanatra az anyuka kénytelen elengedni a gyerek kezét, mondjuk a pénz elővételhez, fizetéshez, az áru futószalagra pakolásához. Így ez idő alatt sem rohan el messzire a csöppség.
 • Mivel sokmindenhez odacsatolható, így a babakocsiba bekötve plusz biztonságot ad, és a kosaras-beülős bevásárló kocsiból sem tud kimászni a gyerek, ha ezzel rögzítjük a vásárlás idejére.
 • Ami továbbra is a babahám mellett szól, hogy például székhez is rögzíthető, ezért a gyerek kénytelen megtanulni, hogy a vacsora ideje alatt nem állunk föl az asztaltól, és a család minden tagja nyugodtan költheti el az ételt. Nem is beszélve arról, ha a felnőtt széken való ülés gondot okoz, akkor megvéd a véletlen leeséstől is.

Első pillanatra tehát bizarrnak tűnik a hám és a hozzá tartozó póráz használata, viszont ha ezeket a praktikus szempontokat figyelembe vesszük, akkor gyökeresen megváltozhat a véleményünk, és a hozzáállásunk.

És ne feledjük: Ez az eszköz nem azért van, hogy a gyerek kirohangálhassa magát, míg anya egy padon ülve pihen, mint mondjuk egy kutya esetében, pusztán biztonságot ad a gyereknek, magabiztosságot a szülőnek.

Nektek mi a véleményetek róla? Akinek van, még mire és hogyan használja?

Megosztás:
Hozzászólások
 • lszilvia
  2010-04-13 13:34:17
  Hát , nemtudom ti hogy vagytok vele, de bennem ez a babahám dolog mindig akkora nagy ellenérzést kelt. Én soha nem használnám.
 • Adrienn
  2010-04-13 14:21:30
  Eleinte nekem is ellenszenves volt, és igen, amíg tudom kordában tartani a kölköket, addig nincs rá szükség. De: amennyiben épp hisztikorszakot élő ikreim lennének, tuti beszereznék kettőt. Amióta gyakorlatban látom, hogy milyen hasznos, elmúltak az ellenérzéseim.
 • Egnes
  2010-04-13 14:23:09
  Nekunk van, es eleg sok beszolast kaptam, de miutan elmagyaraztam h miert kell mar +ertettek. Marha forgalmas helyen lakunk, es foleg azert kell h ne tudjanak +lepni ha esetleg kirantjak a kezuket a kezembol. Mindig fogom a kezuket ha rajtuk van a ham, de pl. kapunyitasnal, liftbe xallasnal xukseg van 1 xabad kezre akkor csak a hamot fogom. En igazabol ugy vok ezzel h inkabb ez mint egy baleset, -ne adj Isten rosszabb- az meg nem erdekel mas mit xol hozza. Mostanaban a parkba is hammal viszem oket motorozni mert az egyik gyorsan megy, a masik lassan es igy nagyjabol a kozelemben vannak. Talan nem lexnek lelkileg serultek 10 meternyi hammal motorozastol.. Bocs h hoxu lett es koxi Adri a cikket!
 • Egnes
  2010-04-13 14:32:07
  Ja a babakocsiban is haxnaljuk mert xerettek a BKV-n felugralni az ulesrol es kicsit komplikalt a mozgo jarmuvon 2 gyereket 1edul visszaultetni.
 • Adrienn
  2010-04-13 14:45:26
  Igen, ahol a babakocsiban nincs 5 pontos biztonsági öv, vagy nem elég jól beállítható, és persze mocorog is a csöppség, ott szükség van rá!
 • Borsi76
  2010-04-28 11:32:03
  Anno mi is használtuk (sőt anno anyám 30 évvel ezelőtt házilag barkácsolt hasonló cuccal sétáltatott engem!).Akkor mondtam azt,hogy kell egy,mikor a szerencsére tök üres boltban kettőnk figyelmét kijátszva eltűnt az egyik próbafülkében. A hiperben aztán ráadtuk.Két reakció volt erős bámulás mellett.1.: Kár,hogy az én gyerekemnél nem volt ilyen! 2.: Nézd,pórázon van,mint egy blöki!Hát kérem szépen,inkább pórázon,mint a szülő infarktust kapva keresse kétségbeesetten a gyereket,mert az önállósította magát!
  Azóta megtanulta,hogy meg kell fogni apa-anya kezét.Most már egy infopánttal felcímkézve megyünk rendezvényekre,és megtanítottuk,hogy ha nem látna,az első felnőtthöz menjen oda,emelje fel a kezét,és mondja,hogy " elvesztem,hívd fel apát,anyát".A pántra felvéstük mindkettőnk mobilszámát,a gyerek nevét,és a személyi számát.
 • vkicsi
  2010-06-21 09:07:14
  Borsi76! Én a helyedben ezért a beszólásért kicsit arcon "simogattam" volna az illetőt,mert mindenki maga tudja,mennyire nehéz a saját gyerekével!
  Nem tudom mennyire mondható szerencsének,hogy a 3 és fél éves lányom fél az autóktól,ezért soha el nem engedi a hugi babakocsiját! De ha a kis barátaival van,mindegy hogy éppen hol megyünk,nem számítanak az autók sem,olyan mind az ítélet idő....tombol....ilyenkor én is szívesen tennék rá ilyen pórázt!!
 • somik
  2010-06-21 11:37:40
  Én először a Nászfrász c. filmben láttam ilyen pórázt, és igazség szerint megnevettetett, jó ötletnek találtam. Nekem 3 gyermekem van Egy 4 és kettő éves, valamint egy 3 hónapos. Az óvodáig az út több mint 1 km, és a járda is közvetlen az út mellett van.Igaz, hogy fogják a kezem, de ha gondolnak egyet elszaladnak, és azt hiszik, viccből szaladok utánuk, pedig tudják, ha jön egy autó, meg kell állni, és vigyázni kell, de még nincs félelemérzetük. és a boltban is elkószálnak, hogy megvegyék a rudijukat. Úgyhogy megbotránkoztató vagy nem, én mellette vagyok.Hol lehet ilyet beszerezni?
 • siposemese
  2010-06-29 16:07:40
  Sziasztok!
  Nekünk nincsen babahámunk, de egyre gyakrabban megfordul a fejemben, hogy veszek és nem is egyet! 3 fiam van és már útban a negyedik baba. Sajnos elég sokszor vagyok velük egyedül és olyankor sem szeretünk otthon ülni! Mi nem lakunk forgalmas helyen, de vásárolni multiba járunk és elég sokszor előfordulunk nagy rendezvényeken is! A gyerekek között kicsi a korkülönbség, egyik sem nagy még, nekem pedig csak 2 kezem van! Nem érdekelnének a durva beszólások sem, a fontos csak az, hogy esténként minden gyerek épségben szuszogjon a saját ágyában!!!
 • @kismama@
  2010-06-29 22:25:12
  sziasztok! a fiam most lesz kettő, tavaly voltam vele majálison és én ott láttam ezt a hámot, hát leesett az állam aztán amióta már "önálló"-an megszökik és is gondolkodom h kéne.
  Én szerencsés vagyok mert nincs messze tőlünk a c.., és 4 éve oda járok vásárolni már jól ismernek! a gyereket a hentes pult előtt hagyom és amíg elfoglalja a mi kedvenc hentesünk és csemegés lányunk addig lesz két szabad kezem :)
  lehet Adrienn most megharagszik,de találtam egy hámos "oldalt" : http://balamberbababolt.unas.hu/spd/0109001/BabyOno_babaham_070
 • Adrienn
  2010-06-30 02:39:24
  (Nem haragudtam meg, de cuki vagy, hogy gondolsz rám. :) )
 • gabriellamendy
  2014-07-02 08:11:57
  Sziasztok!

  4 gyerkocot nevelek egyedul. ( nevelt gyerekek )
  a 2 eves kislany kezet bizony nem lehet megfogni, 2 picit kocsiba tolom. Bizony zaladtam mar az ut kozepere utana. En Brooklynba lattam es kinevettem, hogy megkotok a gyereket. Bizony rendeltem en is. Es nem erdekel kinek mi a velemeeny. Inkabb engem szojanak meg hogy a fout melett rateszem a gyerekre mint gyaszoljak egy eleten keresztul!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media