2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A 2011-es családi adókedvezményről

Nemrég hívtak a munkahelyemről, hogy néhány papírt ki kellene töltenem, aláírnom és visszajuttatnom, ha az új törvények életbelépésével szeretném az adókedvezményt már most, a januári hónapban érvényesíteni. Ha szeretném, akkor 18-ig kaptam határidőt, hogy a papírokat visszajuttassam, egyébként csak jövő hónaptól kaphatom a kedvezményt. Azok, akik elfelejtik most papírosítani a dolgot, azok majd visszamenőleg megkaphatják, az év bármely napján beküldhetik a papírokat, vagy akár az éves adóbevallásnál is csatolhatják a nyilatkozatot. Mindenesetre belinkelem, hogy honnan lehet letölteni az űrlapot, nehogy valakinek ez okozzon nehézséget.

Az eddigi törvények értelmében ugyanis családi pótlékot kaptunk csak a gyerekek után. Ennek mértéke a következő:
 • egygyermekes család esetén 12 200 forint,
 • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
 • kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
 • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
 • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
 • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint,
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 25 900 forint,
 • a 7. § (2) bekezdése szerinti személy esetén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 20 300 forint,
 • a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett, a g) és h) pontok alá nem tartozó, továbbá a Gyvt. 72. §-ának (1) bekezdése alapján ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek, a gyámhivatal által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy, valamint a 8. § (2) bekezdése alá tartozó személy esetén 14 800 forint.
paragrafus

A most életbe lépő törvény szerint ezek az összegek kiegészülnek, és az összevont adóalapodat csökkentheted, azaz több pénzt vihetsz haza. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy akinek nincs befizetett, levont adója, annak nem tudják érvényesíteni az adókedvezmény. Ezért aki feketén dolgozik, vagy minimálbérre van bejelentve, az nem feltétlenül tudja az egészet érvényesíteni, így az alább említett összegeknek a töredékét viheti haza, vagy fekete munkás esetén konkrétan az egészből nem érzékel semmit. A szabályozás szó szerint így hangzik:

29/A § (1) A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. § (1) bekezdés] a családi kedvezménnyel csökkenti. (2) A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként

 • egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
 • három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

Kedvezményezett eltartott:

 • a) akire tekintettel belföldön családi pótlékot, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya
 • alapján családi pótlékot, más hasonló ellátást folyósítanak;
 • b) aki a családi pótlékot saját jogán kapja;
 • c) a rokkantsági járadékban részesülő személy;
 • d) a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál.

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki jogosult a családi pótlékra (függetlenül attól, hogy azt ténylegesen a részére vagy a közös háztartásban élő másik szülő részére folyósítják), továbbá a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében ez a magánszemély vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül közös döntéssel kiválasztott magánszemély minősül jogosultnak.

Az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával – megoszthatják azzal, hogy erre élettársak csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak. Ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, illetve ha a magánszemélyek a családi kedvezményt megosztják, akkor a jogosultaknak a nyilatkozatot közösen kell megtenniük. A családi kedvezményt év végén az adóbevallásban az adóelőlegnél történő megosztástól függetlenül lehet megosztani, vagyis akkor a jogosultak újra eldönthetik, hogy melyikük veszi azt figyelembe, illetve hogyan osztják meg egymás között.

Ezt a keszekuszaságot bogozandóan összefoglalnám, hogy nem 62.500 vagy 206.250 forinttal többet viszel haza, hanem csak az szuperbruttó adóalapod csökken ennyivel, ami annyit tesz, hogy kevesebbet adózol összességében, de mire ebből nettó lesz, csak 10.000 vagy 33.000 forinttal kerül több a folyószámládra gyerekenként. Azaz az eddigi családtámogatást is beleszámolva akár 49.000* Ft-ot is visszakaphatsz az államtól gyerekenként. (*Amennyiben legalább 3 gyermeked olyan van, akik után családi pótlékban is részesülsz.) Ez nem olyan sok, de ha összeszámoljuk, az éves szinten legalább plusz 120.000 forintot jelent gyerekenként, amit ugye inkább mi költsünk el, mint akárki más.

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media