2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

A 2011-es családi adókedvezményről

2011-01-10 14:59:54

Nemrég hívtak a munkahelyemről, hogy néhány papírt ki kellene töltenem, aláírnom és visszajuttatnom, ha az új törvények életbelépésével szeretném az adókedvezményt már most, a januári hónapban érvényesíteni. Ha szeretném, akkor 18-ig kaptam határidőt, hogy a papírokat visszajuttassam, egyébként csak jövő hónaptól kaphatom a kedvezményt. Azok, akik elfelejtik most papírosítani a dolgot, azok majd visszamenőleg megkaphatják, az év bármely napján beküldhetik a papírokat, vagy akár az éves adóbevallásnál is csatolhatják a nyilatkozatot. Mindenesetre belinkelem, hogy honnan lehet letölteni az űrlapot, nehogy valakinek ez okozzon nehézséget.

Az eddigi törvények értelmében ugyanis családi pótlékot kaptunk csak a gyerekek után. Ennek mértéke a következő:
 • egygyermekes család esetén 12 200 forint,
 • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
 • kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
 • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
 • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
 • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint,
 • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 25 900 forint,
 • a 7. § (2) bekezdése szerinti személy esetén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 20 300 forint,
 • a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett, a g) és h) pontok alá nem tartozó, továbbá a Gyvt. 72. §-ának (1) bekezdése alapján ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek, a gyámhivatal által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy, valamint a 8. § (2) bekezdése alá tartozó személy esetén 14 800 forint.
paragrafus

A most életbe lépő törvény szerint ezek az összegek kiegészülnek, és az összevont adóalapodat csökkentheted, azaz több pénzt vihetsz haza. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy akinek nincs befizetett, levont adója, annak nem tudják érvényesíteni az adókedvezmény. Ezért aki feketén dolgozik, vagy minimálbérre van bejelentve, az nem feltétlenül tudja az egészet érvényesíteni, így az alább említett összegeknek a töredékét viheti haza, vagy fekete munkás esetén konkrétan az egészből nem érzékel semmit. A szabályozás szó szerint így hangzik:

29/A § (1) A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. § (1) bekezdés] a családi kedvezménnyel csökkenti. (2) A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként

 • egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
 • három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

Kedvezményezett eltartott:

 • a) akire tekintettel belföldön családi pótlékot, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya
 • alapján családi pótlékot, más hasonló ellátást folyósítanak;
 • b) aki a családi pótlékot saját jogán kapja;
 • c) a rokkantsági járadékban részesülő személy;
 • d) a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál.

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki jogosult a családi pótlékra (függetlenül attól, hogy azt ténylegesen a részére vagy a közös háztartásban élő másik szülő részére folyósítják), továbbá a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély esetében ez a magánszemély vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül közös döntéssel kiválasztott magánszemély minősül jogosultnak.

Az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával – megoszthatják azzal, hogy erre élettársak csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak. Ha a családi kedvezményre ugyanazon kedvezményezett eltartott után több magánszemély jogosult, illetve ha a magánszemélyek a családi kedvezményt megosztják, akkor a jogosultaknak a nyilatkozatot közösen kell megtenniük. A családi kedvezményt év végén az adóbevallásban az adóelőlegnél történő megosztástól függetlenül lehet megosztani, vagyis akkor a jogosultak újra eldönthetik, hogy melyikük veszi azt figyelembe, illetve hogyan osztják meg egymás között.

Ezt a keszekuszaságot bogozandóan összefoglalnám, hogy nem 62.500 vagy 206.250 forinttal többet viszel haza, hanem csak az szuperbruttó adóalapod csökken ennyivel, ami annyit tesz, hogy kevesebbet adózol összességében, de mire ebből nettó lesz, csak 10.000 vagy 33.000 forinttal kerül több a folyószámládra gyerekenként. Azaz az eddigi családtámogatást is beleszámolva akár 49.000* Ft-ot is visszakaphatsz az államtól gyerekenként. (*Amennyiben legalább 3 gyermeked olyan van, akik után családi pótlékban is részesülsz.) Ez nem olyan sok, de ha összeszámoljuk, az éves szinten legalább plusz 120.000 forintot jelent gyerekenként, amit ugye inkább mi költsünk el, mint akárki más.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2011-01-10 15:12:03
  Kicsit megpróbáltam kibogozni ezt az egészet, mert az én tudatomban eddig valahogy 20.000 Ft volt többletként, gyerekenként, mivel 2 gyereket nevelek. Ezért meglepődve olvastam, hogy ez igazából csak +10.000. Kicsit utánakérdeztem, kicsit belemerültem és ez született.

  Konklúzió: Ha csak az anyagiak miatt döntöttetek amellett, hogy ne legyen 2. gyerek, akkor ez meg van oldva, hiszen ha 3 gyerek van 2 helyett, akkor 100.000 Ft-ot lehet visszakérni az államtól 20.000 Ft helyett. Abból a havi 80.000 különbözetből pedig plusz 2 gyerek is simán fölnevelhető szerintem.
 • schgeorgina
  2011-01-10 16:20:34
  Végre egy olyan jogszabály, ami munkavállalásra is serkent, nem "csak" szülésre és a "családi" várására!
  Adrienn, én azt nem tudom, hogy a gyed is adóköteles jövedelem, vagyis arra is érvényesíthető a családi kedvezmény? Illetve ha - esetleg - a gyed alatt újból terhes lennék, akkor milyen jövedelmet kapnék? Újból tgyást? Erről tudsz valamit?
 • Adrienn
  2011-01-10 16:39:23
  és nem csak, hogy munkavállalásra serkent, de arra fogja ösztönözni a nép a munkáltatót, hogy tényleg jelentse be, vagy fizesse ki a különbözetet.

  Igen, már megerősítést kaptam abban, hogy a GYED igenis adóköteles, így abból is lehet a jóváírást kérni.

  Ha a gyed alatt újra teherbe esel, akkor egyrészt megszakíthatod a gyedet és visszamehetsz veszélyeztetett terhesnek, ami pedig táppénzes alapon számolódik, és kb a fizetésed 70%-át folyósítják havonta.

  A TGYÁS akkor járna, ha a GYED alatt meg is születne a kicsi, akkor értelemszerűen az jár, amelyik a magasabb összeg. Vagy a GYED, vagy a TGYÁS, de sztem a TGYÁS magasabb kell, hogy legyen a GYEDednél.
 • nikletty
  2011-01-10 17:15:44
  Na ezért nem szabad pusztán anyagiakon múlnia egy babának, jön az új kormány és megint minden más...
 • canty
  2011-01-10 19:13:09
  Nikletty nálunk sajnos azon múlik,de most rászántam magamat.És úgy döntöttem,hogy jövő karácsonykor ,tehát 2012ben már négyen leszünk a fa alatt.És majd valahogy átvészeljük a szegény időket.De egyenlőre ebből az adós dologból nem igazán értek semmit,de majd ha a kezembe kapom a pénzt el is hiszem.Nekem egy gyerekem van és a bruttóm 200 alatt van.Én kapom a családit és mindent.Majd csütörtökön kiderül mit kell nekem kitölteni a 4 nyomtatványból.Eddig úgy értelmeztem,hogy 2 nyomtatvány vonatkozik rám.
 • nikletty
  2011-01-10 20:22:23
  Szia canty!
  De látod pont így értettem, tudod jól, hogy lehetnek nehezebb idők, de szeretnétek a másodikat is, mert szeretnétek és kész, de úgy gondolod, hogy meg fogjátok tudni még oldani. De én úgy gondolom, azért senki nem dönthet úgy, hogy pl ok legyen harmadik mert most a kormány ad még több pénzt a három gyerekeseknek, szerintem ez nem elég, s nem okos dolog...
 • nikletty
  2011-01-10 20:25:18
  Nekünk a munkahelyen két nyomtatványt kell tölteni jelenleg: hogy kérem az adójóváírás, és egy másikat, hogy máshonnan nem származik jövedelmem.
 • nikletty
  2011-01-11 08:29:54
  Sziasztok! Bocsi, most esik le, hogy mivel nekem még nincs családom :(, ami úgy vonatkozik nem tudom még mit kell kitölteni...
 • Adrienn
  2011-01-11 11:01:41
  Én döntöttem. Eddig vaciláltunk nagyon a magánovin, de ez a plusz 20.000 Ft kiegészíti a hiányzó dolgokat. Hétfőtől viszem is Lillát az oviba. Kíváncsi leszek, hogy fog neki tetszeni. Örülök ennek a rendeletnek. Legalább ennyit megoldott, hogy közösségbe lehet a gyerekem, merthogy ténylegesen azért kapjuk, hogy rájuk költsük. Én megteszem. :)
 • Kamondi Anita
  2011-01-11 14:44:49
  Sziasztok! Szeretném meg tudni,hogy jár e az adókedvezmény ha én márciustól GYES-en leszek férjem meg Szlovéniában dolgozik? Hivatalosan be van jelentve.
 • Adrienn
  2011-01-11 15:26:22
  Márciusig mindenképpen, ha addig van munkahelyed. ha márciustól senki nem adózik itt Magyarországon, akkor sajnos nincs miből érvényesíteni az adójóváírást. ha nem fizettek adót, nincs miből visszakérni. A Gyes ugyanis adómentes jövedelem, a külföldi munka pedig csak akkor adózott, ha itthoni fővállalkozótól kapja a fizetését, ami után ide fizeti be az szja-t. Én így tudom, vagyis így logikus.
 • szaboandi29
  2011-01-18 12:42:31
  Ha gyeden vagy, akkor az adójóváírás mellett már a gyerekkedvezményt a gyedre nem lehet érvényesíteni, csak a házastárs fizetéséből!
 • Anyababa
  2011-01-18 14:57:30
  Sziasztok! Kisfiamat (5 és fél éves) két éve elvált anyaként egyedül nevelem ,családi pótlékként 12.200,-kapok.Na most azt olvastam hogy ha egyedül nevelem akkor 13.700,-illeti meg az anyát.(Vagy csak tartósan beteg gyermekre vonatkozik??)Tudna valaki segíteni hol és milyen módon lehet"emeltetni"az összeget?A válásról van végzésem is.Szerintem nem mindegy mennyiből tudom felnevelni gyermekemet még ha pici is a különbözet.Igaz,egy gyermek után 12.200,-jár de már elváltam.......Lehet hogy már rég megtehettem volna az emelés miatti módosítást és vissza menöleg is kaphatok valamennyit? Köszönök minden apró információt ami segíthet...

 • Adrienn
  2011-01-18 15:21:47
  Én úgy tudom, hogy visszamenőleg is folyósítják valameddig. http://picibaba.hu/picibabaval/ellatasok/csaladi-potlek Itt olvashatsz róla részletesen, hogy miket kell beadni és hova. Egyedülálló anyaként tényleg több jár, csak módosítani kell a beadványt. Szerintem cselekedj mielőbb.
 • Anyababa
  2011-01-19 10:55:09
  Kedves Adrienn!

  Köszönöm segítségedet,megpróbálom....hátha...

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media