2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

Okos segítség az unokáknak

2018-10-20 14:13:31 - Adrienn

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval is megajándékozni őket.

Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a felvételije. A vidéki főiskola miatt a lányomék havi kiadásai azonban megsokszorozódnak, mert albérletet kell fizetniük számára. Csoki helyett most minden hónapban küldök majd neki párezer forintot segítségül. Arra gondoltam, hogy a kisunokám, Ferike továbbtanulására már most gyűjtögetni kezdek, amihez a Babakötvény ideális segítséget nyújt.

Okos segítség az unokáknak

Megtudtam, hogy minden 2005. december 31. után született gyermeknek az állam 42.500 Ft életkezdési támogatást ad. A Magyar Államkincstárban csak meg kell nyitni Ferike nevére a Start-értékpapírszámlát, ezt nagymamaként akár én is elintézhetem. Ezt az induló összeget az állam Babakötvényben jóváírja, és ezzel együtt a havi befizetéseim jelenleg 5,4 százalékkal kamatoznak. Erre a számlára tudnak a családtagok és az ismerősök bármikor, bármennyi pénzt utalni a kisunokám 18 éves koráig. Az összes ide befizetett forint értékálló Babakötvény befektetésbe kerül.

A legfontosabb tudnivalók a Start-értékpapírszámla és Babakötvény együttes konstrukciójáról:

  • az állam 42.500,- Ft életkezdési támogatást ad minden 2005. december 31. után született gyereknek. Hogy ez megfelelően kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál, amin Babakötvényben gyarapodik a gyereknek félretett pénz;
  • a Babakötvény garantálja a megtakarított pénz értékállóságát, mert a teljes futamidő alatt az infláció + 3%-kal kamatozik;
  • magas, jelenleg 5,4% kamatot biztosít. (ez az érték az előző év 2,4%-os inflációja és a 3%-os garantált kamatprémium összegéből jön ki);
  • államilag támogatott, mert a befizetések 10%-át (max. évi 6.000,- Ft-ot) minden évben jóváírják a gyerek számláján;
  • a futamidő lejárta után bármire felhasználható;
  • idősebb gyermeknek is érdemes megnyitni.

A Start-értékpapírszámla és a Babakötvény együtt egy rugalmas konstrukció. Megnyitjuk, utalunk rá amennyit, amikor épp tudunk. Akár egyszer egy évben, akár szülinapokon, akár egy havi állandó átutalási megbízással és akkor nincs vele gond. A számlának nincs költsége, nincs kötelező minimum éves befizetés, nincs vele teendő.  Az éves állami támogatást automatikusan átvezetik, ha pénz érkezik a számlára a családtól, azt is automatikusan Babakötvény befektetésként könyvelik el. A megtakarításunk biztonságos állampapírban van, ahol magas a kamat: minden évben garantáltan infláció+3%.

Nincs megkötés, 18 éves korában a gyermek adó- és illetékmentesen felveheti, bármire felhasználhatja. Ha még nem akarja elkölteni, egy másik állampapírba befektetheti.

Ebben a táblázatban jól látható, hogy a Start-értékpapírszámlát mindenképp érdemes megnyitni. Még ha nem is tudunk rá befizetni, akkor is Babakötvényben kamatozik és így 18 év alatt háromszor annyi lesz, mint nyitáskor. Már havi ezer forint esetén is félmillió forint lehet belőle.

Babakötvénnyel elérhető összeg a gyermek 18 éves korára

Életkezdési támogatás

42 500 Ft

42 500 Ft

42 500Ft

rendszeres szülői befizetés / hó

0 Ft

1 000 Ft

5 000 Ft

futamidő

19 éves

19 éves

19 éves

feltételezett éves kamat
(infláció + kamatprémium)

3 + 3%

3 + 3%

3 + 3%

számlavezetési díj

0 Ft

0 Ft

0 Ft

lejáratkori összeg

128 500 Ft

574 200 Ft

2 339 000 Ft

Számítások szerint, minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi 5.000,- forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg Babakötvény befektetéssel, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

A Start-értékpapírszámla megnyitásához be kell menni a Magyar Államkincstár 80 ügyfélszolgálatának egyikére. Előzetes regisztráció és online időpontfoglalás llehetséges a Kincstár honlapján keresztül, ezáltal az ügyintézés gyorsítható. A számla megnyitásához szükséges dokumentumokat (személyi, adó és lakcímkártya, stb) se felejtsük otthon! A 2006. január 1. előtt született gyermekek számára is nyitható Start-értékpapírszámla, az ő esetükben induláskori összegként 25.000,- Ft-ot kell befizetni. Természetesen a további kedvezmények, mint a befizetések utáni támogatás és a kamatprémium őket is megilletik.

A www.babakotveny.hu oldalon találtam rá erre a lehetőségre, ahol minden információ fenn van. De a lányom nemrég találkozott vele a Facebookon és az Instagramon is .

(X)

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media