2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Babaház kartondobozból

babaház

Babaház, lift, orvosi rendelő, játszóház, kartondobozból

Kellékek:

 • 1 nagy, kemény kartondoboz,
 • tapéta,
 • tapétaragasztó,
 • papír ragasztószalag,
 • selyem szalag,
 • ragasztószalag,
 • ötletek.

Eszközök:

 • Olló,
 • sniccer (szike).
 • puha kefe, vagy egy puhább rongy,
 • fúrószár.

Ki lehet hagyni a tapétás részét, és lehet rajzolni, esetleg matricákat ragasztani a dobozra.

Sokminden kialakítható egy ilyen dobozból, gyerekkoromban mindig ilyenekben játszottunk mikor sikerült hozzájutnunk egy-egy nagyobb dobozhoz, most már szinte akármelyik nagyobb üzletlánctól beszerezhető. Aztán csak a képzelet szab határt, lehet kisautó, szekrény, lift, rendelő, házikó, garázs, babaház stb.

A dobozból mi játszóházat alakítottunk ki, kislányom imád bujkálni.

Az elkészítés menete:

A dobozunk nyitható oldalait kifordítottunk háztetőformává, és papírragasztóval összeragasztottuk. A hátsó két hosszanti oldalát szintén összeragasztottuk, és az egyik felesleges rövid részt alulról levágtunk, abból a háztető nyitott részeit fedtük be, úgy, hogy az egyik oldala nyitható legyen,  papírszalaggal rögzítettük, lefelé való nyílással, így ide pakolhatunk is a későbbiekben játékot.

Kivágtuk szikével az ablakokat, külön ajtót nem vágtunk rá, de aki szeretne, az megteheti. A tapétázást belülről kezdtük el, egy napot vártunk, hogy teljesen megszáradjon a ragasztó.

Tapétázás: (aki még nem tapétázott, annak jó tanács)

Le kell szabni a tapétát, ha mintás nem árt a mintára is figyelni, az illesztéseknél.

Kicsit célszerű ráhagyni, mert ha megszárad a tapéta szikével szépen levágható a felesleges rész.  A tapétát is és a doboz oldalát is átkenjük a ragasztóval, 1-2 percet várunk a tapétával, hadd puhuljon fel, aztán dolgozunk vele, puha kefével, vagy ronggyal óvatosan a dobozra simítjuk a tapétát.

Az ablakokat ismét ki kell vágni, de csak teljes száradás után. (itt mi az ablakok belső részét fóliás átlátszó ragasztószalaggal vontuk be, hogy nehogy felsértse a gyerekek kezét.  Nálunk nem fogta be a tapétaragasztó, így tapétát oda nem tudtunk feltenni, mert az éle a doboznak, vékony préselt papírlemezekből áll, és nincsen tapadó felület.)

Kívülről szintén bevontuk tapétával a házikót, és száradás után a nyílásokat kivágjuk.

Egy napot ismét száradni hagyjuk és már csak a záródó részek kialakítása van hátra. Nagyobb gyerekeknél lehetőség van parafa dugóból gombokat kialakítani, és pillanatragasztóval az ajtókra rögzíteni. Függönyöket fonalra húzva az ablak felső sarkainál két-két apró lukat fúrva felfűzni.

Kisgyerekeknél nem szabad, mert az apróbb részeket lenyelheti a gyermek.

15 hónapos a kislányom, és úgy oldottuk meg az ajtók záródását, hogy selyemszalagot vettem és a fúrószár segítségével apró lukat fúrtam az ajtókba, és a szalagot átfűztem a belső részére csomót kötöttem, így nem tud átjönni a szalag, és ha nem játszik a gyermek beköthető az ajtó.

A háztetőnél a háromszög csúcsához fúrtunk lukat, és a háztető illeszkedésébe, a szalaggal az előbbi megoldással bezárható a tető.

Nagyobb gyermeket bevonhatunk a készítésbe!

Beküldő: Konkoly Tímea (Pécs)

Vegyél részt Te is Kreatív pályázatunkon! Küldd be hozzánk Te is kipróbált ötleteidet!

Szólj hozzá Te is a Fórumban!

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media