2022. május 18., szerda - Alexandra, Erik napja

mt

Terhességi vizsgálatok az első két hónapban

2022-01-04 23:15:31

A terhesség pontos idejét az utolsó menstruáció első napjától számítják. Peteérésed viszont csak a menstruációt követő 14. nap környékén van, és általában ekkor szoktak teherbe esni a nők, így az első két hétben akár játszadozhatsz is a gondolattal, hogy már 1-2 hetes terhes vagy. Azonban nagyon ne éld bele magad, nehogy csalódás érjen.

4-5. hét – Otthoni terhességi teszt

A menstruációt követő 28. napon amennyiben nem jelentkezik egy újabb vérzés, kezdhetsz bizakodni. Ha meg is történt a csoda, és valóban egy piciny élet bontogatja szárnyait, akkor sincs semmi teendőd ebben az időszakban. Van ugyan olyan érzékeny terhességi teszt, amik már a menstruáció elmaradásának napján, vizeletből megmutatja, hogy a szervezetedben beindult-e a HCG hormon termelődése, de semmi probléma nem lesz, ha csak egy hét múlva veszel tesztet.

teszt

7. hét – Első, koraterhességi ultrahang vizsgálat

Általában az első és a második kimaradó menstruáció között fel szokták keresni a nők a nőgyógyászukat, aki először tapintással megállapítja, hogy a méhtest felpuhult, illetve a hüvely fala szederjesebb lett. Ezáltal terhességre gyanakodhat, gyanúját pedig ultrahang vizsgálattal igazolja.

A koraterhesség idején legtöbbször hüvelyi ultrahangot használnak, mivel ez a műszer sokkal pontosabb, érzékenyebb, és a méhhez is közelebb kerülnek a segítségével. Ezen vizsgálat alkalmával ellenőrzik a petezsák helyét, megállapítják, hogy a méh melyik részén tapadt meg, ellenőrzik a petezsákban az embrió helyzetét, megmérik a hosszát, megállapítják, hogy egy, két, esetleg több petezsák, illetve egy, két, esetleg több embrió található-e a méhben.

A nők általában csak azért izgulnak az első ultrahang vizsgálatig, hogy biztosan tudják, hogy tényleg terhesek, a kicsi jól van, illetve nem méhen kívüli terhességről van-e szó.

Az orvos elhalmoz majd rengeteg beutalóval. Először is vérvételen kell átesned, ahol ismét megállapítják, hogy a terhesség valóban létezik, illetve a teljes vérképedet ellenőrzik. Hogy mi mindent vizsgálnak még a vérben? Vércukor-, koleszterin-, és triglicerid szintet, valamint Rh faktort ellenőriznek (Rh negatív anyánál ellenanyagot is), Lues szerológiai szűrést végeznek… stb. Elküldenek vizelet-vizsgálatra, és EKG-re is.

Mindezeken fölül kis papíron kéri az orvosod a védőnőt, hogy állítson ki neked terhes kiskönyvet. Ezért Őt is meg kell látogatnod. Ő is sok-sok adatot fog kérdezni, kitölti a könyvecskédet, illetve megméri a súlyodat és a vérnyomásodat is.

Az összes papír beszerzésére, a vizsgálatok elvégzésére egy hónapod van. A következő orvosi vizsgálat ugyanis ekkor következik. Innentől minden hónapban meg kell látogatnod az orvosodat is és a védőnődet is. Ezt a rendszeres látogatást, a folyamatos kapcsolattartást, hogy odafigyelnek a mamára és babára egyaránt, terhes-gondozásnak nevezzük.

Boldog babavárást!

Megosztás:
Hozzászólások
 • Ella
  2010-05-11 17:51:35
  Hát azért elég sok helyen megvárja az orvos a 12. hetet és csak aztán küld el vizsgálatra, ami alapján megadják a kiskönyvet. Az enyém előbb nem akart, mondván nem szívesen adna terheskönyvet a 12-14. hétig, így védőnőhöz is csak a 2. trimeszterben mentem először.
 • Adrienn
  2010-05-11 19:31:24
  Engem már a 7. héten vérvételre küldtek, a 8. héten már a kiskönyv a kezemben volt.
 • veriberi
  2010-10-24 09:31:11
  érdekes! nekem már az 5. héten készült ultrahang, utána meg is kaptam a beutalót a védőnőhöz.
  jövő héten (8.hét) megyek vérvételre.....
 • Egnes
  2010-10-24 09:42:31
  Nekem 8+6-nal volt uh, pedig masfel hettel elotte elmentem a dokihoz. Kiskonyvet meg 11 hetesen kaptam.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media