2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

Magzatvédő vitamin

2022-06-01 23:10:56

A magzatvédő vitaminok a vitaminkészítmények olyan speciális összetételű fajtái, melyeket gyermeket váró, gyermeket tervező nők, illetve szoptatós kismamák számára fejlesztettek ki. A magzatvédő vitaminok segítségével megelőzhetők a súlyos, magzati korban fellépő fejlődési rendellenességek.

Milyen fejlődési rendellenességek megelőzésében segítenek a magzatvédő vitaminok?

A klinikai tesztek bizonyították, hogy az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség együttes, a velőcső-záródási rendellenességek (VZR) együttesének megelőzésében kiemelt fontossága van a folsavnak.

Az embrionális fejlődés során a külső csíralemez csővé formálódik – ez az idegrendszer kialakulásának első lépése, mely az egészen korai embrionális időszakban, a terhesség 21-29. napja között zajlik. Ennek a folyamatnak a zavara a velőcső-záródási rendellenesség. Leggyakoribb megnyilvánulási formái: spina bifida (nyitott gerinc), anencephalia (koponyahiány), és az encephalokele (agysérv).

A fejlődési rendellenességek okai

A VZR malfunkciók okai az esetek 90 százalékában multifaktoriális kóreredetű. Főbb okai lehetnek: Kromoszóma aberrációk, mutációk és teratogén ártalmak kapcsán. Terhelt genetikai háttér esetén a környezeti tényezők provokáló hatása felszínre hozza a rendellenességet. A genetikai háttér akkor lehet terhelt, ha több – akár több tucat – ún. kishatású gén hibát hordoz magában.

pill

Amennyiben a genetikai terheltség találkozik valamilyen környezeti provokáló tényezővel – például folsav hiánnyal –, VZR alakulhat ki. A genetikai terheltség foka és a környezeti tényező provokáló mértéke szorosan összefügg. A folsavbevitel hiánya magas szintű környezeti provokáló tényezőnek számít, már alacsony genetikai hajlam esetén is kiválthatja a VZR-t. Ugyanez megfordítva is igaz: magas genetikai terheltség esetén már a folsav kisfokú hiánya is előidézheti a VZR kialakulását.

A VZR magyarországi kutatása

Czeizel Endre 1992-ben az England Journal of Medicine-ben publikált kutatási eredményei alapján Magyarországon a velőcső-záródási rendellenesség előfordulása 1000 szülésre vonatkoztatva 2,8.

Czeizel Endre és Papp Zoltán professzor vizsgálatokkal igazolták, hogy a folsav rendszeres, ún. periconceptionalis bevitele, vagyis a fogamzás előtt, a fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában történő alkalmazása, lényegesen csökkenti a VZR előfordulását. Kidolgozták a folsav tudatos, tervezett alkalmazására vonatkozó szakmai protokollt, amely értelmében a gyermekvállalást tervező nőknek már a fogamzás előtt, a gyermekvállalás szakaszában javasolják a folsav szedését. Így biztosítható, hogy a fogamzáskor megfelelően magas legyen a folsav koncentráció az anya vérében és biztosítsuk a VZR elsődleges megelőzését. A megfogalmazott protokoll értelmében az optimális dózis egészséges terhesek számára 0,8 mg folsav bevitele naponta. (Bizonyos genetikai betegségek, pl. a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) gén mutációja, esetén ennek többszöröse is szükséges lehet. Azokban az esetekben is nagyobb mértékű folsav pótlás ahol a családi előzmény a velőcsőzáródási rendellenességekre nézve terhelő, illetve előző terhesség során hasonló megbetegedés már előfordult.)

Hogyan pótolható a megnövekedett folsav szükséglet?

Czeizel Endre professzor kutatásai szerint kb. 0,4 mg folát biztosításához napi 15 tányér spenótot, sóskát, vagy zöld salátát kellene elfogyasztania a kismamáknak, ezért indokolt magzatvédő vitamin szedése. A hagyományos magzatvédő vitaminok multivitaminokat, ásványi anyagokat és folsavat tartalmaztak. A magzatvédő vitaminok új generációja speciális, aktív folsavat, metafolint (kalcium-L metifolát) tartalmaz, amelynek biohasznosulása kedvezőbb, mint a korábbi folsav készítményeké. A folsav bevitele a 12. hét végéig javasolt. A folsav hiány káros hatása érdemben a terhesség első 12 hetében jelentkezik, A magzati szervek kialakulása, az organogenezis nagyjából a terhesség 12. hetére lezárul. Hatékony védelem akkor várható a velőcső-záródási rendellenességek tekintetében, ha a folsavat már a gyermekvállalás előtt legalább egy hónappal bevisszük a terhes szervezetébe.

Magyaroszágon forgalomban lévő terhesivtaminok

 • Centrum Materna Atól Z-ig filmtabletta
 • Elevit Pronatal filmtabletta
 • Eurovit kismama étrendkiegészítő kapszula
 • Femibion 800 folsav+metafolin tabletta (Várandós anyukáknak a terhesség 12. hetéig)
 • Femibion 400 folsav+metafolin+DHA tabletta (A terhesség 13. hetétől a szoptatás végéig.)
 • Folsav 200 tabletta
 • Gravida filmtabletta
 • Pregnavit kapszula
 • HIPP Natal
Forrás Wikipédia
Megosztás:
Hozzászólások
 • mancaa
  2014-04-24 16:48:08
  A forgalomban levőkhöz még hozzáadnám a Ferlidona-t, én ezt szedem, laktóz és gluténmentes, ami nekem nem mindegy: http://bit.ly/ferlidona
 • Ella
  2018-07-19 15:35:13
  Ha jól tudom, jelenleg (2018 nyara) ezek vannak forgalomban, de lehet kihagytam egy-kettőt:

  Gravida
  Das Gesunde Plus A-Z Mama (DM saját márkás vitaminja és a legolcsóbb, 899 Ft/60 db, 2 havi adag)
  Elevit (1, 2 és szoptatás idejére 3)
  Dr. Czeizel (1, 2 és szoptatás idejére 3)
  Trimeszter (1, 2, 3, mindből van jódmentes verzió)
  Jutavit (van jódmentes változata is)
  Femibion (0 - felkészülés, 1, 2)
  Ovant Baba (létezik belőle jódmentes is Ovant Baba 2, sima Ovant pedig a felkészülés időszakára)
  Netamin Pocaklakó (nincs benne jód!)
  Biovital Mom&Baby
  Ladeevit
  Novalac Prenatal
  Tetesept Femi Baby
  Olimp Labs Vita-min Plus Mother
  EvoPreg (nincs benne jód!)
  Lifetilt (1, 2, 3)
  Vitaking 9 month
  CaliVita New Life
  New Chapter Perfect Prenatal (ez a legdrágább)
  Hipp Natal
  Hairburst for New Mums

  A legtöbb készítmény gyógyszertárban és drogériában kapható, a DM-es értelemszerűen a DM üzletekben, a többit internetről lehet rendelni, illetve bioboltokban is kapható néhány (pl. Vita-min Plus, Ovant, Vitaking). Szokták még ajánlani az inozitolos porokat is, állítólag IR esetén segítik a teherbeesést., mondjuk ezek nem kifejezetten magzatvédő vitaminok, ahogyan a különböző vastartalmú étrend kiegészítők sem, noha tartalmaznak megfelelő mennyiségű folsavat, C-vitamint, vasat és B-vitaminokat, tehát a legfontosabbakat. Vannak étrendkiegészítő teák, vitaminkapszulák, tejitalporok más gyártóktól is, kifejezetten a szoptatás időszakára, ezekből még több létezik, lehetetlen összegyűjteni mindet és nem is biztos, hogy szükséges beszerezni. :-) Viszont az első trimeszterben tényleg kiemelkedően fontos a folsav bevitele, érdemes legalább egyszerű folsavtabletta formájában külön bevinni, ebből is rengeteg készítmény létezik és nem kell a legdrágábbat megvásárolni.
 • okt1
  2019-07-03 21:55:28
  Ajánlottak nekem a védőnőnél külön vasat és Protexin probiotikumot is.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media