2023. február 03., péntek - Balázs napja

mt

Kalcium

2022-03-25 23:17:36

A kalcium élettani jelentősége

A kalcium biogén elem, amely minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. A gerincesek testében a csontok és a fogak alapját alkotják a kalcium-sók. Előfordul azonban az izmokban, a vérben és más testnedvekeben illetve szervekben.

Az élőlények kemény vázait is általában kalcium alkotja, így a tojáshéjat, a csigaházat vagy a kagylóhéjat. A hatalmas és kitejedt korallzátonyok, melyek évszázadokon át keletkeztek, az elpusztult korallok megmaradt kalcium-vázai.

Az emberi táplálkozásban is fontos szerepet tölt be a kalcium. Elsősorban gyermekkorban elengedhetetlen a csontváz és a fogak egészséges fejlődése szempontjából, így a gyerekek és fiatalok táplálkozásában fontos, hogy mindig jelen legyen a kalcium. A kalcium felvételét segíti a D vitamin, amelyre a kalcium csontokban történő raktározódása szempontjából nagy szükség van. Ezen anyagok hiánya angolkórhoz (rachitisz) vezet. Idősebb korban a csontok csontszövete megritkul és ez csontritkuláshoz (osteoporózis) vezet. Ez a betegség is összefüggésbe hozható a csontok kalcium anyagcsere-zavarával. A betegséget gyakran későn ismerik fel, amikor már a csontok törnek a csont nagymértékű tömegvesztesége miatt. Ilyenkor a csonttörések nagyon nehezen gyógyulnak.

csiga

Ajánlott napi kalciumbevitel

Ajánlott napi kalciumbevitel életkor szerint:

Életkor

Kalcium (mg/nap)

0–6 hónap

210

7–12 hónap

270

1–3 év

500

4–8 év

800

9–18 év

1300

19–50 év

1000

51+ év

1200

Várandósság alatt

1200

Szoptatás idején

1000

Menopauza ideje alatt

1500

A kalcium napi mennyiségének 800 - 1000 mg között kellene lennie, kismamák esetében ennél 500 mg-mal több. A kalcium fő forrása az emberi szervezetben a tej és a tejtermékek. Nagymennyiségű kalcium fordul elő a növények leveleiben és magvaiban, a dióban, zabpehelyben és néhány ásványvízben. Bár néhány zöldségben is előfordul a kalcium, ez általában oxalát vagy fitát oldhatatlan kötött formában van jelen. A rostok általában ezen anyagok felhasználását megakadályozák. Nagyon fontos, hogy az emberi étrend kiegyensúlyozott legyen, a kalcium mellett fontos a magnézium és a foszfor jelenléte is a szervezetben. A tej, a sajt és a többi tejtermék is fontos kalciumforrás. Azonban egyesek allergiásak a tejtermékekre. A nem indoeurópai származású emberek többsége laktózérzékeny, akik nem fermentált tejet csak nagyon kis mértékben képesek fogyasztani.

Forrás: Wikipédia

Miben van kalcium?

Legjobb kalciumforrás a tej, és mindennemű tejtermék. Nagyanyáink a kecsketejet kálciumforrás szempontjából előbbre helyezik, állításuk szerint jobb, mint a tehéntej. Növényekben is megtalálható a kalcium, de onnan nehezebben, kisebb mértékben szívódik fel. Ez alól kivételek az olajos magvak (dió, mák, stb.), melyeknek nagyon magas a kalcium tartalma.

Megosztás:
Hozzászólások
  • bedono
    2010-06-30 13:15:17
    Csak érdekesség: arcüreggyulladás egyik kezeléseként kalcium pezsgőtablettát kell adnom a gyereknek. Gondolom azért, hogy az allergiás eredetű orrfolyást csökkentse. Szerencsére ízlik neki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media