Kalcium
2022-03-25 23:17:36
A kalcium élettani jelentősége
A kalcium biogén elem, amely minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. A gerincesek testében a csontok és a fogak alapját alkotják a kalcium-sók. Előfordul azonban az izmokban, a vérben és más testnedvekeben illetve szervekben.
Az élőlények kemény vázait is általában kalcium alkotja, így a tojáshéjat, a csigaházat vagy a kagylóhéjat. A hatalmas és kitejedt korallzátonyok, melyek évszázadokon át keletkeztek, az elpusztult korallok megmaradt kalcium-vázai.
Az emberi táplálkozásban is fontos szerepet tölt be a kalcium. Elsősorban gyermekkorban elengedhetetlen a csontváz és a fogak egészséges fejlődése szempontjából, így a gyerekek és fiatalok táplálkozásában fontos, hogy mindig jelen legyen a kalcium. A kalcium felvételét segíti a D vitamin, amelyre a kalcium csontokban történő raktározódása szempontjából nagy szükség van. Ezen anyagok hiánya angolkórhoz (rachitisz) vezet. Idősebb korban a csontok csontszövete megritkul és ez csontritkuláshoz (osteoporózis) vezet. Ez a betegség is összefüggésbe hozható a csontok kalcium anyagcsere-zavarával. A betegséget gyakran későn ismerik fel, amikor már a csontok törnek a csont nagymértékű tömegvesztesége miatt. Ilyenkor a csonttörések nagyon nehezen gyógyulnak.
Ajánlott napi kalciumbevitel
Ajánlott napi kalciumbevitel életkor szerint: |
|
Életkor |
Kalcium (mg/nap) |
0–6 hónap |
210 |
7–12 hónap |
270 |
1–3 év |
500 |
4–8 év |
800 |
9–18 év |
1300 |
19–50 év |
1000 |
51+ év |
1200 |
Várandósság alatt |
1200 |
Szoptatás idején |
1000 |
Menopauza ideje alatt |
1500 |
A kalcium napi mennyiségének 800 - 1000 mg között kellene lennie, kismamák esetében ennél 500 mg-mal több. A kalcium fő forrása az emberi szervezetben a tej és a tejtermékek. Nagymennyiségű kalcium fordul elő a növények leveleiben és magvaiban, a dióban, zabpehelyben és néhány ásványvízben. Bár néhány zöldségben is előfordul a kalcium, ez általában oxalát vagy fitát oldhatatlan kötött formában van jelen. A rostok általában ezen anyagok felhasználását megakadályozák. Nagyon fontos, hogy az emberi étrend kiegyensúlyozott legyen, a kalcium mellett fontos a magnézium és a foszfor jelenléte is a szervezetben. A tej, a sajt és a többi tejtermék is fontos kalciumforrás. Azonban egyesek allergiásak a tejtermékekre. A nem indoeurópai származású emberek többsége laktózérzékeny, akik nem fermentált tejet csak nagyon kis mértékben képesek fogyasztani.
Forrás: Wikipédia
Miben van kalcium?
Legjobb kalciumforrás a tej, és mindennemű tejtermék. Nagyanyáink a kecsketejet kálciumforrás szempontjából előbbre helyezik, állításuk szerint jobb, mint a tehéntej. Növényekben is megtalálható a kalcium, de onnan nehezebben, kisebb mértékben szívódik fel. Ez alól kivételek az olajos magvak (dió, mák, stb.), melyeknek nagyon magas a kalcium tartalma.
- bedono2010-06-30 13:15:17Csak érdekesség: arcüreggyulladás egyik kezeléseként kalcium pezsgőtablettát kell adnom a gyereknek. Gondolom azért, hogy az allergiás eredetű orrfolyást csökkentse. Szerencsére ízlik neki.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.