2022. január 19., szerda - Márió, Sára napja

mt

Vizeletinkontinencia

2021-10-03 23:13:40

Vizeletinkontinenciáról beszélünk, ha a szervezetünkből nem akaratlagosan (általában köhögés, tüsszentés vagy hirtelen nehéz tárgyak emelése miatt) távozik a vizelet. A vizelettartási zavar általában időszakos, és legtöbbször könnyen kezelhető. Nőknél legtöbbször szülés után (a többedik szülés után gyakoribban), illetve idős korban jelentkezik. Az ezeken kívüli, ideiglenes inkontinenciális zavarok általában valamilyen betegség szövődményeként, vagy idegi eredetű megbetegedések velejárójaként jelentkezhetnek.

A szülő nők 50%-a szülés után küzd ezzel a problémával. Ezen esetek 90%-ában a betegség átmeneti, néhány hét alatt magától visszaáll az eredeti állapot. A fennmaradó esetekben azonban, amikor néhány hét eltettével is fennáll a probléma, érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Az inkontinencia kezelése, gyógyítása:

A szakemberek legelső körben biztosan intimtorna szükségességét fogja szorgalmazni. Az intimtorna megtanulásához részt vehetünk szervezett foglalkozásokon, de akár az interneten olvasgatva is elsajátíthatunk néhány gyakorlatot, ami elősegíti az alhasi, medencetáji izmok regenerálódását.

víz

Az intimtornában az a csodálatos, hogy nem kell hozzá különösebb felszerelés, nem kell ellátogatnunk semmilyen edzőterembe, sőt, még eszközöket sem kell beszerezni ahhoz, hogy az ember gyakorolja. Az orvosok általában két féle gyakorlatot javasolnak első körben.

 1. Vizelés közben egy-két másodpercig szakítsuk meg a sugarat, tartsuk vissza a vizeletet, majd újra engedjük el. Egy-egy vizeletürítés alkalmával 6-8 szorítás elengedés is végezhető.
 2. Tapasztaljuk meg a gát körüli izmainkat, próbáljuk külön-külön összeszorítani, majd elernyeszteni őket. Szorítsuk egyre hosszabb ideig.

Néhány hét gyakorlás után a medenceizmok vérbősége helyreállítódik, az izomszövetek regenerálódnak, megedződnek. A szülésznők szülés után napi 10 perc intimtornát javasolnak teljes regenerálódásig legalább. De az sem baj, ha az egészséges szöveteket dolgoztatjuk, ezzel elkerülhető, megelőzhető az időskori inkontinencia.

Ha a torna rendszeres gyakorlása ellenére sem következik be javulás, akkor általában a gyógyszeres kezelés következik. Csak nagyon ritka esetben van szükség műtéti beavatkozásra. Műtéttel is csak annyit csinálnak, hogy a húgycsű-húgyhólyag által bezárt szöget korrigálják, ami rendszerint megoldja a problémát. (Például, ha a szülés után a méh előre, a húgyhólyagra nehezedik, azt enyhén nyomja, mert a tartószövetek megereszkednek kissé.)

Tippek az inkontinencia elkerülésére, vagy kezelésére:

 1. Egyszerre csak kis mennyiségű folyadékot fogyasszunk.
 2. Kerüljük a vízhajtó, koffein tartalmú italokat (kávé, kakaó, tea, kóla).
 3. Végezzünk rendszeresen intim tornát.
 4. A betegség fennállása esetén viseljünk nagy nedvszívó képességű, szagsemlegesítő betétet, és azt gyakran cseréljük.
 5. A vizeletet ne tartsuk vissza sokáig, rendszeresen, még a vizelési inger megjelenése előtt menjünk WC-re.
 6. Vizeletürítéskor ne préseljük ki magunkból, majd kicsorog a saját ritmusában.
 7. Ne emeljünk nehezet!
 8. Ha észrevesszük a problémát, azonnal kezdjük meg a kezelését.
Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media