2022. december 03., szombat - Ferenc, Olívia napja

mt

Lábápolás várandósan

2022-04-08 23:10:04 - Nojka

A babavárás szinte minden testrészünkre nézve hoz változásokat, mért pont a lábunk lenne kivétel? Hiszen éppen a lábra jelent majd jelentős terhelést az egyre növekvő súlyunk. A következőkben néhány jótanács, miként ápolhatjuk, óvhatjuk lábainkat a terhesség alatt.

A legfontosabb az egészséges, kényelmes lábbeli kiválasztása. Lehetőség szerint inkább lapos talpú vagy csak minimális sarokkal rendelkező cipőt válasszunk. Télen legyen megfelelően meleg, bélelt, csökkentve ezzel a felfázás esélyét. Nyári időszakban minél szellősebb, nyitott szandált, vagy vékony, béleletlen vászoncipőt hordjunk. Készüljünk fel arra, hogy a terhesség alatt előfordulhat, hogy nő egy számot a lábunk, illetve változik az alakja, szélessége. Ez főleg a terhesség vége felé kialakuló vizesedés miatt jellemző, de a méretnövekedés, alakváltozás bizonyos fokig a szülés után is megmaradhat. Az egyre növekvő terhelést, amit kerekedő pocakunk jelent a gerincoszlopra, igyekezzünk kompenzálni jó minőségű, a gerincet kímélő gyógycipők, papucsok viselésével, illetve a rezgéseket elnyelő cipősarok előnyeinek kihasználásával. Viseljünk lehetőség szerint minél nagyobb pamuttartalmú zoknit, mely jól szellőzik, megelőzhetjük ezzel a láb különböző fertőzéseit.

lab

A lábak ápolásakor arra kell számítanunk, hogy a has növekedésével egyre nehezebben fogjuk tudni elérni a saját lábunkat. Ilyenkor tanácsos inkább felkeresni egy pedikűröst. A nehézkes hozzáférés miatt előfordulhat, hogy szakszerűtlenül vágjuk le a körmöt és az begyullad, esetleg benő, kellemetlenségek sorát zúdítva ránk. Erős fájdalommal, fertőzésveszéllyel járhat, és sokszor csak sebészeti eljárással orvosolható a probléma. Próbáljuk inkább megelőzni!

A sarok bőrét a szokásos módon ápolhatjuk, habkővel vagy reszelővel távolítsuk el az elhalt bőrrészeket. Ezután kifejezetten a lábra készülő bőrpuhító krémekkel, olajokkal kenjük be a lábakat. Észre fogjuk venni, hogy a terhességgel a bőrünk minősége megváltozik. Ennek hormonális okai vannak, bár a változás iránya és mértéke egyénenként eltérő lehet. Némelyek azt veszik észre, hogy szőrnövekedésük lelassult, mások az ellenkezőjét tapasztalhatják. A bőr szárazabbá, vagy kevésbé szárazzá is válhat. Általában a korábbi bőrproblémák enyhülnek, így nem csoda és nem is túlzás, hogy az állapotos nők gyönyörűek!

A lábunkat esténként kímélő lábfürdővel kényeztethetjük. Keringésünknek jót tesz, ha váltott hideg-meleg vizes fürdőt alkalmazunk. Ennek módja, hogy két edényt készítünk elő, az egyikbe 38°C-os vizet a másikba 15°C-os vizet öntünk. 5 percre tegyük a lábunkat a meleg vízbe, majd 10 másodpercre a hidegbe! Ismételgessük! Tehetünk bele sót vagy szárított gyógynövényeket is. Kakukkfű, diófalevél és borostyánlevél 1:3:1 arányú keverékét forraljuk kb. félórán keresztül. Visszahűtve alkalmazzuk lábfürdőként.

Almaecetes fürdőt is készíthetünk, ez segít, hogy lábunkat megóvjuk a gombásodástól, illetve a természetes baktériumflóra megőrzésnek záloga. Bőrradírt is készíthetünk a lábunk számára. Egy evőkanál olívaolajból és egy evőkanál sóból készült keverékkel alaposan leradírozhatjuk a lábfejünkről az elhalt hámsejteket, miközben a vérkeringést is serkentjük. Lábfürdő után jót tesz a láb felpolcolása. Ez akkor is javasolt, ha vizesedik a láb. Bizony ez elég kellemetlen lehet. A lábdagadásra, vizesedésre mindenképp hívjuk fel orvosunk figyelmét. Előfordulhat, hogy sódiétára fognak miatta. Ilyenkor az elfogyasztott só mennyiségét a lehető legminimálisabbra igyekezzünk csökkenteni, és a folyadékbevitelt is kontrolláljuk, igyunk minél kevesebbet. A lábdagadás néhány nappal, héttel a szülés után magától elmúlik.

Lábaink a terhesség alatt visszeressé is válhatnak, ez a rájuk nehezedő terhelés következménye. Csökkenthetjük a visszerek kialakulásának esélyét gyógyszertári krémekkel, megfelelő gyógyharisnya viselésével, rendszeres, kismamáknak való testmozgással, esetleg naponta beiktatott sétával. A mozgás javítja a keringést, így megelőzi a nagyfokú visszértágulatot.

Helyezzünk megfelelő hangsúlyt lábaink ápolására egészségünk védelmének érdekében, illetve esztétikai okok miatt is.

Írta: Nojka

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media