2021. december 06., hétfő - Miklós napja

mt

Fogínygyulladás

2021-06-03 23:06:29

A duzzadt, begyulladt, gyakran vérző íny a terhesség második harmadának tipikus jelensége, amely részben a hormonális változásokhoz köthető. A hormonok hatása azért érződik a fogínyen is, mert ez a rész tele van hajszálerekkel. Ezeknek a piciny csövecskéknek a fala elvékonyodik, és a folyadék a szövetbe kerül. A folyadék jelenléte okozza a duzzadt érzést, amely miatt a fájó részek gyakran véreznek is. Az íny gyengülése miatt ráadásul a baktériumok is könnyebben megtámadják a szájat, és fertőzést okozhatnak.

Másrészt a fogaink, ínyünk ugyanolyan reflexzóna, mint a talpunk, ahol minden szerv kivetül, reprezentálódik. A terhesség alatt a méh, a hasüregi szervek változása mutatkozik meg az ínyen is. Tehát a duzzanat természetes jelenség.

fog

Az íny gyulladását okozhatja szuvas, lyukas fog is, ezt kezeltetni kell. A terhesség alatt a megváltozott nyálképződés, a nagyobb ásványi anyag igény miatt gyorsabban romlanak a fogak, ezt gondos ápolással kiküszöbölhetjük.

Várandósság idején fokozott körültekintéssel ápoljuk a fogainkat, ínyünket, mert a duzzadt, vérző nyálkahártyán könnyebben tapadnak meg a baktériumok is. Minden étkezés után fogat kell mosni, szükség esetén használjunk gyógynövényes öblögető oldatot.

A tervezett terhesség előtt ellenőriztessük, kezeltessük fogainkat, ha ez elmaradt, akkor a terhesség elején keressük fel fogorvosunkat. Rendszeresen vegyünk részt fogászati ellenőrzésen!

Az ínygyulladós tünetei jól ismertek: az íny duzzadt, fáj, és vérezni kezd a fogmosás sorár Ez a panasz már a terhesség második hónapjától jelentkezhet, es az idő előrehaladtával fokozódhat.

Forrás: Dr. Csomai Zita: Természetes gyógymódok kismamáknak

Tippek, megoldások, tanácsok bővebben a könyvben!

Természetes gyógymódok kismamáknak
Megosztás:
Hozzászólások
 • borka
  2012-07-01 00:04:52
  fogínygyulladásomra a vitinne nevű étrendkiegészítőt szedtem és el is múlt a gyulladás, most már nem is fáj.
 • Adrienn
  2012-07-01 10:53:59
  Én gengigélt használtam, az is nagyon gyorsan rendbe hozta.
 • Mammmy
  2013-10-10 22:20:46
  és másik fogkefét vagy fogkrémet nem használtatok?
 • Mammmy
  2013-10-10 22:21:09
  plusz nekem a visszerem is kijött arra tudtok valamit? köszi!
 • Mammmy
  2013-10-12 22:09:29
  végül a fogdokim egy svájci fogkefét javasolt, sajnos elég kevés helyen lehet megvenni, Rossmannban van, és arról lehet megismerni, hogy egy kereszt van a nyelén alul és nagyon jó színekben van. Ti ezt már próbáltátok? nekem tökre teszik, mondjuk még csak pár napja használom, de amikor először fogatmostam vele után olyan érzésem volt, mint amikor leszedik a fogkövet. elég brutál jó!
 • Adrienn
  2013-10-15 11:08:13
  Én a meridol fogkefét használtam egy ideig, ami szinte csak simogatja a fogínyt. Direkt fogínybetegségekre találták ki. Az ínyemre nagyon jó, de a foglepedéket nem távolítja el rendesen sajna. Még egy baja van, hogy amikor elkezd kopni a kefe, akkor nekem szúrja a fogínyem. :( A szurkálással sokkal nagyobb sebeket csinált, mint a normál kefe. Kéthetente meg azért csak nem veszek új fogkefét...

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media