2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

Peteérés időpontjának meghatározása

2023-02-15 23:07:23 - Nojka

Ha Te és a párod elhatároztátok, hogy szívesen válnátok szülőkké, vagyis kisbabát szeretnétek, eleinte valószínűleg rábízzátok a dolgot a természetre. Ha egy kicsit nagyobb esélyt kívántok adni várva várt kisbabánk megfoganásának, akkor érdemes kihasználnotok a termékeny napokat, vagyis az ovuláció időszakát. Ehhez viszont ismerünk kell a szóban forgó időpontot, többé-kevésbé napra pontosan.

A petesejt a petefészekben, egy kicsiny hólyagban a tüszőben érlelődik. Egy hormon hatására a tüsző megreped, és az érett petesejt kiszabadul. Az ovulációt jelezheti rövid, erős fájdalom és enyhe vérzés is. Ez egyértelműen mutatja, hogy a tüszőrepedés megtörtént és a petevezető átjárható.

Az érett petesejt a petefészekből a petevezetőbe kerül. Itt várakozik megtermékenyítésre készen, erre nem sok ideje van, kb. 12-24 óra. Minél közelebb van a közösülés időpontja ehhez az időponthoz, annál nagyobb az esély a megtermékenyülésre. Amennyiben nem történik megtermékenyülés, a tüszőrepedéstől számított 14. napon jelentkezik a menstruációs vérzés. (Ez csak a teljesen pontos, 28 napos ciklusnál jelenti a ciklus félidejét.)
hőmérő

Módszerek a peteérés időpontjának meghatározásra

Ébredési hőmérséklet mérése: A tüszőrepedés után létrejövő sárgatest progeszteron nevű hormont termel, mely hatással van az idegrendszerünk hőszabályozó központjára, így a testünk alaphőmérsékletét néhány tized fokkal megemeli. Az ébredéskor mért hőmérsékletet feljegyezve és akár egy koordinációs rendszerben ábrázolva egyértelműen meghatározható a tüszőrepedés napja. Nagyon fontos, hogy minden mérést ugyanazzal a hőmérővel végezzünk, és mindig ugyanott (száj, hónalj, végbél). A hőmérőt inkább még előző este rázzuk le, mert reggel az első mozdulatunk a hőmérőzés kell legyen, ha pontosan akarjuk végezni a mérést. A mért eredményt jegyezzük fel tizedes pontossággal. A mérés eredményét befolyásolhatja, ha keveset aludtunk (6 óránál kevesebbet), gyógyszerszedés, alkoholfogyasztás és betegség is. Ezeket érdemes szintén jelölni az eredmény mellett.

Abban az esetben, ha a terhesség létrejött, az ébredési hőmérséklet fennmarad. Amennyiben nem, akkor két héttel később ismét lecsökken, és a menstruáció akár még aznap jelentkezik.

Méhnyaknyák vizsgálat (Billings módszer): A méhnyak nyákja az ovuláció idején megváltozik, mennyisége megnő, átlátszóbbá és síkosabbá válik. Ezt a nyákot a mutató és a hüvelykujjunk között széthúzva nyúlós szál keletkezik, ez a nyújthatóság jelensége. A terméketlen napokon ez a nyák sűrűbb, színe opálos vagy sárga. A váladék jellegét azonban számos dolog befolyásolhatja: hüvelyi fertőzés, bizonyos gyógyszerek, sőt akár maga a szexuális izgalom is.

Ovulációs teszt: ezzel a gyógyszertárban beszerezhető minimikroszkóppal nyálból vagy hüvelyváladékból határolhatjuk be a termékeny időszakot. Egy kis mennyiségű anyagot rá kell kenni a kis műszer üvegére, és hagyni megszáradni. A megszáradt képletet erős megvilágításba helyezve a nagyítón keresztül kell megvizsgálni. Ha páfrányhoz hasonló mintát látunk, azonnal cselekedjünk!!!

Gyógyszertárban olyan ovulációs tesztcsomagot is vásárolhatunk, ami a terhességi tesztekhez hasonlóan vizeletből képes kimutatni a hormonszint alapján az alkalmas napokat.

Írta: Nojka

Megosztás:
Hozzászólások
  • Veronika01
    2011-10-09 18:11:31
    Sziasztok! Melyik az a naptár, amely segítségével ki tudom számolni, hányadik napon van legnagyobb esély egy kislány fogantatására? Várok némi segítő választ! Köszi


Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media