2023. január 31., kedd - Gerda, Marcella napja

mt

Ovuláció időpontjának meghatározás - ébredési hőgörbe

2022-04-10 23:21:39

A jó időpontban történő aktus nagyon fontos a teherbe esés szempontjából. Köztudott, hogy az ovuláció körüli időpontok a legalkalmasabbak a fogamzásra, de nagyon nehéz matematikailag meghatározni, hogy mikor reped meg a tüsző, és mikor indul útjára egy pici sejtecske, várva, hogy baba legyen belőle.

Ha a teherbeesés időpontjának meghatározásához a hőmérős módszert választjuk, minden nap ugyanabban az időben (maximum fél óra eltéréssel), közvetlenül ébredés után, az ágyból való kikelés előtt 5 perccel meg kell mérnünk a testünk hőmérsékletét. Célszerű minden nap ugyanazt a a hőmérőt használni, és mindig ugyanott mérni a testhőmérsékletet. (Minden nap szájban, fülben, hüvelyben.) Jó, hogyha a hőmérőt már este odakészíted magad mellé, hogy reggel csak mérni kelljen, és ténylegesen ez legyen az első mozdulatod. A higanyos hőmérő lerázását is inkább este végezzük, hogy a testi aktivitás se fokozza az értéket. A kapott számot fel kell jegyezni tizedes pontossággal, így az apróbb ingadozásokat láthatjuk, és azokból következtetéseket vonhatunk le.

hőmérő

A menstruációs ciklus elő felében a testhőmérséklet körülbelül állandó - 37 fok alatti -, nagyobb ingadozásokat nem mutat. Viszont a peteérés előtt körülbelül 24 órával visszaesik a testhő 0,2-0,4 fokkal, majd onnan folyamatosan emelkedik 3 napon keresztül. Még egyszer tehát: nem a visszaesés napján történik a peteérés, hanem a visszaesést követő 24. óra körül, de már ekkor érdemes nemi életet élni, ha tényleg babát szeretnénk. itt kezdődnek a termékeny napok, és tartanak egészen addig, amíg a testhőmérsékletünk magasabban van.

A menstruációs ciklus vége felé közeledve a testhő visszaesik a normális értékre, és rendszerint még akkor meg is jön a menstruáció.

Fontos megemlíteni, hogy a hőmérős módszerrel nem lehet száz százalékosan következtetni a peteérés időpontjára, így ezt a módszert fogamzásgátló módszerként alkalmazni igen kockázatos.

A mérés eredményét befolyásolhatja a kialvatlanság, az esti átmulatott éjszaka, alkoholfogyasztás, kimerültség, betegség, gyógyszerfogyasztás. Ezeket külön érdemes jelölni a napi mért testhőmérséklet alatt, nehogy téves következtetéseket vonjunk le.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Adrienn
  2011-01-11 13:17:51
  Az a vicces az egész hőgörbe dologban, hogy annyira nagyon igaz!!!!! Reggelente, sőt, egész nap érezni a magasabb testhőt. Én rendszerint fázom egész nap, ilyenkor betegségre gyanakszom, de ha nem is, akkor sincs kedvem semmihez, mert egész este vacogok, úgy fázom. Ezrt jók a nyári időpontok a fogamzásra, akkor nincs ilyen gond. :)
 • beu5
  2011-01-11 13:54:58
  Ez a betegség nálam is bejön, sőt még a torkom is kapar, a hányingerről meg már nem mondok semmit. De aki ezt rendesen csinálja, az már annyit nyert, hogy tényleg megismeri a testét és változásait. Nekem bejött - lásd a kiscsajt, nála is ezt használtam(tuk) :DD

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media