2023. március 29., szerda - Auguszta napja

mt

Gyermekvállalás félelmekkel: a nők és az anyagiak döntenek?

2022-05-13 23:18:33

Annak ellenére, hogy a gyermek utáni vágy meghatározó módon jelen van a lakosság értékrendjében, hazánkban a tényleges gyermekvállalás jelenleg a legalacsonyabb számúak közé tartozik Európában, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat – olvasható a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

A Generali Biztosító kutatást végzett külön-külön a fiatal férfiak és nők körében, hogy feltérképezze a magyarok gyermekvállalással kapcsolatos véleményeit és terveit. Úgy tűnik, a férfiak szerint a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt, noha a megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra. A spontán női reakcióknál ugyanakkor az ijedség és a félelem listája hosszabb, mint a boldogságé: a nők anyaságtól való félelmét, a gyermekvállalás halogatását vagy elutasítását elsősorban az anyagiak befolyásolják.

A nő dönti el?

A Generali Biztosító fókuszcsoportos kutatást végzett külön a férfiak és külön a nők körében, hogy a résztvevők saját nemük szemszögéből válaszolják meg a kérdéseket. Azt, hogy egyáltalán lesz-e gyerek, és mikor, a nők döntik el, ez kizárólag tőlük függ – így érzik a megkérdezett férfiak. A gyermekvállalás ezek szerint a nők kezében van, ők viszont a beszélgetés alapján ezer gátat húznak maguk elé és halogatják, sokan pedig végleg elhalasztják a gyerekszülést, a második gyermekét legalábbis” – elemzi a kutatást Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

tábla

Míg a nőknek minden gondolata a biztonságra való törekvést sugározza, érdekes módon a férfiak a gyermekvállalás időpontjánál először az érzelmi hátteret emelik ki mint legfontosabb szempontot. A megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra, konkrét céldátumot, határidőt azonban egyikük sem szabott meg. Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha most jönne a baba, a férfiaknál sokkal gyakorlatiasabbak az első gondolatok, legyen szó akár örömről, akár ijedségről. Talán azért, mert nem misztifikálják a félelmeiket úgy, mint a nők, az öröm a félelem fölé nőhet. A spontán női reakcióknál ugyanakkor az ijedség és a félelem listája hosszabb, mint a boldogságé.

Erősebb a szorongás

Érdekes módon míg az általános vélemény szerint a nők szeretnének több gyermeket, a Generali felméréséből az derült ki, hogy többségük inkább csak 1 gyermeket vállalna. Bár hajlanának a kettőre, hogy ne egyedül nőjön fel a gyermekük, erősebb bennük a szorongás, a jövőtől való félelem. Mint mondják, jelenlegi egzisztenciájuk csak egy gyermek – igényeik szerinti – felnevelését teszi lehetővé. A kettőt vállalók nem egyszer a párjukra hivatkoznak, ezzel mintegy átruházva az anyagi felelősséget a férfiakra.

Ezzel szemben a férfiak úgy tartják, „egy gyerek nem gyerek”, és minden megkérdezett a két (egy fő a három) gyerek mellett voksolt. Ők úgy gondolják, a gyereknek jó, ha testvér mellett nő fel, és jó, ha felnőtt életében is van valaki, aki a támasza lehet, akire számíthat. Szerintük a több gyerekhez csak elhatározás szükséges: nem kell mérlegelni, óvatoskodni, bele kell vágni, és az élet megoldja a dolgokat.

Az anyagi gondok miatti aggodalom megelőzi az örömöt

A gyermekvállalási kedv csökkenésének okai összetettek. A Generali kutatása alapján a legnagyobb visszatartó erő az egzisztenciális félelem: az anyagi gondoktól való aggodalom megelőzi az örömöt, háttérbe szorítja az anyaság és a gyermekvállalás vágyát. A megkérdezettek többségénél nem a karrier vagy a gyermek a központi dilemma, hanem a pénztárca: az anyagi biztonság hiánya.

Aggodalomra ad okot a munkahely várható elvesztése: ez a nőknél törést jelenthet a szakmai karrierben, és tovább súlyosbíthatja a várható anyagi gondokat. Az igazi veszélyeztetettek azok a nők, akik nem érzik biztonságban a munkahelyüket, illetve potenciális vagy tényleges kismamaként hátránnyal indulnak egy megpályázott állásért. A fiatal férfiakat azért sújtja ez a helyzet, mert többségük úgy érzi, egyedül, egy jövedelemből nem tudja eltartani a családját. Van, aki ténylegesen nem, van, aki azon a színvonalon nem tudná eltartani a családját, amit elvárhatónak, netán ideálisnak érez. A Generali felmérése szerint az átlagnál erősebbek a félelmek a Kelet-Magyarországon élők, az alacsonyabb jövedelmi csoportok és a 20-24 év közöttiek körében.

Az anyagi félelmek és a karrier mellett a gyermekvállalást erősen befolyásolja a házasságok számának csökkenése is. Az elmúlt két évtizedben míg a házasságban élők száma jelentősen csökkent, addig az élettársi kapcsolatban élőké csaknem a háromszorosára nőtt. Az élettársi kapcsolatok elterjedése pedig negatívan hatott a gyermekvállalásra: a házasságban élő nők gyermekvállalási gyakorisága több mint kétszerese a nem házas nőkének. Emellett csökkent a párkapcsolatok aránya is, egyre többen egyedülállóak, és közülük sokan kicsúsznak a termékenységi korból.

(MNO)

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:
Hozzászólások
 • bedono
  2010-08-06 11:44:33
  Azért nem csak az anyagiak számítanak. Azt szokták mondnai, hogy mindig csak azt kell mérlegelni, hogy a következő gyerek jöjjen-e és mikor. Mert hiába "dönti" el valaki, hogy neki 3 vagy 4 gyerek kéne, amikor van mondjuk kettő, akkor látja, akkor tudja felmérni, hogy bír-e még többet. Nem anyagilag hanem erővel, energiával, jókedvvel. Nem érzi-e túl nagy tehernek önmaga majdnem teljes feláldozását, az idő hiányát, a folytonos fáradtságot. Mekkora is milyen jellegű segítségre számíthat nagyszülőktől, nagynéniktől, barátoktól.
  Nem érzik-e veszélyben a boldog, harmonikus házasságukat. Mert bizony előfordul, hogy egy újabb gyerek (akit esetleg épp azért vállaltak, mert azt hiszik, hogy ezzel erősebbre tudják húzni a házasságuk kötelékét) miatt, a fent említett áldozatvállalás eredményeképpen egymásra már nem tudnak megfelelően odafigyelni, vigyázni, és a házasság szétesik. Akkor pedig hiába van sok gyerek, mind megsínyli.
  A főoldalon ajánlott filmet én is javaslom megnézni, bár abban gyerekről szó sincs. Érdemes lenne hasonlót forgatni gyerekeket nevelő párral is. Azért ez a dolog nem ilyen fekete-fehér, hogy anya dönt meg az anyagiak szerintem.
 • bedono
  2010-08-06 11:53:43
  Ja és még egy apróság, lehet velem vitatkozni, de:
  azért az sem mindegy, hogy a már megszületett gyerekek milyen vérmérsékletűek, milyen nemüek, nehezíti-e a nevelésüket valami betegség, igényelnek-e az átlagosnál nagyobb, több odafigyelést. Előfordulhat, hogy valakinek van teszem fel három kislánya, akik többnyire eljátszanak egymással, együttműködőek, nyugodtak, ő nem gondolkozik sokat ha negyediket is szeretne. Ráadásul hátha fiú lesz ugye.
  Nekem két fiam van, alig két év korkülönbséggel, és nem mondanám, hogy unatkozunk mellettük. Néha felmerül a gondolat, hogy legyen-e még egy, de nem bírjuk elhatározni a dolgot, annyira lefárasztanak, mit szépítsem kikészítenek minket néha. Lehet, hogy mi ennyit birunk, így harmonikus a kettőnk boldogsága is, nem szívesen borítanám fel a kialakult helyzetet, több mint valószínű, hogy maradunk így. Persze, ha a Jóisten sem tervez velünk mást...
 • Adrienn
  2010-08-06 12:20:40
  Teljesen egyetértek, mi most pont ebben a cipőben járunk. Nagyon szeretnénk egy harmadik babát mindketten, de úgy érzem, nincs elég erőm hozzá. Egyszerűen nem tudok több felé szakadni, és az állandósult fáradtság érzést sem tudom hova tenni. majd eldönti a családgyarapodást az óvodakezdés. Talán az levesz egy kis terhet a vállamról, és akkor bátrabban merek vállalkozni. Addig csak marad a sóvárgás, és a remény, hogy egyszer majd pihenünk. :)
 • Adrienn
  2010-08-06 12:24:07
  ja igen: És erre én is gondoltam: Az egész filmet, amit Te ajánlottál, és a Főoldalra is kitettem, azt át lehetne fordítani gyerekszeretetre is. Szívesen olvasnám a 40 napot pontról pontra. Csak, hogy ne feledkezek meg a páromról, hogy feldobjuk a hétköznapokat. Lehet, hogy csatlakozom a szept. 1-én induló csoporthoz. :)

  De kellene egy ugyanilyen 40 napos tanácssorozat a gyerekekhez is, hogy mondjuk hogyan ne őrüljön meg a szülő! Vagy hogyan lehet szeretve nevelni.... Vagy valami nagyon egyszerű mankó, ami boldoggá teszi az egészet, és a nehéz napokban segít.
 • bedono
  2010-08-06 13:14:18
  Én is nézni fogom a honlapot, miket ajánlanak majd szept. 1-től.
  A könyvet meg le lehet majd tölteni, jujj de izgi!
 • nikletty
  2010-08-06 13:36:48
  sziasztok milyen honlap?
 • Adrienn
  2010-08-06 14:02:40
  Ha nem figyelnék, és elsiklanék fölötte, lécci figyelmeztess, le ne maradjak! :)

  http://adventista.hu/nicelife/index2.php itt lehet követni a dolgokat. Még 25 nap! Alig várom!

  Szerintem egy ilyen 40 napos kúra sokkal jobbá teszi a házasságot. Az életet! Nem, mintha panaszkodnék, a miénk nem rossz, de ahogy a filmben is mondják, örökké tanul az ember. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media