2022. december 01., csütörtök - Elza napja

mt

Családtervezés mesterfokon

2022-04-12 23:29:45 - Adrienn

Arra a kérdése, hogy valaki tervez-e családot különböző válaszok jöhetnek a leesett álltól kezdve a konkrét részletekig pl. 3 gyereket szeretnék, 2 lányt és egy fiút, a nevük pedig… Szóval elég vegyes a kép, de a családtervezés címszó alatt valami ilyesmit értünk a köznyelvben, hogy szeretnénk-e gyereket, mikor és mennyit tervezünk.

Azt, hogy mikor jön a gyerkőc sem olyan könnyű eldönteni, a véletlen teherbeeséstől kezdve a tudatos próbálkozásokig széles a skála. A tudatosabban tervező párok többségénél valahogy eljön egy időpont, amikor azt mondják, hogy jó, mostantól jöhet a baba és várják a pozitív eredményt. Viszont ennél tudatosabb szintre ritkán megyünk, mivel nincs is benne a mindennapi gondolkodásban. Pedig lehetőség és valószínűleg igény is lenne rá.

Családtervezés mesterfokon

Figyelmet érdemlő tény, hogy tudatosabb felkészüléssel, a nők terhesség előtti egészségi állapotának javításával számos veleszületett rendellenességnek, terhességi komplikációnak, vetélésnek és koraszülésnek csökkenthető a kockázata. A tudatos családtervezés célja tulajdonképpen az egészséges gyermek születése.

A családtervezési ellátás három lépcsőből áll, melynek első állomása a termékenységi állapot felmérése, amit a fogamzásra való felkészülés, majd a koraterhesség fokozott védelmének követ. A családtervezési programban dolgozó szakemberek célja az anya és gyermek egészségét veszélyeztető lehetséges rizikófaktorok feltárása és kiküszöbölése, a védőfaktorok megerősítése, valamint betegségek esetén a korai felismerés és megfelelő kezelés biztosítása. A környezeti ártalmak elkerülésére adott tanácsadáson felül különböző szűrővizsgálatokkal, oltásokkal, a meglévő anyai betegségek adekvát kezelésével, valamint szakemberek nyújtotta speciális tanácsadással segíti a program a családtervező párokat. A vizsgálatokat és a konzultációkat képzett védőnők, valamint szakorvosok (genetika, nőgyógyászat, andrológia, pszichiátria, szexuál-medicina) tartják kiegészülve dietetikussal és pszichológussal. Az ellátás a tervezett terhesség előtti 3. hónaptól a fogamzást követő 3. hónapig biztosít speciális figyelmet, ami a családtervező párnak biztonságos, szakszerű hátteret nyújt. Végezetül pedig remélni tudjuk, hogy a közös munka gyümölcseként egy egészséges csecsemőmosoly lesz az ajándék.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media