2022. augusztus 09., kedd - Emőd napja

mt

Oxitocin

2022-04-12 23:01:57

Az oxitocin (INN: oxytocin) (görög eredetű szó, jelentése gyors szülés) az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében tárolódó, a hipotalamuszból érkező hormon. Szabályozza a simaizmok működését, fontos szerepe van a szülés megindításában.

Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe. Szoptató nőknél a szopás hatására szabadul fel így elősegítve a tej kiürülését az emlőből. Szülés alatti felszabadulása méhösszehúzódásokat okoz.

szuri

Az oxytocin periférikus hatásai:

• A vazopresszin hatásához hasonlóan csökkenti a vizeletkiválasztást. Embereknél nagy mennyiségű oxytocin adása ödémát okoz.
• Oxytocin szabadul fel orgazmuskor mind a férfiban, mind a nőben. Férfinál az ejakulációt segíti, nőnél méhösszehúzódást okoz.
• A várandósság végére a magzati AHTC-leadás stimulálja a magzati kortizolszekréciót, ami gátolja a progeszteron termelődését a placentában. Ennek következtében megszaporodnak a réskapcsolatok, és megnő az oxtocinreceptorok száma az endometriumban és myometriumban. A méh nyúlását érzékelő receptorok idegi úton a hypothalamusba jutva serkentik az oxytocinleadást, amely a méh simaizmának összehúzódását okozza. Az oxytocin az endometriumban prosztaglandinok termelését serkenti, ami aktiválja a myometriumot. Az összehúzódások hatására kinyílik a méhszáj, és a kitolási szakban megszületik a kisbaba.
• Szoptatásnál az oxytocin a tejutak kiürülését segíti a simaizom-összehúzó hatásával (és utófájásokat okoz a gyermekágyas időszakban)

Az oxytocin hatása az agyra:

A véráramba került oxytocin nem jut vissza az agyba az agy-vér gát miatt, azonban úgy sejthető, hogy az oxytocin okozta viselkedésváltozás izgalmi állapotba hozza az oxytocint felszabadító neuronokat.

• Az agyban termelődő oxytocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsősorban az agyban hatva. (Szüléskor ezért problémás a külső oxytocin bejuttatása az anyai szervezetbe, hiszen az nem fejti ki a fájdalomcsillapító hatást az agyban az agy-vér gát miatt, azonban a szervezet oxytocinszintjét megemelve gátolja a további oxytocintermelést az agyban.)
• Az anyai oxytocin felkészíti a magzati agyat a szülésre: a GABA neurotranszmitter megváltoztatja a magzati kortex sejtjeinek működését, és csökkenti a hypoxiás sérülés lehetőségét.
• Kötődés: az anyai kötődést segíti.
• A közösüléskor felszabaduló oxytocin lehet felelős a monogám kapcsolatokért (férfiakban az oxitocin hatását valamelyest ellensúlyozza a tesztoszteron) Szerelmes embereknek magasabb az oxytocin-szintje.
• Az agyvízbe fecskendezett oxytocin spontán erekciót okoz
• Autistákban alacsonyabb oxytocin-szintet mértek.
• Fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet.

szuri

Oxytocin mint gyógyszer

Oxytocint intravénásan, vagy a nyálkahártyán keresztül lehet beadni, mivel a bélrendszerben elpusztul. Általában szülésindításra használják, vagy "jó" fájások keltésére. Általában az oxytocin kiváltotta más ergometrinek használatát posztpartum vérzéseknél. Az oxytocin antagonistái: tractocyle (hatóanyag: atosiban) fenyegető vetélésnél használatos. Esetleges mellékhatások: agykérgi vérzés, roham, növeli a pulzusszámot, vérnyomást és arythmiát okoz. Rontja a méh vérllátását, medencefenék haematoma, uterus ruptura, tetániás görcs, postpartum vérzés.

Az oxitocinnak stresszoldó hatása is van.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media