2022. szeptember 26., hétfő - Jusztina, Pál napja

mt

Megindult a szülés?

2022-02-03 23:01:34

Minden első szülő kismama sokat aggódik azon, hogy honnan fogja tudni, hogy mikor jött el az idő, mikor indul meg a szülés. Sok alkalommal indul el az ember a kórházban, arra gondolva, hogy ez már biztosan AZ, pedig a tényleges szülésmegindulás összekeverhetetlen, akkor már nem hezitál az ember lánya, hogy menjen-e, vagy sem, hanem egyértelműen tusol, pakol és indul!

Előre nagyon nehéz megmondani, hogy mikor is indul be a szülés. Az orvosok kiszámolt időpontja is csak egy átlagérték. A kiírt időponthoz képest plusz/mínusz két hét teljesen normálisnak tekinthető. Azt sem lehet megjósolni, hogy kinek mennyi ideig tart majd a vajúdás. Vannak könnyen szülő anyukák, és vannak nehezen szülő anyukák. Az első szülőknél a vajúdás átlagosan 10-18 óráig, második babásoknál 4-8 óráig tart a szülés. Viszont ezek is csak átlag értékek.

terhes has

Leszáll a has

Az bizonyos, hogy amikor a baba befordul, a feje a medencecsontba ékelődik, akkor a has lejjebb kerül, felszabadít sok helyet a tüdőnek, szívnek. Ezáltal az anyuka úgy érezheti, hogy sokkal könnyebb lett a terhe, ismét 6-7 hónapos kismamának érzi magát, pedig ez már a vége... Ez az időpont is változó. Van, akinek 1-2 héttel, de van, akinek csak közvetlenül a szülés megindulása előtt száll le a hasa.

Nyákdugó kilökődése

A nyákdugó véres, nyálkás váladék, ami megakadályozza a baktériumok méhbe jutását. A szülés megindulásával, a méhszáj tágulásával leválik és távozik. A nyákdugó távozása nem azt jelenti, hogy azonnal indulni kell a kórházba, ilyenkor a baba még a magzatburok biztonságában van. Akár hetek is eltelhetnek a szülés megindulásáig. Ez csak egy biztos jele annak, hogy már tényleg nem sok van hátra!

Méhösszehúzódások

A méhösszehúzódások eleinte enyhe menstruációs görcsökhöz hasonlóan, rendszertelenül, 20 percenként jelentkeznek. Később a görcsök erősödnek, rendszeresednek, és sűrűsödnek. Ha már 10 perc körüliek, akkor érdemes figyelemmel követni, és mérni, hogy milyen gyakorisággal jönnek egymás után. Mindig a kezdeti időpontot jegyezd fel, és értesítsd orvosod, hogy hamarosan találkoztok. Ha a fájások 5 percesek, egyre erősödnek és nem múlnak el, akkor ideje elindulni a kórházba.

újszülött baba

Magzatvíz elfolyás

Ritka esetben, minden 10. nőnél a magzatburok a vajúdás kezdeti szakaszán megreped, és a magzatvíz elfolyik. Elfolyhat egyszerre, erős sugárban, mintha zsákból öntenék, vagy csordogálhat keskeny sugárban, mintha bepisilnél. A babát ekkor már nem igazán védi a külvilágtól semmi, így jobb, ha a magzatvíz elfolyása otán már nem ülsz kádba, csak zuhanyozol, és a nemi élettől is tartózkodj, hogy a kórokozók semmiképp ne juthassanak a kicsihez. A vízfolyást követően hívd fel az orvosod. Tudasd vele, hogy mi történt és mondd meg neki, hogy milyen színű az elfolyt víz. Ha átlátszó, enyhén rózsaszínes, akkor minden rendben van. Aggodalomra adhat okot a zöld színű magzatvíz, mert előre jelezheti a baba oxigénhiányos állpotát. Ha a méhösszehúzódások a burok repedését követően 12 órán belül nem indul meg, akkor azt mesterségesen beindítják.

Megosztás:
Hozzászólások
 • genetrix
  2010-08-31 18:56:06
  Nekem éjjel 1 után kezdett folyni a magzatvizem, mindenféle fájdalom nélkül. Gyors letusoltam, addig férjem hívta anyósom. Mire ő ideért, addigra már kiértünk a lakás elé, már szinte rögtön 2 percesekkel indultam. Mire beértünk a kórházba (1.40-re bent voltunk), már 4 ujjnyira nyitva voltam. Azonnal szülőágy. 2.47-kor született meg a fiam. Anyukám is mind3szor könnyen szült, számítottam rá én is. Ne de másfél óra? :D Mi lesz a következőnél? :D
  Azért az nem volt rossz, hogy ilyen hamar lezavartuk, de mégjobb lett volna, ha a fiam még vár minimum 2 hetet. A 35. héten szültem.
 • genetrix
  2010-08-31 18:56:59
  Jah, amúgy a nyákdugóm a szülésem előtt 3-4 nappal kezdett távozni.
 • Adrienn
  2010-08-31 21:34:14
  Mázlista vagy ezzel a 1,5 órás szüléssel. :)

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media