2023. március 25., szombat - Irén, Írisz napja

mt

Az Apa szerepe a császármetszésnél - A korai szőrkontaktusról

2023-01-27 23:14:31

Amikor előre látható, vagy váratlan okok miatt az édesanya császármetszéssel kénytelen világra hozni gyermekét, akkor a helyzetből adódóan nem tudják az orvosok az újszülöttet az anyuka mellkasára helyezni. Érthető okokból, hiszen még a vágás eleven, varratlan, a mellkas fedett, vagy az anyuka kábulata nem engedi meg, hogy a saját magzatát magához vegye, megölelje, életében először megszoptassa.

Ilyenkor van nagy szükség az Édesapákra. Tudjuk, hogy a korai bőrkontaktus mennyire fontos nem csak a mamának, de a babának is. Ha már az Édesanya nincs abban a helyzetben, hogy mindezt megtegye, azért a babának nem fontos lemaradni az első élményekről, amik akár az egész életét is meghatározzák.

Az Anyai mellkas pótlására az Édesapa mellkasa éppen megfelelő. Ugyan kicsit szőrösebb, és a mellbimbókból még előtej sem jön, de bőrkontaktus így is kialakul. A bőr rugalmasságának, puhaságának melegségének érzetét a baba megtapasztalja, a fülét az Édesapa mellkasának döntve annak szívverését hallgathatja, ami nagyban hozzájárul az újszülött szinte azonnali megnyugvásához.

Nem könnyű feladat ez az Apáknak, hiszen egy ilyen törékeny lényt a kezében tartani szokatlan, de ha belegondolunk, az a pici lény nem is annyira törékeny, mit azt mi hisszük. Átélt egy szülést/születést, ami nem lehetett egyszerű feladat számára. Odabent a méh minden irányból préselte, ezek után az Édesapja meleg ölelése csak kellemes lehet számára. Ezért hát kedves leendő Apukák, ne féljetek magatokhoz ölelni kicsinyeiteket a születése utáni pillanatokban sem. Sőt, gondoljatok arra, hogy ezek azok a percek, amit később akárhogyan szeretnétek, de pótolni lehetetlen.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Suzy39
  2010-01-27 14:25:44
  jó látni hogy milyen szeretettel ölelik az apukák magukhoz :) én is császárral szültem és apuka foghatta először a picit,és ö is nagyon élvezte :)
 • Fridi
  2010-01-27 18:42:39
  Én is császárral szültem, de nekem párom nem akart bejönni! :(
 • dtrizner
  2011-04-17 21:01:33
  Nálunk is így volt, és szerintem egészen különleges viszony van a lányok és az apjuk között. Hiszem, hogy ennek is köszönhető :)
 • tanacsdora
  2011-04-17 23:01:43
  Nálunk normális szülés volt de apás szülés, igy apuka vágta el a köldökzsinort és máig számomra érthetetlen módon neki adták elöször a kezébe nekem csak felmutatták és elvitték.A mai napig úgy érzem sokkal szorosabb a viszony apa és lánya között mint velem :( Tényleg van valami ebben az első ölelésben hatalmas ereje van.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media