2022. december 06., kedd - Miklós napja

mt

A császármetszésről

2022-03-22 23:12:27

Mivel én magam nem császárral szültem, így csak feltételezni tudom a folyamat testi-lelki velejáróit. Biológiailag tudom, hogy hogyan zajlik ez az egész, de szerencsére átélnem nem kellett. Akik császárral szülnek, sajnos nem tapasztalják meg a hüvelyi szülés élményét, és gyakran emiatt önmarcangolnak, hogy talán nem is "igazi anyák"?! Egy kicsit nézzen mindenki magába, és gondolja végig ezt a kérdést: Aki császárral szül, az nem is igazi anya?

Mi is kell ahhoz, hogy valaki édesanyává váljon

Szükség van egy apára. Lehet az donor, alkalmi kapcsolat, együttélés, vagy optimális esetben az ember másik fele, a férje. Nem véletlenül írtam, hogy a másik fél. Én vagyok az egyik fél, mint nő, és testileg, lelkileg, mindenhogy kiegészít engem a férjem, mint férfi, így leszünk ketten testileg, lelkileg, mindenhogy egy testté. Lelkileg eggyé leszünk az egyház áldása által (is), testileg pedig, gondolom, nem kell magyarázni senkinek, mi is történik pontosan (sem a hétköznapokon, sem az intim együttlétek során).

Az én petesejtem az egyik fél, az Ő hímivarsejtje a másik fél, és így lesz egy hím- és egy női ivarsajt egy testté. (Aztán persze osztódhatnak, és lehetnek ikrek, de a legtöbb esetben egy testté lesznek.) Így jön létre a két félből az ÉDESANYA és az ÉDESAPA, és a másik két félből a GYERMEK. És az én gyermekemnek én vagyok az Édesanyja már a fogantatása pillanatában. Semmi köze az anyasághoz, hogy a hasamból a napvilágra milyen, mekkora, hogyan táguló, hogyan szűkülő, hogyan összevarrandó, természetes vagy mesterséges kis résen keresztül bújuk-e elő az életem értelme, az ÉDES GYERMEKEM!

Hasonlóságok, különbözőségek (Császármetszés vs. Hüvelyi szülés)

Attól, mert valaki nem hüvelyen keresztül hozza a világra gyermekét, még nem lesz kevesebb, vagy több. Nem lesz neki könnyebb, vagy nehezebb sem a várandósság, sem szülés, sem a gyermek felnevelése összességében. Pont olyan mosott rongy lesz az első hónapokban mindkét édesanya, mint én voltam anno, vagy Te voltál, vagy leszel. Összességében ugyan nincs különbség, mindkettő nehéz, de talán bontsuk lépésekre, hasonlítsuk össze, majd a végén mondjuk ki, hogy az az Anya, aki császáros, az igazi édesanya-e?

1. lépés: Várandósság

Lényegi eltérés nem tapasztalható, hacsak nem tudja az Anya előre, hogy vágni fogják a hasát. Akkor teljesen más dolgok miatt aggódik a várandósság alatt. (Cs-H: 0-0)

2. lépés: Szülés

Órákig vajúdni, kitolni nem kellemes dolog (Cs-H: 0-1), de nem szívesen cserélném el azzal, hogy felvágják a hasfalam, a méhem kifordítják, úgy veszik ki a gyerkőcöt, és mindeközben a kezem, lábam is le van kötözve, és el van érzéstelenítve (Cs-H: 1-1).

3. lépés: Szülés utáni katarzis

A világ legcsodálatosabb élménye. Édes gyermekem ott van a mellkasomon, szuszog, pihen. Megfoghatom, magamhoz ölelhetem, megszoptathatom, persze csak akkor, ha nem császároztak, mert akkor csak megmutatják, de már viszik is el, és még Édesapa is otthagy, mert azonnal megy a csöppség után… (Cs-H: 2-1)

4. lépés: Varrás

Mákom van, ha nem varrják a gátat, ha igen, nos… az nem a legkellemesebb dolog. Ez az, amit a császáros nők nem fognak megtudni soha, hogy milyen (Cs-H: 2-2). Cserébe, mi sem tudjuk meg, milyen az, amikor a méhem, és hasfalam varrják. Értem, hogy akkor epidurál van, és nem érzek semmit, de én még a fogorvosnál is képes vagyok elájulni, még akkor is, ha tele nyomtak érzéstelenítővel (Cs-H: 3-2).

5. lépés: Kórházban töltött idő

A gátseb miatt nem lehet normálisan ülni, még feküdni is kellemetlen (Cs-H: 3-3), de azért az első nap után már felállni lassan tudunk, és napról-napra minden könnyebb. Mire hazamegyünk már egész jó, csak ne lenne a varratszedés a gátnál… (Cs-H: 3-4). Mákja van annak, akinek eleve felszívódó varratokat tettek be. (A másodiknál én direkt kértem.)

Nézzük kicsit a másik oldalt: Az epidurál miatt felállni sem szabad. Hasamon egy homokkal tömött kiszsák, hogy jól nyomja le a sebet, a kicsit meg nem hozzák ki egy csomó ideig. Ha szeretnék sem mehetnék oda, mert nem tudok járni sem… Még jó, hogy az előrelátó Édesapa hozott egy polaroid gépet, és legalább a csöppecske fényképét láthatom (Cs-H: 4-4). A vágott seb miatt nemhogy ülni, de felülni sem tudok. Ez iszonyat (Cs-H: 5-4)! A kórházban eltöltött napok alatt azért sikerül összeszednem magam valamennyire, de irigylem a nem-császárosokat, mert 3 nap után haza is mehetnek, én meg itt rostokolok 5 napig (Cs-H: 6-4). Mielőtt hazaengednek, azért a varratokat kiszedik, majd lekötözik a sebet, a fürdés érdekesen fog menni még pár napig (Cs-H: 7-4).

6. lépés: Szoptatás

Nekem mindkét szülés után a 2. napon beindult a tej. Feszített, nem volt jó az első nap, bár megtanultam kezelni a helyzetet, de szegény császárosok, mivel a babát nem kapják meg azonnal, így csak később lövell be a mellük. Nem sokkal, de akkor is később. Így a köztes időben általában kell adni a kicsinek valamit. Jó esetben cukros vizet, rossz esetben tápszert adnak nekik. Pedig éppenhogy a szoptatásra lenne szükségük, hogy mielőbb beinduljon a tejtermelés… (Cs-H: 8-4)

7. lépés: Az első pár hét otthon

A gátseb még fáj, de már csak alig. Elenyésző ez ahhoz képest, amit egy hasi metszés okoz. Állítólag ugyan izmot nem vágnak, csak széthúznak… Nem vagyok orvos, és ezt elképzelni igen nehéz. Nekem speckó más típusú hasi műtétem volt, 6-8 hétig nem volt egyszerű. Két hétig kiegyenesedni is csak alig tudtam. Ehhez tudom hasonlítani a császármetszés utáni lábadozási időt (Cs-H: 9-4). A szex pedig nem egyszerű sem így, sem úgy a szülés után.

Summa-summarum

Ha - ne adj Isten – a következő terhességem során orvosilag indokolt lenne, és sürgősségileg elrendelik, hogy gyermekem császárral KELL világra hoznom, úgy bele kellene törődnöm az orvosok döntésébe. Bízni kell a szakértelmükben, és drukkolni tudok csak, hogy gyermekem épségben megszülessen, gyorsan gyógyuljak, és vékony legyen a heg majd a végén. Viszont, ha döntés elé állítanának, hogy ha szeretném, akkor kiemelik a gyermeket így, akkor gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy KÖSZÖNÖM NEM! (Aki meg mégis a császár mellett dönt, ha dönthet egyáltalán, az meg is érdemli!) Inkább vajúdik az ember 3 óra helyett 33-at, de tudom, hogy 33 óra után vége a szenvedésnek, és megérte, mert kezemben tartom a csöppségemet. A császárral szülő anyának csak eztán kezdődik a szenvedés. Úgyhogy a fentiek tükrében mindenki döntse el maga, hogy van-e bármi értele ilyen módon különbséget tenni nő és nő, anya és anya között. Hiszen az az igazi ÉDESANYA, aki gyermekét szeretetben fogantataja, óvva-féltve kihordja, várakozásokkal teli megszüli, és gondoskodva fölneveli.

Megosztás:
Hozzászólások
 • Szandi91
  2011-01-23 17:08:52
  Nem tudom ki írta ezt a cikket, de iszonyatosan bántó a császárosokra nézve. Nem, hangsúlyozom nem azokra, akik kérik, hanem akiknél kötelező. Mint például nálam is, mivel olyan betegségem van, hogy az is csoda, hogy babám lehet, és igenis én is óvva-féltve hordom ki, viszont arról nem tehetek, hogy nem szülhetek természetesen, pedig megtenném, de sajnos a betegségem miatt nem engedélyezik. Ettől hagy ne kelljen már rosszabbnak vagy kevesebbnek éreznem magam és hagyd ne érezzem már azt, hogy én nem lehetek nagybetűs ÉDESANYA. Én is várakozom, türelmetlen vagyok, izgulok és félek, mert ráadásul első baba is, de az ilyen cikkektől a frász kerülget...
 • schgeorgina
  2011-01-23 19:13:06
  Szandi, szerintem rosszul értelmezed a cikket! Pont a császárosok előtt emel kalapot, hogy mit kiállnak! Én épp a hüvelyi szülés "leegyszerűsítését" látom benne... :(
 • nikletty
  2011-01-23 20:04:29
  Én úgy gondolom, hogy a cikk leginkább arról akar szólni, hogy akik direkt, csak kényelmességből akarják választani a császárt, azt ne tegyék...
 • dtrizner
  2011-01-24 00:59:10
  Szerintem felesleges összehasonlítani a két szülést. Egyébként a cikk több pontban is pontatlan és félrevezető.
  1., a szülés utáni katarzis nem marad el, csak egy fél órával később jön. Addig Apának van. A bababarát kórházakban az apa csupasz felsőtestére teszik a babát, amíg anyut összevarrják, így a babának is megvan az első bőrkontaktus. miután anyut összevarrták, a szülőszobán kell maradni 2 órát megfigyelésen, ami annyit tesz, hogy apa, anya és a baba együtt vannak egy szobában teljesen háborítatlanul, és anya akkor szoptat, amikor csak akar.
  2., a kórházban töltött idő normál esetben max 1 nappal több, mint a normál szülésnél, én pénteken szültem császárral, és hétfőn délben már itthon voltam. Ha nem kell izmot vágni, a seb nagyon gyorsan gyógyul, egy hét, tíz nap után már teljesen jó. Viszont nekem van olyan barátnőm, aki gátmetszés után hónapokig! szenvedett. A sebre a második nap vízhatlan kötést raknak, amit az ember otthon a 4. nap körül le is vehet, semmi gond a fürdéssel. A varratokat ugyanúgy 5 nap után veszik ki.
  3., a szoptatásra is fel lehet készülni, ha valaki előre tudja, hogy császárral fog szülni. Én homeopátiás bogyót szedtem, és hamarabb lövellt be a tejem, mint az egyik velem együtt normál úton szülő anyukának. Egyéne válogatja ezt is.
  Nyilván kockázatos, hiszen egy műtét, de szerintem felesleges ilyen félrevezető cikkekek sokkolni a császárra váró anyukákat. Szerintem mindenki szüljön úgy, ahogy jónak látja. Egyébként meg nem szabad elfelejteni, hogy a császáros anyukák nagy része nem választja a császárt, hanem kényszerül rá!
 • Ashley
  2011-01-24 09:58:20
  Sziasztok! Én az első gyermekemet császárral szültem, a másodikat viszont hüvelyi úton. A lányomnál - első gyermek- nem igazán volt választásom. Tehát én igazán tudom a különbséget, mert átéltem. Nem igazán értek egyet én sem a cikk írójával, sok pontban. De nem hiszem hogy támadná a császárral szülőket. Ha választanom kellene most a császár vagy a természetes úton való szülés között, akkor gondolkodás nélkül a hüvelyit választanám. Nálam egyiknél sem jött meg sem hamarabb, sem később a tejem, mindkettőnél a második nap megindult. Mindkét szülésnél bennt volt Apa és sokat segített. A császáros szülésnél sem éreztem kevesebbnek magam. A mai korszerű technológia miatt pedig szinte semmi nyomot nem hagy a has alatti!!! vágat. Szerintem minden császáros anyuka annak örül, ha gyermeke egészségesen születik! Vajúdni, viszont egyáltalán nem vajúdtam, sőt a magzatvizem sem ment el, szülésnél semmit sem éreztem, annál inkább utána. Viszont a természetes szülésnél a 13 órás vajúdást kihagytam volna. Szóval előnye hátránya minkettőnek van. Mindegy hogy hogyan szülünk, a legszebb élmény a világon és bárhogy legyen is számomra egy nő aki kihordta és világra hozta gyermekét Anya akárhogyis nézem. Sőt lehet jó anya az is akinek soha nem adatott meg hogy átélje így vagy úgy a szülés élményét és adoptál! :) További szép napot!
 • Adrienn
  2011-01-24 10:04:11
  Igen nikletty, jól látod. A cikk azért íródott, mert sokan pusztán kényelmi szempontokat figyelembe véve a császármetszést választják, nehogy megviselje őket a szülés, és nehogy gátat kelljen vágni, és nehogy szenvedni kelljen. Több ismerősömtől is hallottam, hogy ha az orvos javasolná a hüvelyi szülést, akkor is a császár mellett döntenének.

  Egyébként pedig több, mint egy évvel ezelőtt íródott a cikk. Mint mindenben, itt is rohamosan változnak a dolog. Fejlődünk. Olyan dolgokra csodálkozok rá én is, amit anno, amikor az első gyerekemmel voltam terhes, nem is gondoltam volna. Pl. egy most császárral szült barátnőm sebe a hasán összesen 6 centiméteres. Nem vágtak izmot, csak széthúztak, mert azt semmi nem indokolta. A varrata bőr alatti, felszívódó, ráadásul pont a has hajlatvonalában, így tényleg nem is látszik, hogy vágva/varrva volt, csak, ha széthúzza, és konkrétan mutatja, hogy OTT az az...

  Homeopátiával pedig tényleg minden megoldható. A tejbelövellés előbbrehozatala is. Igen, mindent meg lehet oldani, hogy a császáros szülés fájdalommentesebb legyen, mit anyáink idejében. Mégis úgy gondolom, hogy aki megfutamodásból választja ezt, ennek gondolnia kell a kockázatokra is. Aki csak ezért fekszik kés alá, az igenis előbb olvassa el ezt a cikket is.

  Aki pedig azért kénytelen a császármetszést végigélni, mert nincs más választása, annak tényleg más cikket kell olvasni. Ez nem neki szól.
 • nikletty
  2011-01-24 14:58:24
  Én azt sajnálom, amikor mondjuk valaki szinte végig vajúdja és mégis császár kell a végén... ha ne adj Isten nekem így sikeredne - de remélem majd szép hüvelyi lesz apával - akkor is arra godnolnék, hogy a végeredmény a lényeg, akárhogy is sikerdett a vége :)
 • Adrienn
  2011-01-24 15:03:37
  Ha már órák óta vajúdik az illető, és semmi nem történik, nem változik semmi, akkor megváltás a császár. Emlékszem, amikor Léni született, egy anyukával egyszerre értünk be. 5 óra múlva Léni megszületett, de a másik anyukának csak másnap reggel - 26 óra után született meg a babája. Ilyen esetben én már könyörögtem volna, hogy legyen vége! Nem is értem, hogy miért hagyták szenvedni szegényt ennyi ideig.
 • bebababa
  2011-01-24 21:27:27
  A császármetszést lehet kérni, de javallat nélkül elvégezni szakmai hiba!
  Javallat nélkül műtétet végezni annyi, mint olyan kockázatot vállalni, ami az orvosi esküvel is ellentétes.
  Azonban rossz hír: valóban ma már minden lehetséges. A jogi huzavonák, a sokszor téves információkon alapuló szabados "betegjogi értelmezések" (a valóságban nem erről van szó, hanem sok minden másról; maradjunk a szakmai elveket lesöprő felelőtlen szabadosság kifejezésnél) miatt biztos találni olyan intézményt-orvost, aki pusztán a kérésre, orvos-szakmai indikáció nélkül elvégzi a császármetszést... Az én fogalmaim szerint a szülés természetes útja a hüvelyi. Császármetszést akkor kell végezni, ha erre az anya vagy a magzat érdekében szükség van, mert az elmaradásából való kockázat nagyobb, mint amit a műtéti terhelés jelent. A műtét ugyanis nem veszélynélküli valami...
 • bebababa
  2011-01-24 21:34:48
  Tapasztalataim szerint az, aki félelmei miatt nem akar hüvelyi szülést, előbb-utóbb úgyis a műtőasztalon köt ki, akkor is, ha nem volt orvosi javallata a beavatkozásnak.
 • lszilvia
  2011-01-24 22:33:25
  Nekem is volt mindkettő. Az első baba természetesen, a második császárral. Egyetértek a komentekkel, de a cikkel sokmindenben nem.
  Egyik sem leányálom, de a mai napig nem értem hogy miért kérik sokan a császárt. Na mindegy is .... kicsi vagyok én ehhez.

  De bebababa te orvos vagy vagy szülésznő? Soraidból valamiféle hozzáértést és tapasztalatot lehet kiolvasni.
 • Adrienn
  2011-01-25 09:56:36
  Úgy tudom, hogy sok olyan orvos van, aki valamiféle mondvacsinált indokot ír be, ha császárral kíván szülni az anyuka. Olyan indokokat, amelyeket utólag ellenőrizni lehetetlen, vagy értelmetlen. Pl.: Az ultrahangos mérések alapján a baba túl nagy, nem fordult be, keresztbe fekszik... konkrét esetről tudok, amikor a baba tényleg nem feküdt keresztbe, de az anyukával ez volt megbeszélve. És igen, egyetértek bebebaba, a szülés veszélyes üzem császárral és anélkül is. Miért kell további kockázati tényezőket bevinni?
 • santa ildiko
  2011-01-25 12:20:16
  Sziasztok!
  Nekem nem kényelmi okból,hanem muszályból lett mind a kettő császár.33 ill.34 hétre születtek a lányok,kis súllyal./1700gr. ,1900 gr./Szerencsére egészségesek.
  Én szülés után csak irigyelni tudtam a fájdalom miatt a spontán szülőket. Ha tehettem volna én is rendesen szültem volna.
 • schgeorgina
  2011-01-25 12:46:27
  Na ez az, amit meg én nem értek. Miért kell valakit irigyelni a "fájdalom miatt"? Azért az sem túl kellemes, hogy hetekig nem tudsz rendesen leülni, és hónapokig fájdalmas az együttlét!! Én megértem, hogy a császármetszés után egy hasi hegnek kell begyógyulni, de tessék már megérteni azt is, hogy az órákig tartó vajúdás, amikor már se ülni-állni-feküdni-beszélni nem tud az ember, majd aztán a gátseb azért nem irigylésre méltó!!!! Én pl. otthon vajúdtam egész nap, a szülésznővel többször beszéltem telefonon, és az ő javaslatára nem mentünk be előbb a kórházba, csak este. Ott még több mint 4 óra vajúdás volt, mire megszületett a kislányom. Erre a császáros barátnőm mit mond??? Hogy nekem nem is fájt annyira, hiszen be se mentem a kórházba előbb............. És én azóta is szép emlékekkel gondolok vissza a dolgokra!
 • bebababa
  2011-01-25 13:37:33
  lszilvia,szülésznőnek tanultam, de közbejött a kisfiam. :)
  Terhességi mérgezés miatt életmentő császárra volt szükség a 38.héten.
  Második gyermekem szerettem volna spontán megszülni, de nem tágultam és az elöző császár hege szétvált (pedig 4 év telt el a terhességek között),továbbá a baba is egyre rosszabbul lett. 16 óra vajúdás után vittek császározni, altatni tudtak csak...a kislányom oxigénhiányosan született, agyödémával, és az altató miatt majdnem 2 napig aluszékony volt. Ja és mivel nem vett levegőt lélegeztették.
  Ebben az esetben úgy gondolom túl későn döntöttek a műtét mellett, pedig már én is és a fogadott orvosom is a császár mellett voksolt , az osztályvezető nem engedélyezte csak mikor már életveszélybe kerültünk.
  Amikor legelőször mentem orvoshoz a 3. babót jelző + teszttel, már közölte : ugye tudja, hogy ez mindenképpen császár lesz?
  Persze hogy tudtam, de végig idegeskedtem hogy mikor , hogy , és nem-e lesz bármi komplikáció. Úgy terveztem, hogy megindul a szülés, vajúdok pár órát és utána megyünk a műtőbe. (persze nem így történt)
  A legtöbb orvos is ezt támogatja, mert nagyon fontos, kedvező hatásai vannak a hüvelyi szülés közben átélt stressznek a magzatra nézve.
  Könnyebben alkalmazkodnak a környezethez, lényegesen kevesebb a légzési nehézség .
  Amit én is észrevettem a császároknál, hogy amikor vajúdtam :
  - nekem is "jobb" volt lelkileg,mert egy kicsit ugyan, de éreztem az "anyaság fájdalmát", nem annyi volt hogy hipp-hopp kint a gyerek....
  Én ebből a szempontból értem a cikk üzenetét, mert sokáig azt mondtam : nem én szültem...kivették belőlem. És így is éreztem...
  -Vajúdás után jobban ment a szoptatás, több volt a tejem és hamarabb belövellt. (ugyanúgy mint sima szülésnél) Ezzel szemben amikor nem indult meg a szülés császárnál, csak az 5.-6. napon indult meg a tejcsi és hamarabb elapadt.
  Hálistennek a mi városunkban nincs olyan kórház ahol meg lehet csinálni azt, hogy beírnak vmit javallatnak mert a vezető főorvosoknak kell engedélyezi a műtéteket, ami azt jelenti hogy újra átvizsgálnak minden leletet, eredményt.Továbbá nagyon hüvelyi szülés pártiak. :)
  AMI FONTOS: EGY ELŐZETES CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN 50% ESÉLY VAN SPONTÁN SZÜLÉSRE, DE 2 CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN A 3. MÁR AUTOMATIKUSAN AZ, ÉS TÖBB TERHESSÉGET NEM AJÁNLANAK ! AZ ESETEK NAGY RÉSZÉBEN MŰVI MEDDŐVÉTÉTELT IS VÉGEZNEK A 3. CSÁSZÁRMETSZÉS SORÁN, ENNEK JOGI INTÉZKEDÉSEIT MÁR A TERHESSÉG 5.HÓNAPJÁBAN AJÁNLOTT ELKEZDENI.
  Mi nem kértük...
  Bocs, hogy hosszú lettem.
 • Adrienn
  2011-01-25 15:01:19
  Oh, én nem vagyok a művi meddővététel híve. Valahogy olyan túlságosan végleges döntés.
 • bebababa
  2011-01-25 15:10:46
  Én is így gondolom. Lelkileg is megviselt, hogy minden tanácsadáson megkérdezték : na, itt van már a beleegyezés ?
  Azt mondták ha vállalunk még egy babát, nem lesz döntési jogunk mert orvosi indokkal elvégzik császármetszés során. Megérteni megértem persze, de azért nehéz lesz a tudattal együttélni.
 • Adrienn
  2011-01-25 16:12:12
  Szerintem ehhez nincs joga egyetlen orvosnak sem, hogy elvégezze. Pláne, ha kifejezett tiltást kapnak előtte.
 • bebababa
  2011-01-25 16:37:33
  http://www.nogyogyaszat.eu/jogszabalyok/muvi-meddove-tetel.html
  Megteheti...mert:
  (7) Egészségügyi indokból kerül sor a beavatkozás elvégzésére akkor, ha szakorvos véleménye alapján

  a) a terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné, vagy a terhességből születendő gyermek orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban szenvedne, és

  b) más fogamzásgátlási módszer alkalmazása nem lehetséges vagy egészségügyi okból nem javasolható.

  (8) A (7) bekezdés szerinti egészségügyi indokból végzett beavatkozás esetén a (2)-(5) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni.”

  Tehát nem kell beleegyeznem...
 • bebababa
  2011-01-25 16:48:54
  Az én esetemben nem is lenne más alternatíva, ez fontos momentum.
  Fogamzásgátlót nem szedhetek, az IUD eszközöket nem bírom , és egyébként is ez az egyetlen ami 100%-os védettséget ad (meg persze ha nem élek házaséletet)
  Párom mondta, hogy inkább őt "kössék el " (náluk visszafordítható) de ezzel se vagyok kibékülve..
 • bebababa
  2011-01-25 17:23:50
  Adrienn, te tudsz pontos információt arról, hogy hányszor lehet császározni ?
  A helyi dokik azt mondták max 4 , de 80%-ban már a 3.-ik után elvégzik a kismamán a sterilizációt.
  A neten viszont azt olvastam, hogy bármennyiszer....
  Mondjuk ezt kétlem... folyamatosan attól féltek az orvosok , hogy szétválik valamelyik elöző hegem (hosszában és bikini vonalban is vágtak ) minden egyes műtét növeli a szövődmények kockázatát. Hegesedések, összenövések...

 • santa ildiko
  2011-01-26 09:22:51
  Úgy látom félreérthető volt,amit írtam.Nem a fájdalmat írigyeltem,Mert mind a két gyereknél 26 órát vártak a tüdőérlelő miatt. 2 perces fájásaim voltak,de nem engedték a spontán szülést,pedig tágultam is. Azt mondták,hogy túl pici a baba.
  Én az érzést irigyelte,amit a szülés nyújt.Ildikó
 • schgeorgina
  2011-01-26 17:47:23
  Ildikó, már értem! Sajnálom, hogy így alakult! De a lényeg, hogy egészségesek!!!!!!! Minden jót Nektek!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media